Slovenija
67970 ogledov

Je odločitev o šoli že zapečatena?

Šola in covid Epa
Ob 16. uri se je vlada Janeza Janše sestala s predstavniki gospodarstva in zdravstvene stroke. V pričakovanju rahljanja ukrepov, a nekaj je skoraj zagotovo že znano.

V soboto pozno zvečer ali nedeljo bodo znane odločitve vlade po posvetu z direktorji bolnišnic in gospodarstveniki, ki so vladi pojasnili vsak svoj pogled na trenutno situacijo v zdravstvu in gospodarstvu.

Zdravko Počivalšek Slovenija Vojna z virusom: Počivalšek je praktično čez noč obrnil ploščo

Število bolnikov že dalj časa vztraja blizu 1.300 in glede na zadnje podatke o številu okuženih in hospitaliziranih celo raste, zato večjih sprememb od sobotnega zasedanja vlade ni pričakovati. Kljub temu obstaja verjetnost, da bo vlada le sprostila nekatere ukrepe.

Direktorji bolnišnic so pregledali podatke zasedenosti bolnišnic v različnih statističnih regijah in ugotovili, da rezerv ni veliko. Kot je za TV Slovenija pojasnil direktor Univerzitetne klinike Golnik Aleš Rozman, smo glede na zadnje podatke že zamudili možnost, da bi znižali število obolelih in tistih, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje pred božičnimi in novoletnimi prazniki. "Kaj bo z ukrepi, pa bo odločila vlada. Sam ne morem napovedati ničesar," je dejal Rozman.

Bojana Beović | Avtor: Vlada RS Vlada RS

razprodaja Covid-19 Slovenija Trgovci na vlado naslovili še en obupan apel

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović pa je poudarila, da lahko zagotovijo še 100 dodatnih postelj. "To pa ne pomeni rezerve, ampak toliko in toliko več hudo bolnih, to pomeni tudi več ljudi s hudimi posledicami, ki jih bo na njihovo zdravje imela bolezen," je za nacionalno televizijo dejala Beovićeva.

Kacin: Medicinske sestre hodijo v Avstrijo

Kacin opozarja na morebitne rezerve pri organizaciji dela. "Regionalno sodelovanje je vzpostavljeno, nekateri se trudijo bolj, drugi manj, nekateri imajo več težav s kadri kot drugi, težave imajo posebej na obmejnem območju na severu države, kjer veliko medicinskih sester hodi na delo v Avstrijo," je v izjavi za medije povedal Kacin.

Tonin o težkih mesecih

Vodja NSi Matej Tonin je po sestanku na Twitterju navedel izdatne investicije v zdravstvo in dodal, da bomo prihodnji trije meseci najtežji.

Januarja bodo bolnišnice pokale po šivih 

Direktorji bolnišnic so opozorili, da lahko januarja pričakujemo za 30 odstotkov večje potrebe po bolnišničnem zdravljenju, tudi na račun drugih respiratornih bolezni. Zaostrovanja ukrepov pa vladi niso predlagali.

Predsednik Obrtne zbornice Slovenije Branko Meh pa je poudaril, da bi morali določene obrti odpreti po vsej Sloveniji, ne le v določenih regijah. "Predvsem pomembno je, da se pred božično novoletnim časom odprejo cvetličarne, male trgovine z oblačili, kozmetični in frizerski saloni,« pravi Meh.

Janez Janša Pred sejo vlade Slovenija Janša: Nekateri ukrepi vsaj do sredine prihodnjega leta

Po informacijah RTV Slovenija pa obstaja verjetnost, da bo vlada sprostila dejavnosti, ki omogočajo, da je v prostoru ena stranka, na primer v frizerskih salonih ali pralnicah, glede na stopnjo okuženosti v posameznih regijah pa je pričakovati tudi odpiranje različnih trgovin, tudi z oblačili. Je pa že zdaj znano, da skoraj zagotovo šole do konca leta ostajajo zaprte, enako velja za prepoved zbiranja.

Aleš Rozman | Avtor: Anže Malovrh/STA Anže Malovrh/STA

Covid-19, Slovenija, Ljubljana Covid-19 Slovenija Andrej Trampuž: Ukrepi v Sloveniji so nezadostni

Poleg Ljubljane (164) in Maribora so (62) v petek največ koronavirusnih okužb potrdili v Novem mestu (57) in Slovenski Bistrici (55). Po več kot 40 so jih potrdili v Laškem, Sevnici, Krškem in Kranju. Najvišji delež aktivno okuženih je v Kobiljah (3,853 %) in Veliki Polani (3,399 %).

Komentarjev 50
  • comsine 17:45 15.december 2020.

    www︎.︎AmiaPex︆.︆net - oddličen prrojekt za odrrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • distdronim 10:32 15.december 2020.

    www︎.︎imgb︆.︆net - odličen projekt za odrrasle, ki želikko najti partnerja za sseks

  • nahipca 06:58 15.december 2020.

    www︎.︎imgb︆.︆net - oddličen projekt za odrasle, ki želikko najti parrtnerja za sseks