Slovenija
8280 ogledov

Kaj naj storijo tesni stiki in družinski člani potrjeno okuženih s koronavirusom

Zaščitna kirurška medicinska maska Profimedia
Brat je bil pozitiven na testu, jaz sem samo malo prehlajena, na testu sem bila negativna. Zdravnica mi pravi, da mi za prehlad ne more dati bolniške, karantenske odločbe nimam. Delodajalec me sprašuje, kaj je z mano. Kaj lahko storim," nas je vprašala bralka.

Podobno težavo imajo vsi stiki potrjeno okuženih. "To je pa res velik problem. Če je šlo za visoko rizični kontakt, če je bil v nezaščitenem stiku z okuženim, torej brez maske, manj kot meter in pol več kot 15 minut, je to visoko tvegan stik. V prvi fazi, ko ni bilo veliko okuženih, so dobili karantensko odločbo. Če gremo po strokovnih priporočilih, bi bilo dobro, da se vsaj sedem dni samoizoliorajo in se pred vrnitvijo testirajo. Če imate doma bolne in niste dobili odločbe, poskusite se svojim delodajalcem dogovoriti, da ostanete vsaj sedem dni doma, sicer ste lahko kužni še preden zbolite in trosite okužbo okrog. Mislim, da bodo našli pravno rešitev za odsotnost z dela tudi brez karantenske odločbe," je odgovorila predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc.

Vladni govorec Jelko Kacin je dejal, da je način informiranja in ureditev karantene dogovorjen in da bo uveljavljen še ta teden, predstavili naj bi ga popoldne.

"Interes delodajalcev in delavcev je, da smo zdravi, da lahko organiziramo proizvodnjo. Da so delodajalci odgovorni, so dokazali že v prvem valu, ko smo sprejeli rizično odločitev, da nismo zapirali proizvodnje in nismo imeli niti ene okužbe. Veliko podjetij sem jih obiskal, sam sem se prepričal v odgovoren pristop delodajalcev in delavcev, vsem naj je v interesu, da tisti, ki delajo, delajo zdravi in da ne ogrožamo zdravja in obstoja podjetij," pa je o tem, da bodo delodajalci gotovo razumevajoči, dejal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Glede morebitnega zapiranja hotelov pa je dejal, da ti niso bili viri okužb, zapiranja pa nosijo velike posledice. "Naredili bomo vse, da omogočimo poslovno dejavnost hotelov, zdraviliško dejavnost in kapacitete za vrhunski šport, vendar strogo pod upoštevanjem pogojev za zamejitev širitev virusa," je povedal.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • Decko 15:57 21.oktober 2020.

    Kje je pa Angelca s potičko, ona ima zmeraj pravi neumesen odgovor?

  • Avatar cvekalo
    cvekalo 15:24 21.oktober 2020.

    Zdravniku pač poveš, da te boli tista stvar.

  • Naklonsky 14:37 21.oktober 2020.

    Če ima brat vsaj malo kulture in razumevanja, se bo umaknil.