Slovenija
1647 ogledov

Kacin o tem, zakaj v Sloveniji ni možna proizvodnja cepiv

Cepivo za covid-19 Epa
Medtem, ko se nekatere druge države Evropske unije zaradi zaostankov pri oskrbi s cepivi proti covid-19, pripravljajo na samooskrbo, koordinator množičnega cepljenja Jelko Kacin pravi: "Realne možnosti za proizvodnjo cepiva v Sloveniji ni."

"Povečuje se število dobav AstraZenece, 4. marca smo prejeli 21.600 odmerkov, to je manj, kot je bilo napovedano," je na današnji novinarski konferenci vlade povedal državni sekretar, nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19, Jelko Kacin. "V četrtek, 11. marca, se bo dobava nekoliko povečala v primerjavi s tem, kako je bilo načrtovano. Vseh številk nimamo potrjenih, gre za izračun, ki je narejen iz deleža evropskega kontingenta," dodaja Kacin. 

Krek: 15. februarja bo cepiva dovolj za vse

Gre za bistveno manjše dobave, kot je bilo sprva načrtovano. Spomnimo samo na izjavo direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milana Kreka, ki je konec januarja dejal: “Cepljenje v širšem obsegu se bo začelo v drugi polovici februarja, ko bo na voljo še cepivo AstraZeneca in bomo imeli dovolj cepiva za vse, ki se bodo hoteli precepiti.”

AstraZeneca dobavila manj kot desetino dogovorjenih dobav

Evropska unija in z njo Slovenija si je največ obetala od cepiva AstraZeneca, vendar je podjetje v prvem četrtletju EU dobavilo manj kot desetino dogovorjenih dobav. Zaradi tega si nekatere države EU že prizadevajo za samooskrbo s cepivi, Slovenija, kjer bi do junija radi precepili več kot 60 odstotkov prebivalalcev pa ostaja odvisna le od uvoza. 

Države EU se pripravljajo na samooskrbo

Avstrija in Danska se za skupnjo proizvodnjo cepiva dogovarjata z Izraelom, kjer je, kot je znano, precepljena že večina ljudi. Novartis je zato z nemškim CuraVACom sklenil pogodbo o proizvodnji cepiva v Avstriji.
Hrvaška in Avstrija se še pred odobritvijo EME dogovarjata za dobave cepiva Sputnik V iz Rusije, z njim  že cepijo na Madžarskem in Slovaškem.

Kacin: Pri proizvodnji cepiv je kar nekaj ozkih grl

Kakšno strategijo ima Slovenija, kjer sta dve veliki farmacevtski podjetji, Lek, ki je del Novartisa in Krka, ki ima svojo tovarno v Rusiji. "Kar zadeva Novartis, pripravlja novo proizvodnjo linijo v Švici, s katero se bo povečala proizvodnja nekaterih cepiv, v Sloveniji pa kaj takega ne načrtujejo. Kar zadeva Krko, smo v stikih z vrhom poslovodstva in iščemo vse različne možnosti, ampak tudi Krka nima namere proizvajati cepiv tukaj v Sloveniji, kajti kar nekaj ozkih grl je pri proizvodnji cepiv," na vprašanje, kakšna je verjetnost, da bi slovenski podjetji v sodelovanju z drugimi farmacevtskimi podjetji začeli proizvajati cepivo v Sloveniji, odgovarja Kacin.

"Realne možnosti za proizvodnjo cepiv v Sloveniji, ni"

"Povsod po svetu so soočeni s strašnim pomanjkanjem vial, proizvodnja je popolnoma razprodana, tukaj čudeži niso možni. Na drugi strani pa je to zelo zahtevno, zlasti folije, ki zapirajo zgornji del viale, so tehnološko zelo zahtevne, tako, da v tem trenutku neke realne možnosti, da bi v doglednem času začeli proizvodnjo v Sloveniji, ni," dodaja Kacin.

Vlada išče druge možnosti za nabavo cepiv

Slovenija cepiva prejema v sklopu skupnih nabav Evropske komisije, ki cepiva, odobrena s strani EME, razporeja po članicah glede na delež prebivalcev. Vsaka država članica lahko cepiva, ki jih EMA še ni potrdila, kupi tudi na svoji roko, vendar v tem primeru vso odgovornost prevzame ministrstvo za zdravje, oziroma agencija za zdravila. Možnost, da bi Slovenija šla v nabavo ruskega cepiva Sputnik V, so v Sloveniji večkrat zavrnili. "To pa ne pomeni, da vlada ne išče drugih možnosti, da bi se število odmerkov v Evropi registriranih cepiv na slovenskem trgu ne povečalo v prihodnjih tednih in mesecih, O tem vas bomo obvestili, takoj, ko bo kar koli otipljivega na to temo na voljo," je skrivnosten Kacin.
"Poudarim še enkrat, če je EK v nastopih njene predsednice Ursule von der Leyen jasno povedala, da si želijo cepiti vsaj 60 odstotkov državljanov, si bo vlada RS prizadevala, da bi mi pocepili do konca junija več kot 60 odstotkov prebivalcev," dodaja Kacin.  

 

Komentarjev 5
  • sam1 08:49 11.marec 2021.

    Slovenija je polna "strokovnjakov" na vseh področjih,kjer se da pristavljati lončke za dobre zaslužke in tukaj ni nič drugače- v primeru proizvodnje "poceni" zdravil doma,za kar sigurno imamo potencial,bi se tisti glavni zaslužki od provizij izničili in bi ostali ravno ...prikaži več tisti ,kateri tega ne bodo dovolili brez svoje smetane na jagodah....

  • rd2dmk2 09:35 10.marec 2021.

    ja res je, naši inštituti svašta izumijo, ko pa je treba naredit cepivo pa makar tudi po licenci e, to pa ni možno. sicer pa. včeri so začeli silit učitelje da se cepijo, potem pridejo na vrsto naslednje skupine in ...prikaži večn tako bo še ena pravica in svoboščina pomendrana. edina pravilna pot cepljenja zame je. cepivo je, kdor ŽELI, se lahko cepi. kdor noče pa ni treba. IN PIKA, nobenih dodatkov. morate to, pa boste to in to. ne pozabit, da cepiva skor 3/4 leta ni blo, in smo z maskami preživeli.

  • stilist 22:30 09.marec 2021.

    Zanimivo pri naših znanstvenikih je, da s hvalo so vseskozi zraven, ko pa je potrebno kaj konkretnega pokazati, jih pa ni nikjer. Stran vržen denar...