Slovenija
1827 ogledov

Šarčevi vladi rekordna podpora, a afera Prešiček se še ne pozna

Marjan Šarec Anže Petkovšek Marjan Šarec na sedežu stranke LMŠ na dan parlamentarnih volitev.
Šarec trdno v sedlu, ga lahko afera Prešiček spodnese?

Zadnja anketa, ki jo je za Pop TV opravila Mediana kaže, da vlada Marjana Šarca še naprej beleži rekordno zaupanje. Anketa sicer še ni zajela vpliva "afere Prešiček". Premier Šarec bo jutri sporočil, ali sprejema danes ponujeni odstop Dejana Prešička. Afera Prešiček je v precejšnjem delu razdelila javnost na tiste, ki menijo, da mora Prešiček oditi in na druge, ki menijo, da gre pri aferi za politične in zasebne interese.

Dejan Prešiček Prešiček odhaja Slovenija Minister Dejan Prešiček odhaja?

LMŠ dohiteva SDS

Glede na raziskavo Mediane delo vlade podpirata skoraj dve tretjini anketiranih (62,8 odstotka), kar je že drugi mesec zapored rekordna podpora kakšni vladi v zadnjih letih. Četrtina vprašanih  ocenjuje, da vlada dela slabo, 11 odstotkov je neopredeljenih. Rekordno podporo Šarčevi vladi je pokazala tudi raziskava Ninamedie, objavljena prejšnji teden. 

Med strankami LMŠ dohiteva Janševo SDS, ki ima 16,6 odstotka podpore, LMŠ, pa zaostaja za manj kot odstotno točko. Na tretjem mestu je SD Dejana Židana z 9,2 odstotka podpore. Četrta je Levica. 

Vrnitev SLS, SMC izpadla iz deseterice

Na peto mesto se je tokrat prebila neparlamentarna Slovenska ljudska stranka Marjana Podobnika, ki beleži 4-odstotno podporo.

Drugi del lestvice odpira SNS (3,8 odstotka). Sledijo krščanski demokrati (3,2 odstotka), Piratska stranka (2,5 odstotka), DeSUS (2,4 odstotka) in stranka Alenke Bratušek (1,9 odstotka), medtem ko je SMC, ki jo vodi Miro Cerar izpadla iz deseterice.

Janša na dnu lestvice

Med politiki je po anketi Mediane najbolj priljubljen predsednik republike Borut Pahor, takoj za njim pa premier Marjan Šarec. Sledita evropska poslanka Tanja Fajon in evropska komisarka Violeta Bulc. Predsednik SD Dejan Židan je peti, sledijo predsednik NSi Matej Tonin in evropski poslanci Igor Šoltes, Romana Tomc, Ljudmila Novak in Lojze Peterle. Na repu lestvice sta prvak SDS Janez Janša in predsednik Desusa Karl Erjavec.

Komentarjev 1
  • kapibara1 09:52 28.januar 2019.

    Če je ga na poklicni, popravci niso nesli, bo valjda tudi to preživel...