Slovenija
4030 ogledov

Minister Dejan Prešiček odhaja?

Dejan Prešiček Saša Despot
Prešiček ponudil odstop, odločitev prepustil Šarcu. Premier se bo odzval že jutri.

"V zadnjem tednu sem doživel nekaj, kar ne privoščim nikomur. Javni linč, ki se je zgodil, ni prizadel samo mene in mojih sodelavcev, ampak tudi tiste v kulturi, ki - kot bi rekel Prešeren - "dobro v srcu mislijo". Tega pa ne morem dopustiti, saj nisem brezčuten človek, kot so me nekateri (mediji) želeli prikazati. Sploh po moji ponesrečeni izjavi v zadnji Tarči, ki so jo dobesedno lahko razumeli samo tisti, ki so imeli slabe namene," je v pismu, ki ga je poslal premieru Šarcu zapisal minister za kulturo Dejan Prešiček.

Dejan Prešiček Tarča Slovenija Nerodni odgovor ministra: "Ne trpinčim brez razloga"

"To je edina možna rešitev"

"Vse povedano, spoštovani predsednik vlade, me vodi do edine možne rešitve, in sicer da vam ponudim svoj odstop z mesta ministra za kulturo," je sporočil.

Nekateri zaposleni na ministrstvu za kulturi Prešičku očitajo, da je dopuščal in aktivno izvajal mobing nad zaposlenimi in da je sokriv za samomor njihovega sodelavca, ki je bil tudi Prešičkov šofer. Več preberite tukaj.

Kot je znano, v stranki SD Prešička niso pozvali k odstopu. Predsednik SD Dejan Židan je obtožbe o mobingu označil kot neresnice, uporabo službenega vozila v zasebne namene pa za napako, zaradi katere mora "minister Prešiček dobiti po prstih". Odločitev, kakšna naj bo sankcija, so prepustili predsedniku vlade.V soboto je o dogajanju na ministrstvu za kulturo razpravljalo širše vodstvo njegove stranke SD, vendar niso pojasnili, v katero smer se je razprava nagibala.

 Iz Šarčevega kabineta so tako že včeraj sporočili, da bo odločitev o Prešičku premier sporočil jutri. Šarec bo tako jutri lahko povedal, ali Prešičkov odstop sprejema ali ne. Šarčevo vlado je že moral zapustiti minister za kohezijo Marko Bandelli. 

"Želel sem spremembe"

"Položaj ministra za kulturo sem sprejel z željo, da s potrebnimi spremembami ustvarimo pogoje za to, da slovenska kultura, ustvarjanje in izražanje v polni meri zaživijo kot gibalo družbene identitete in napredka," je v pismu zapisal Prešiček in poudaril, da je to mesto sprejel tudi z odgovornostjo, da se premaknejo stvari, ki stojijo že leta, naprej in na bolje.

"Dosegel sem spremembe, ki mi jih priznava tudi širša strokovna javnost"

Prešiček Šarcu sporoča, kaj je v kratkem času ministrovanja uspel narediti. "Prva zadeva, ki bi jo izpostavil, je ponoven dvig sredstev za kulturo, česar nikomur od mojih predhodnikov po letu 2012 ni uspelo. Druga zadeva, ki jo želim poudariti, je večja uspešnost črpanja evropskih sredstev. Tretja zadeva, ki bi jo izpostavil, je, da smo v času mojega vodenja ministrstva uspeli narediti korake tudi k bolj optimalni porabi javnega denarja." Tako se je izboljšalo poslovanje kulturnih ustanov nasploh, več denarja pa bo tudi za druge aktivnosti v kulturi. "To so spremembe, ki mi jih je s številnimi pismi podpore priznala tudi širša strokovna javnost," dodaja odhajajoči minister.

RTV RTV Slovenija Slovenija RTV Slovenija minister zagrozil: Sanacija ali grški scenarij

"Izbruhnile so težave iz preteklosti" 

Prešiček nadalje piše, da pa so se kljub naštetim uspehom, na ministrstvu v tem času na ukvarjali tudi s težavami iz preteklosti. "V zadnjih dneh so te zadeve izbruhnile na plano. Obžalujem, da nas je prerana in nepojasnjena smrt uslužbenca, ki je prizadela ne samo moje sodelavke in sodelavce, ampak tudi celotno vodstveno strukturo ministrstva, četudi nam mediji občasno očitajo drugače, ponovno spomnila, da moramo tudi ministri več svojega časa posvetiti medosebnim odnosom na vseh ravneh v organu, ki ga vodimo."

Jerebičeva: Ministru so prekrivali dejansko stanje

"Minister Dejan Prešiček si je zastavil visoke cilje in želel sprememb. Osebe, ki so bile pod prejšnjih vodstvom delno "zapostavljene", so sedaj želele priti v ospredje, ali pa obratno itd. Nekaterim vodstveni položaji pomenijo izredno veliko in ga želijo obdržati za vsako ceno, vodstvu ministrstva pa so prikrivali dejansko stanje, ki je med zaposlenimi," je pred dnevi za naš portal dejala Minka Jerebič, svetovalka za pomoč ter informiranje o ukrepih, ki so na voljo v zvezi z varstvom pred spolnim in drugim nadlegovanjem ter trpinčenjem na ministrstvu za kulturo. 

Mobing Min. za kulturo Slovenija Mobing na ministrstvu že pred prihodom Prešička

Na očitke o mobingu in zlorabi položaja, ki letijo na Prešička, so se odzvali tudi v Društvu slovenskih pisateljev. "Kaos, ki smo mu priča ob aktualnem ministru in uradništvu, je rezultat dosedanjega političnega odnosa do kulture," so zapisali. Prešička so podprli številni kulturniki in zaposleni na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, kjer je bil Prešiček direktor več kot deset let.  Da s človekom, ki "ne trpinči brez razloga" ne morejo več sodelovati pa so sporočili iz hišnega sindikata.

pisanje pismo test kontrolka Ministrstvo za kulturo Slovenija Sindikat: Z ministrom ne moremo več sodelovati


 

 

 

Komentarjev 17
  • Avatar Leon
    Leon 11:49 28.januar 2019.

    Kaj pa otroci ? Ali se otroci ne jokajo ,ker nimajo prevoza instrumentov ? Lahko tožijo državo ,ker jim ne omogoča vožnje instrumentov .

  • matermila 10:03 28.januar 2019.

    "Vse povedano, spoštovani predsednik vlade, me vodi do edine možne rešitve, in sicer da vam ponudim svoj odstop z mesta ministra za kulturo," je sporočil. Edina kulturna poteza.Morda bo dober vzgled drugim,ki ne bi smeli zasedati mest,ki jih.

  • NeAnonimni 09:22 28.januar 2019.

    Mene pa zanima, kdo potiska te ljudi na položaje.