Slovenija
124918 ogledov

Kako bo s snegom pozimi? Tako kažejo predvidevanja.

sneg Ljubljana Slovenija Profimedia
Številni snežnih predvidevanj ne bodo veseli.

Predvidevanje snežnih padavin za prihajajočo zimo na podlagi več vremenskih modelov nakazujejo povišan potencial snega na vseh kontinentih, piše Severe Weather.eu, ki hkrati objavlja tudi, da povišan potencial v srednji Evropi velja le za manjša območja. 

ENSO je območje Tihega oceana, ki menja toplo in hladno fazo, običajno prihaja do sprememb vsako leto do treh let. Hladno obdobje se imenuje La Niña, toplo El Niño. Trenutno smo v fazi prve, vstopamo v tretje leto, zato bo najverjetneje takšno leto zadnje. Da bo zimo zaznamovala La Niña, je napovedal tudi Evropski center za srednjeročne vremenske napovedi (ECMWF).

La Niña prinaša nizke temmperature oceana na območju ekvatiorjalnega Pacifika, kar rezultira v različnih vremenskih pojavih. Vrhunec La Niñe meteorologi pričakujejo v novembru. Južna oscilacija El Niña (ENSO), kamor spada La Niña, se bo januarja vrnila v nevtralo, toda njene posledice bodo prisotne vse do konca zime. 

Kaj to pomeni za sneg?

Ne glede na to, da La Niña vpliva na vreme na globalni ravni, na Evropo - preden pride do njenih učinkov - vplivajo tudi drugi faktorji. Običajno se prvi vplivi oceanskih anomalij lahko vidijo v spremembi vetrovnih strženov na višini od 8 - 11 kilometrov. 

Najbolj tipični učinek hladne La Niña faze je blokirajoč sestav visokega tlaka v severnem Pacifiku, ki običajno preusmerja polarne vetrovne stržene iznad Združenih držav Amerike proti jugu. La Niña zime so običajno sužne tako v ZDA kot Kanadi. 

Vremenski modeli tudi za Evropo v prihajajoči zimi nakazujejo podpovprečne snežne padavine. Za december se na našem širšem območju ne nakazujejo omembe vredne snežne padavine. 

Verjetnost za sneg Severe Weather | Avtor: Severe Weather Europe Severe Weather Europe

Januarja se verjetnost snega že poveča tudi pri nas. 

Verjetnost za sneg Severe Weather | Avtor: Severe Weather Europe Severe Weather Europe

Po istih modelih naj bi bili snega deležni še tudi februarja, medtem ko za marec predvidevanj še ni.  

Verjetnost za sneg Severe Weather | Avtor: Severe Weather Europe Severe Weather Europe
jesen sonce gozd Zgodovinski oktober Svet Za nami je mesec vremenskih rekordov Megla, vreme Vreme Slovenija Arso. Podrobnejša napoved. Izrazita hladna fronta.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • miho 20:10 01.november 2022.

    Napoved podnebja v prihodnosti: 1 mesec v letu bo povprečna temperatura pod 18 stopinj, ostale mesece pa nad 18 stopinj. Podnebni tip Cfa - vlažno subtropsko podnebje, mejoče na vlažno tropsko.

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 17:55 01.november 2022.

    Zaradi rekordnih visokih temperatur bo kidanje snega pri tako topli zimi zelo naporno