Avto
306 ogledov

Kako voziti po poledici, da boste prišli na cilj

Avto v mrazu Profimedias
Zaradi dežja so ponekod po državi ceste ledene in spolzke. Kaj mora vedeti vsak, ki se bo znašel na cesti?

Zaradi nizkih temperatur in padavin je ponekod po Sloveniji danes v dopoldanskem času velika možnost poledice. Vozite previdno, s primerno hitrostjo in s primerno varnostno razdaljo. Po možnosti uporabite javni potniški promet.

Če ne gre drugače, pa upoštevajte naslednje:

Vožnja po poledeneli cesti in snegu je na videz podobno, vendar pa je na poledeneli cesti med pnevmatiko in podlago še veliko manj trenja. Poledica je še posebej nevarna, ker jo je težko opaziti, še zlasti ponoči, da je nekaj narobe, opazimo šele z zanašanjem avta ali s "praznim" občutkom na volanu. 

1. Predvsem predvidevajte, kje se lahko pojavlja poledica. Idealna so mesta, kjer se je čez dan prek cestišča talil sneg.

2. Ostanite mirni in pustite vozilu, da mirno zapelje prek poledenelega odseka. 

3. Nikar ne pritiskajte zavor, če prične avto drseti, uporabite sklopko, da se bo znova poravnal. 

4. Nobenih sunkovitih gibov z volanom.

5. Ko sumite, da vozite po spolzkem ali celo poledenelem cestišču, zmanjšajte plin. Raje pet minut kasneje na cilj kot nikoli!

6. Če gre vse po zlu in avtomobil nenadzorovano drsi, stisnite zavoro do ustavitve. S popravljanjem volana se skušajte izogniti nevarnim objektom ob cesti. Morda vam uspe ...

Kako rešiti avto iz oklepa žledu?

Marsikateri avto se je znašel v ledenem oklepu. Kako ga odmrzniti? Strokovnjaki predlagajo, da v primeru, ko vstopimo v avto, tega zaženemo, da ogrevanje naredi svoje in toliko raztali led, da ga je mogoče enostavno odstraniti. Nikar pa ne drgnite po avtu s kakšnim strgalom, saj lahko poškodujete lak.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 21:40 31.januar 2017.

    Mucek9 pojma nimaš,avto ustaviš v takih pogojih s prestavljanjem v nižje brzine,zavoro skoraj da ne uporabljaš,moliš boga,da se ustaviš,probaš lovit smer vožnje in čakaš kaj se bo zgodilo do zaustavitve.Ni pa še vsega konec,ker so za teboj še drugi z istimi problemi.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 21:37 31.januar 2017.

    Rikverc in to v prvi :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

  • eosss 09:46 31.januar 2017.

    Res je... čeprav roko na srce, ko avto enkrat nenadzorovano drsi, tudi brez pritiskanja na zavoro verjetno ne bo uspelo... ;)