Slovenija
993 ogledov

Stavke ne bo. Kaj je vlada obljubila zdravnikom?

Zdravniki Dejan Mijović
Razpravo glavnega stavkovnega odbora je opisal kot dolgo in burno.

Glavni stavkovni odbor sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides je potrdil vsebino v ponedeljek parafiranega sporazuma med vlado in predstavniki sindikata, kar pomeni, da je za sredo napovedana stavka zdravnikov začasno zamrznjena, je povedal namestnik vodje pogajalske skupine Gregor Zemljič. Podpis sporazuma sledi v sredo.

"Zdravnice in zdravniki bomo jutri normalno delali tako kot do zdaj, v prid naših bolnic in bolnikov," je v torek dejal v izjavi za medije.

Razpravo glavnega stavkovnega odbora je opisal kot dolgo in burno. "To kaže, da je nezadovoljstvo zdravnic in zdravnikov doseglo vrelišče. Vendar pa je bil na koncu dosežen konsenz, da je današnji oziroma včeraj parafirani sporazum pomemben korak k ciljem, ki jih je začrtala letna konferenca Fidesa," je ocenil.

Vladi dajejo čas

Vlada je po njegovih besedah dala resne in pomembne zaveze. "Zavedamo se, da do uresničitve sporazuma ni možno samo v nekaj dnevih, vladi dajemo čas. Časovnica je jasna in ves čas bomo podrobno spremljali in ocenjevali nadaljnji potek in poteze vlade," je napovedal Zemljič.

Podpis sporazuma bo v sredo popoldne, ko bodo na novinarski konferenci tudi predstavili podrobnosti sporazuma. Je pa potrdil neuradne informacije, da so govorili v smeri oblikovanja posebnega stebra za zdravstvo ob načrtovani prenovi enotnega plačnega sistema.

Na vprašanje, če zvišanja plač zaenkrat niso predvidena, je Zemljič ponovil, da bo več jasno v sredo, da pa so se s tem namenom danes začela pogajanja glede tarifnega dela kolektivne pogodbe.

Glede ugibanj, kaj pomeni, da ob zadnjih pogajanjih ni bilo videti dolgoletnega predsednika Konrada Kuštrina, pa je Zemljič pojasnil, da je "to sporočilo, da sindikat ni samo en človek, ampak da je sindikat veliko ljudi, da smo sindikat vse zdravnice in zdravniki, ki znamo stopiti skupaj in tvorno sodelovati in priti do cilja".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • jezero 07:30 19.oktober 2022.

    Kuštrin? To prodano dušo bi morali zabrisati proč od odločanja. Z mercedesi se težko boriš za zdravniške pravice. Kot agent nekoga še težje!