Slovenija
25543 ogledov

Kacin: Vlada intenzivno razmišlja o uvedbi obveznega cepljenja

Jelko Kacin Saša Despot
Kot je dejal, so blizu končni odločitvi.

Državni sekretar Jelko Kacin je za portal N1 zatrdil, da je vlada zelo blizu uvedbi obveznega cepljenja. Predvsem naj bi bilo to smiselno v državni upravi. "Mi, ki smo državni uslužbenci, moramo biti za zgled. Če mi ne bomo napravili reda in zagotovili zadostne precepljenosti, to težko pričakujemo še drugod," je dejal.

Najprej državna uprava, nato šolstvo

Vlada naj bi se tako po njegovih besedah intenzivno pripravljala na ta ukrep in bila blizu končni odločitvi, če se odločijo za uvedbo obveznega cepljenja v državni upravi, naj bi takoj za tem sledilo šolstvo.

Pri uvedbi obveznega cepljenja naj bi se delodajalci oprli na zakon o nalezljivih boleznih, ki po Kacinovih besedah "zelo jasno govori o tem, da je treba nekaj preprečiti, zakon o varnosti pri delu pa govori o tem, da je treba zagotoviti varno delovno okolje".

Zdravstveni delavci po Kacinovih besedah niso del rešitve

Dotaknil se je tudi odgovornosti zdravstvenih delavcev, ki naj bi po njegovih besedah morali podpirati obvezno cepljenje. "Dokler tisti iz zdravstva, ki največ nastopajo v javnosti, nimajo poguma, da bi govorili o katastrofalnih posledicah, če cepljenje ne bo izvedeno v zadostni meri, tudi politika ne more izvajati pritiska in ozaveščati ljudi. Dokler zdravstveni delavci niso del rešitve in govorijo, da ne razmišljajo o obveznem cepljenju – obvezno cepljenje ni prisilno cepljenje – ki je edini učinkovit mehanizem, ki ga imamo, tudi politika ne more prehitevati ne po levi ne po desni."

Kdaj naj bi bila odločitev o obveznem cepljenju znana, ni povedal, saj da ni minister. Kot je razbrati iz njegovih besed, naj bi bilo več znano po seji vlade, ki bo potekala jutri.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 67
  • martin72 09:11 21.september 2021.

    Kmalu bodo tožbe,takrat se bom smejal.tako kot včasih gre na smeh gospodu,takrat mu ne bo šlo na smeh pa tudi hecal se ne bo več.

  • uros78 20:46 18.september 2021.

    Lahko razglasite obvezno cepljenje, vendar vam sporočam, da me boste lahko cepili le preko mojega mrtvega trupla ...

  • leonardo 12:49 16.september 2021.

    Ja kje si se pa ti spet vzel. Veš kako je bilo lepo, ko nekaj dni nisem videl ne tvoje face niti slišal tvojih bedastih "hecanj".