Slovenija
934 ogledov

Sindikat: Z ministrom ne moremo več sodelovati

Dejan Prešiček Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za kulturo Dejana Prešička pred odborom DZ za kulturo
Hišni sindikat na ministrstvu za kulturo v pismu predsedniku vlade Marjanu Šarcu prosi za zamenjavo ministra za kulturo Dejana Prešička.

Sindikalni vodja na ministrstvu za kulturo Gregor Lesjak je povedal, da je hišni sindikat poslal pismo predsedniku vlade Marjanu Šarcu in prosil za zamenjavo ministra za kulturo Dejana Prešička. Med drugim so kritični do izjave, ki jo je minister podal v četrtkovi oddaji Tarča, da "ne trpinči brez razloga".

"V tem pismu smo zapisali, da z ministrom ne moremo več imeti posebnih stikov, kljub trudu, da bi zadeve uredili med seboj," je povedal Lesjak. Po četrtkovi izjavi v oddaji Tarča, ki se je v celoti glasila: "Mogoče včasih povzdignem glas, ne rečem, ampak ne trpinčim brez razloga, ne zmerjam, ne mečem ključev," se je razvnela burna debata.

Dejan Prešiček Tarča Slovenija Nerodni odgovor ministra: "Ne trpinčim brez razloga"

V sindikatu so ob ministrovi izjavi, ki si jo razlagajo, da "je trpinčenje dopustno, če zanj obstaja razlog", prosili za pomoč tudi zagovornika načela enakosti in varuha človekovih pravic.

"Pri tem se minister ne more izgovarjati na lapsus, saj so mu izjavo v razpravi dvakrat ponovili, pa je ni popravil. Če je bilo kaj, je kvečjemu iz njega govorilo nezavedno," je dejal Lesjak in dodal, da "človek, ki lahko kaj takega reče, ne more opravljati javne funkcije". "Trpinčenje ni dopustno, pika," je bil jasen.

Dejan Prešiček Prešiček odstavljen? Slovenija Prešiček zaenkrat ostaja minister

Prešiček, ki vse od začetka očitke zavrača, se je že srečal s Sindikatom kulture in narave Slovenije (Glosa), neuradno pa naj bi v ponedeljek sklical zbor delavcev, na katerem naj bi "vzpostavili dialog". A kot je povedal Lesjak, vse kaže na to, da do tega srečanja ne bo prišlo.

Kot je razvidno iz pisma, sta se predsednik Sindikata delavk in delavcev ministrstva za kulturo Lesjak ter Prešiček sestala v torek in se dogovorila za soočenje. Po navedbah sindikata pa je minister po tem sestanku "vsem medijem, kamor so ga povabili, pojasnjeval razmere na ministrstvu za kulturo"

"V vseh nastopih je izrecno zanikal neprimerne odnose z nekaterimi sodelavci, ki mu jih očitamo in o katerih smo se želeli z njim pogovoriti. Med sodelavci je zato dokončno izgubil kredibilnost. Kako naj razrešimo medsebojne odnose, če minister v javnosti najprej več dni razširja prepričanje, da so očitki sodelavcev neresnični, da se očitana ravnanja sploh niso pripetila? O čem naj bi potem s sodelavci sploh razpravljal," se sprašujejo v sindikatu.

V zadnjih dneh v javnosti namreč odmevajo očitki ministru Prešičku in njegovemu državnemu sekretarju Janu Škobernetu o domnevnem šikaniranju na delovnem mestu. Pri sindikatu Glosa so premierja Šarca v pismu pozvali k razjasnitvi okoliščin in ukrepanju. V medijih odzvanjajo tudi očitki, da je minister službeni avto uporabljal v zasebne namene. Šarec se bo o Prešičkovi usodi izrekel, ko se bo vrnil iz službene poti v Davosu in bo prebral ministrovo poročilo o dogajanju. Sum kaznivega dejanja preiskuje tudi policija.

Mobing Min. za kulturo Slovenija Mobing na ministrstvu že pred prihodom Prešička

Medtem so ministru te dni že izrekli podporo nekateri vidni kulturniki. Med podporniki so vodja Galerije Kapelica Jurij Krpan, skladatelj Milko Lazar, urednik založbe Litera Orlando Uršič, direktor Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Marko Repnik, vodja Festivala baročne glasbe Seviqc Brežice Klemen Ramovš, direktor SNG Maribor Danilo Rošker, umetniški direktor Opere SNG Maribor Simon Krečič, umetniški direktor Drame SNG Maribor in režiser Aleksandar Popovski, baletnik in direktor mariborskega baleta Edward Clug ter umetniški direktor festivala Borštnikovo srečanje Aleš Novak.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • tomaz 13:45 25.januar 2019.

    Se ga pa res fejst bojijo, upam da bo Šarec upošteval argumente in ne pisma sindikata.