Slovenija
43624 ogledov

Je fotografija Ukrajinke, ranjene v eksploziji, lažna?

Ukrajinka, ranjena v eksploziji Profimedia
Fotografija, ki je napolnila naslovnice številnih svetovnih medijev, naj bi bila v resnici posneta leta 2018, trdijo uporabniki družbenih omrežij. Pa je res?

Da po spletu krožijo lažne, v napačnem kontekstu uporabljene, stare in prirejene fotografije, ni novost. Obratno pa so se prijemi, kako neko fotografijo prikazati kot lažno, začeli pojavljati ne tako dolgo nazaj, v času invazije na Ukrajino pa so postali že tako splošno razširjeni, da zmedejo tudi številne novinarje in druge strokovnjake.

Fotografija, posneta v drugem času, uporabljena pa kot aktualna

Prva, najpogostejša in najosnovnejša napaka, je torej uporaba starih fotografij v aktualnem kontekstu. Tale fotografija, denimo, ki se je predvsem na spletu večkrat pojavila ob aktualnem dogajanju, je bila v resnici prvič objavljena leta 2016.

Fotografija ukrajinskih otrok leta 2016 | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
Pri verifikaciji fotografij si lahko pomagamo z različnimi spletnimi orodji, kot je na primer TinEye. Tako bomo izvedeli, kdaj je bila fotografija prvič objavljena na spletu.

tineye | Avtor:

Druga, precej bolj "zahrbtna" in težje prepoznavna taktika, pa je načrtno plasiranje novih fotografij v stare novice. Najbolj prepoznavna v tem času je gotovo ukrajinska učiteljica, ki je v eksploziji utrpela poškodbe obraza. Pojavljata se predvsem dve njeni fotografiji - prva je objavljena že na vrhu našega članka, druga pa spodaj.

Ukrajinka, poškodovana v eksploziji | Avtor: Profimedia Profimedia

Poškodovana ženska naj bi bila po mnenju številnih na družbenih omrežjih bodisi igralka, ki se je na vojno območje prišla fotografirat, bodisi je vse zlagano, ker je bila ranjena že v eksploziji plina leta 2018.

Pa je res? Že iskanje na prej omenjenem orodju TinEye nam pokaže, da fotografije na spletu ni bilo pred 24. februarjem 2022.

tineye | Avtor:

A kaj, ko se je fotografija že pojavila v člankih iz leta 2018, nas skušajo prepričati uporabniki družbenih omrežij.

Manipulacijo lahko skušamo razkrinkati tudi tako: v iskalnik vtipkamo naslov članka, ki naj bi bil povezan s fotografijo. Kaj kmalu lahko ugotovimo, da četudi obstaja (pa velikokrat ne), te fotografije v njem ni objavljene.

Na fotografiji je Olena Kurilo, 52-letna učiteljica, ki je bila poškodovana v napadu na mesto Čugujev.

Zgodilo se je torej naslednje: nekdo je fotografijo, posneto leta 2022, s photoshopom ali katerim drugim orodjem za obdelavo fotografij, enostavno prilepil ob starejši članek, vse skupaj objavil, nato pa trdil, da je fotografija bila že nekoč objavljena.

nina.sprohar@styria-media.si

Komentarjev 23
  • Avatar Syn
    Syn 21:46 01.marec 2022.

    Seveda je lažna. O tem že ptiči čivkajo. Vse kar pride iz Ukrajinskih in "zahodnih" medijev moraš delit s 3, da dobiš neko realno sliko.

  • igorgeus 21:26 01.marec 2022.

    ocitno bo v casu pred volitvami biti zelo selektiven pri novicah

  • eminenca 18:43 01.marec 2022.

    ne vem zakaj takšen naslov članka ... lahko je, lahko ni, tam padajo bobme, če pa kdo ne verjame, naj gre tja ... preživeli, ranjeni, mrtvi, begunci , ta pravi begunci ... jah vse to nas čaka ... pa še ...prikaži več kj hujšega ... gospodarski zlom evrope, če ne bo ukrepala, jah, smo pa žal tako odvisni od rusov ... se pravi katastrofa ... uživajmo danšnji dan, jutri ga ne bo