Slovenija
7423 ogledov

Kakšen skok, Šarec prehitel Janševo SDS

Marjan Šarec Anže Petkovšek Marjan Šarec na sedežu stranke LMŠ na dan parlamentarnih volitev.
Za marsikoga je presenečenje, za koliko je stranki LMŠ zrasel rating.

LMŠ je z 22,4 odstotka podpore prehitela SDS, ki je v zadnjih letih večino časa vodila na lestvici priljubljenosti strank, zdaj pa je dobila 15,1-odstotno podporo, kaže anketa Mediane za Delo. Podpora je zrasla tudi predsedniku LMŠ in Vlade Marjanu Šarcu, ki je na barometru priljubljenosti prehitel predsednika republike Boruta Pahorja.

Po navedbah Dela je za marsikoga presenečenje, za koliko je stranki LMŠ zrasel rating.

Še novembra smo ugotavljali, da takrat drugo- in tretjeuvrščeni stranki skupaj (SD in LMŠ) ne bi nabrali toliko glasov, kot jih je imela SDS, v zadnjem mesecu pa ne le da sta SDS in LMŠ zamenjali mesti, ampak je statistično značilna razlika v primerjavi s prejšnjim merjenjem. Po izračunih statistikov, in če se izrazimo v njihovih terminih, lahko s 95-odstotno verjetnostjo trdimo, da je ocena podpore LMŠ v intervalu med 19,4 in 25,4 odstotka, prav tako pa lahko s 95-odstotno verjetnostjo trdimo, da je ocena podpore SDS v intervalu med 12,5 in 17,7 odstotka.

Prepričal neopredeljene volivce

Po navedbah Dela je LMŠ uspelo prepričati kar precej volivcev, ki so bili doslej neopredeljeni, saj se je njihov delež od januarja zmanjšal z 21 na 14 odstotnih točk. Ali pa da je enakomerno pobrala partnericam - Levica (5,9 odstotka podpore), SMC (2,7 odstotka) in SAB ((2,4 odstotka) imajo odstotno točko manj.

Marjan Šarec Slovenija Šarcu uspel velik skok Karl Erjavec, Janez Janša, Marjan Šarec Politika Slovenija Janša, nato dolgo nič ...

SD (5,8 odstotka), ki se ji dogajanje v zvezi z njenim kulturnim ministrom za zdaj ne pozna prav dosti, ima 0,7 odstotne točke manj, DeSUS z 1,7-odstotno podporo pa 0,3 manj, a je padel pod dva odstotka podpore. Se je pa povzpela Piratska stranka, ki je ta mesec izenačena s SMC in pred SNS, SAB in DeSUS. NSi je na petem mestu s 5,2 odstotka podpore, SNS ima 2,6, SLS pa 1,4 odstotka podpore.

vlada RS | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Navdušenje nad delom vlade

Če se je ob nastajanju sedanje koalicije kot ena od slabosti in faktorjev nestabilnosti izpostavljala izenačenost njenih članic, so se razmerja v tem času v očeh javnosti spremenila, vprašanje pa je, kako bo videti lestvica, če bodo prišli slabši časi. Navdušenje nad delom vlade, ki ga kot zelo pozitivno ocenjuje skoraj 14 odstotkov vprašanih, kot pozitivno pa več kot 26 odstotkov, bi najbrž deloma lahko pripisali tudi izplačilu višjih plač skoraj vsem javnim uslužbencem in vsem, ki prejemajo minimalno plačo, navaja Delo.

Šarec prehitel tudi Pahorja

Februarja je Šarec na barometru priljubljenosti prvič prehitel Pahorja. Šarec, ki mu je v tem mesecu najbolj zrasla ocena, je šele drugi politik, ki je v zadnjih šestih letih z vrha te lestvice odnesel Pahorja. Ta se je zavihtel na prvo mesto novembra 2012, na začetku svojega prvega predsedniškega mandata, do danes pa ga je za štiri mesece leta 2014 izpodrinil tedanji premier Miro Cerar.

Marjan Šarec raziskava Slovenija Šarčevi vladi rekordna podpora, a afera Prešiček se še ne pozna

Nekoliko so se v primerjavi z januarjem premešale tudi uvrstitve na naslednjih mestih - evropska poslanka Tanja Fajon (SD) se je povzpela s petega mesta na tretje, komisarko Violeto Bulc, ki je bila zadnja leta že skoraj tradicionalno med prvo trojico, pa sta prehitela še Ljudmila Novak in Matej Tonin iz NSi. Kar nekaj mest je ponovno izgubil prvak SD Dejan Židan, precej pa se je povzpela evropska poslanka iz SDS Romana Tomc.

Anketo je za uredništvo Dela med 29. januarjem in 6. februarjem na vzorcu 731 odraslih državljanov naredil Inštitut za raziskovanje trgov in medijev Mediana.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 34
 • Avatar Minovak
  Minovak 17:05 11.februar 2019.

  Šefica Mediane je že nekaj dni nazaj nakazala, kdo bo "moral" biti ta teden prvi na lestvici. Grem stavit, da ni bil vprašan niti eden, ker je pač enostavneje in ceneje, napisati po nareku, kot vsakič. Sicer pa smo tega ...prikaži več navajeni in anketam, tako verjamejo samo še fanatiki.

 • leonardo 13:13 11.februar 2019.

  Ja, nič, zvesti simpatizerji ljubljenega vodje se bodo počasi morali navaditi, da pač ni več najboljši, najlepši, najžlahtnejši, najprijaznejši do vseh državljanov,in najmanj revanšistični ljubljenec v prvih vrstah.. Vsekakor bo z njim utonil v pozabo tudi razgrajač iz Kranja. Je ...prikaži več že tako, danes meni jutri tebi!

 • robip44 12:33 11.februar 2019.

  SDS ni drugega, kot trop populistov, ki sami ne vedo, kaj sploh hočejo. Edino, kar jim odgovarja, je spreti vse različne strani med seboj, sebi pa po zaslugi neumnih oboževacev zagotoviti čim daljše gretje svojih riti v slovenskem in evropskem ...prikaži več parlamentu. Če ne bi bilo prepirov, tudi oni ne bi obstajali.

Sorodne novice