Slovenija
10230 ogledov

Končno bodo začeli z gradnjo izjemno pomembnega projekta

Robert Golob, izgradnja NUK 2
1/7
Flickr
Vlada napovedala izgradnjo Narodne in univerzitetne knjižnice II do konca leta 2026.

Premier dr. Robert Golob in minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič sta ob obisku Narodne in univerzitetne knjižnice napovedala, da so tik pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja za projekt NUK II in da se bo gradnja začela prihodnje leto. Predvidevajo, da bo projekt končan leta 2026, za izgradnjo pa je predvidenih 102 milijonov evrov. 

"V zgodovini so knjižnice vedno imele progresivno vlogo. Bile so tihi nosilci družbenih sprememb. In to vlogo imajo tudi danes. Lahko smo ponosni, da kot narod vlagamo v knjižnice. Gre za zgradbe, ki so tudi kot arhitektura obeležile našo zgodovino. Na prvem mestu seveda NUK, ki so jo po Plečnikovih načrtih postavljali v času svetovne gospodarske krize v tridesetih letih pa vse do samostojne Slovenije. Nove stavbe splošnih knjižnic po vsej Sloveniji so tiste, ki najbolj nazorno pričajo o tem, v kaj je država vlagala javna sredstva. Tudi zato je projekt izgradnje drugega NUK tako pomemben," je ob tem povedal državni sekretar Matevž Vidmar Čelik.

Kakšna bo stavba, si lahko ogledate v spodnji galeriji.
1/7
NUK

"NUK 2 bo prvi javni prostor kulture in znanja, zgrajen v samostojni Sloveniji. Nad ostalinami nekdanje Emone bo nastalo sodobno stičišče vednosti, ustvarjalnosti, inovativnosti, domišljije, dialoga in povezovanja. V sodobni knjižnici se bodo povezovali kultura, znanost in gospodarstvo. Skupaj s Plečnikovo palačo bo vez med preteklostjo in prihodnostjo. NUK 2 bo ustvarjen po meri sodobnega uporabnika. Oblikovano bo večnamensko središče, opremljeno s sodobno tehnologijo. V novi stavbi, ki bo soustvarjala kulturni, družbeni in duhovni prostor, bo 1500 študijskih čitalniških mest, individualne študijske celice, računalniške učilnice, projektne sobe, ustvarjalnice, studii, dvorane za predstavitve in strokovna srečanja, sobe za delavnice, prostori za delo študijskih skupin in izobraževanja knjižničarjev ter družabni prostor. V novi knjižnici bo shranjenih 300.000 knjig, do katerih bodo uporabnice in uporabniki lahko prosto dostopali. Serijske publikacije, filmsko in glasbeno gradivo v digitalni obliki bodo na voljo v notranjem omrežju," so zapisali na spletni strani Narodne univerzitetne knjižnice. Dodali so, da bo nočna čitalnica uporabnikom in uporabnicam na voljo 24 ur na dan.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Naklonsky 09:17 30.november 2022.

    Kaj pa Plečnikov stadion, ponos Ljubljane?

  • jakec1575 22:03 29.november 2022.

    janša je raje vrgel 60 mio v digitalne bone in pomagal industriji, ki je obogatela med covid krizo, kot pa dal denar za NUK. To pove o gargamelu in sds vse.

  • Kmodri 21:17 29.november 2022.

    Meni je sedanji NUK zakon. V njem sem preživel ure in ure. Knjižničarka v veliki čitalniški oz. študijski dvorani mi je vsak dan shranila knjige. Tam je čutiti duh študija. Novi NUK mi glede arhetikture ne zdi nek presežek.