Slovenija
7291 ogledov

Nerodni odgovor ministra: "Ne trpinčim brez razloga"

Dejan Prešiček Saša Despot
Prešiček priznava, da je včasih glasen in zahteven, a nikoli ne maltretira ali diskreditira.

Afera na ministrstvu za kulturo, ki ga vodi Dejan Prešiček, je bila tema včerajšnje oddaje Tarča na nacionalni televiziji. 

Nekdanji podrejeni na Konzervatoriju za glasbo in balet Ljubljana, kjer je bil Prešiček direktor osem let, učitelj Matevž Smerkolj, ki je bil med povabljenimi gosti v oddaji, je zatrdil, da je Prešiček kričal tako nanj kot na druge sodelavce in učence, njemu pa odvzel tudi nekaj delovnih nalog. 

Na vprašanje novinarke, ali zaposleni na ministrstvu in Konzervatoriju za glasbo in balet Ljubljana lažejo, ko ga obtožujejo mobinga, je Prešiček priznal, da je v konfliktih včasih glasen in zahteven, a nikoli ne maltretira ali diskreditira. "Ne ponižujem ljudi, jih nenačrtno ne diskreditiram," je poudaril. "Če pa ugotovim, da je karkoli narobe, da so se zgodile napake, jih pa seveda tudi jasno artikuliram," je poudaril minister.

"S trikratno izvolitvijo so mi izkazali zaupanje"

Večkrat je ponovil, da so mu zaupanje na Konzervatoriju izkazali s trikratno izvolitvijo za direktorja. "Trikrat sem šel v svoji karieri na volitve in vsakič sem bil izvoljen," je poudaril. "Tako s strani profesorjev, dijakov, staršev in občine sem dobil potrdilo."

RTV RTV Slovenija Slovenija RTV Slovenija minister zagrozil: Sanacija ali grški scenarij

V nadaljevanju je dodal: "Jaz sem energična oseba, zelo zahteven. Ko gre za naloge, ki jih je treba opraviti, mogoče glasen. Ampak ne trpinčim brez razloga, ne zmerjam, ne mečem ključev."

Smerkolj ga je v odzivu na te besede vprašal: "Če trpinčite z razlogom, je pa v redu?" Minister je odvrnil: "Tudi brez razloga ne trpinčim."

"Pri tem se minister ne more izgovarjati na lapsus, saj so mu izjavo v razpravi dvakrat ponovili, pa je ni popravil. Če je bilo kaj, je kvečjemu iz njega govorilo nezavedno," pravi sindikalni vodja na ministrstvu za kulturo Gregor Lesjak. "Človek, ki lahko kaj takega reče, ne more opravljati javne funkcije," dodaja Lesjak. Hišni sindikat je predsednika vlade Šarca danes pozval, naj Prešička razreši.
pisanje pismo test kontrolka Ministrstvo za kulturo Slovenija Sindikat: Z ministrom ne moremo več sodelovati

V Konzervatoriju stopili v bran ministru

V Konzervatoriju so sicer po poročanju tiskovne agencije STA stopili v bran ministra za kulturo in zapisali, da je bil pri svojem delu "dosleden, ustvarjalen" ter je "od svojih sodelavcev pričakoval samoiniciativnost, kreativnost in natančnost".

Dodali so, da je pričakoval spoštovanje rokov in bi bilo nerealno pričakovati, da bi bila pričakovanja in zahteve vodstva v zvezi z dobro opravljenim delom zaposlenih vedno vsem v veselje. Ocenjujejo, da je bil kot direktor konzervatorija zelo uspešen z jasno v vizijo ter je pripomogel k mnogim izboljšavam.

 

Očitajo mu prevoze otrok in instrumenta

Minister za kulturo se je našel pod plazom očitkov, da je zaradi mobinga, ki ga je dopuščal na ministrstvu in ga tudi sam aktivno izvajal, soodgovoren za smrt sodelavca, ki si je vzel življenje.

ministrstvo za kulturo Šarec hoče pojasnila Slovenija Šarec Prešička poziva k razjasnitvi razmer na ministrstvu za kulturo

Očitajo mu tudi, da je službeno vozilo uporabljal v zasebne namene. Prevoze otrok je minister zanikal, razen enkrat, ko se je otrok z njim peljal Maribor. Priznal pa je, da je šoferja nekajkrat prosil, da mu pelje instrument na konservatorij. Očitke o šikaniranju sodelavcev je zavrnil. 

Židan odločitev prepustil Šarcu

Predsednik SD Dejan Židan je svojemu ministru stopil v bran. Četudi je storil napako, ko je omogočil, da so instrument z ministrstva peljali v konzervatorij, ga k odstopu ni pozval in odločitev o nadaljni usodi ministra prepustil predsedniku vlade Marjanu Šarcu. 

Šarec je ob robu zasedanja Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu dejal, da odločitve do vrnitve v Slovenijo ne bo sprejel. 

Dejan Prešiček Prešiček odstavljen? Slovenija Prešiček zaenkrat ostaja minister

"Dokler se ne vrnem v domovino, dokler ne preberem poročila, ki mi ga je poslal gospod Prešiček, kajti poslal mi ga je takrat, ko sem bil že odsoten, ne bom sprejemal nobenih odločitev," je za RTV SLO povedal Šarec. "Mislim, da to ne bi bilo pametno."

Na vprašanje novinarke, ali se mu uporaba službenega vozila v zasebne namene zdi dovolj tehten razlog za odhod ministra, pa je dejal: "Kot sem rekel, dokler se ne vrnem v domovino, dokler ne vidim vseh relevantnih stvari, tega ne bom komentiral."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 36
  • Lavdan 09:07 26.januar 2019.

    Ubogi Prašiček, vsi so se spravili nanj, a je takih prašičkov povsod polno. Ko se je ustrelila inšpektorica v logaškem ZD ni nihče nikogar obtoževal, a se je tudi govorilo o mobingu.

  • jakec42 07:57 26.januar 2019.

    Ja gospodje bi morali začeti delat svoje delo za katerega so plačani,pa jim ne diši.

  • Avatar Lisawalla
    Lisawalla 00:30 26.januar 2019.

    Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v ==> www.3xDate.top