Slovenija
12533 ogledov

Kako kaže? Ne dobro.

Koronavirus in šola Profimedia
Ukrepi, tudi ponovno odprtje šol in vrtcev, so odvisni od epidemiološke slike. Obeti pa niso najboljši.

Sodeč po pojavnosti novih primerov v zadnjem tednu, bodo epidemiološke razmere v Sloveniji tudi v naslednjem tednu ostale približno enake, celo malenkost se bodo poslabšale.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je včeraj dejala, da se bodo učenci prve triade, "če bo vse po pričakovanjih in bo epidemiološka slika primerna, v šolo vrnili 11. januarja". Takrat naj bi se odprli tudi v vrtci.

A če epidemiološka slika včeraj ni bila primerna za odločitev o odprtju šol, bo čez en teden enaka ali še slabša.

Kot merilnik epidemioloških razmer že nekaj časa uporabljamo število potrjenih novih primerov v zadnjih 14 dneh na sto tisoč prebivalcev. Boljši pokazatelj trendov pa je krajše obdobje. Tako NIJZ že nekaj časa objavlja 7-dnevno incidenco. Pomnožili smo jo z dva in tako pogledali, kako kaže v prihodnjem tednu, če se ponovi še en tak teden, kot je bil zadnji.

V najslabši Posavski regiji naj bi se razmere še poslabšale, incidenca pa naj bi presegla 1800. Prav tako naj bi se razmere bistveno poslabšale na Koroškem.

Razmere naj bi se poslabšale tudi v štirih najboljših regijah, Osrednjeslovenska regija naj bi presegla mejo 800 primerov na sto tisoč prebivalcev, in bi se uvrstila za Primorsko-notranjsko regijo, kjer projekcija kaže izboljšanje razmer.

Občutno izboljšanje se obeta v regiji Jugovzhodna Slovenija, Podravska in Savinjska, nekaj bolje pa naj bi bilo tudi v Pomurski regiji.

Srednje šole in predmetno stopnjo smo zaprli, ko je bilo na testih pozitivnih okrog 800 oseb, prve razrede pa ko jih je bilo okrog 1600. Včeraj jih je bilo samo na PCR testih potrjeno pozitivnih 1815, na hitrih testih pa še 597. 

Za razliko od oktobra, ko smo zaprli šole, so zdaj na voljo hitri testi, s katerimi nameravajo testirati vse učitelje in tako zmanjšati možnost, da bi se virus širil v šolah. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Avatar Lion007
    Lion007 09:38 01.januar 2021.

    Vidim, da se bodo vaše vsakodnevne grožnje nadaljevale. Vaši možgani so že tako oprani, da jim ni več pomoči. Zapopizdit. 😱👹💩🙈

  • Avatar ovca
    ovca 09:38 01.januar 2021.

    Glede na to, da nas j..... v glavo ze 10 mesecev, je definitivno zmanjkalo ljudi,ki se niso bili okuzeni. Se IJS je umolknil in poniknil,ko so,po njihovih izracunih dokazali, da bi slovenceljnev moralo biti nekaj cez 148 biljonov. Zadnji cas ...prikaži več je,da se vlada strpa v zapor. Zapor sem napisala,ne hotel!