Slovenija
88 ogledov

Kaničeva zavrnila očitke

sojenje Nekrep
1/13
Žurnal24 main
Na okrožnem sodišču v Mariboru se je pričelo sojenje zdravnikoma.

Prvi dan sojenja je po besedah tožilca Darka Simoniča potekal po pričakovanjih: "Zagovor Kaničeve temelji na tem, da je postavila napačno diagnozo, kar bi pomenilo strokovno napako, tožilstvo pa je mnenja, da razpolaga z dovolj dokazi, da dokaže, da ta trditev ne drži. Amoniak je treba znižati ne glede na vzrok njegovega povišanja. To izhaja iz vse strokovne literature, iz vseh izvedenskih mnenj. Po mnenju tožilstva pa ni nobenega dokaza, da bi Kaničeva tekom noči kakorkoli zniževala amoniak."

Obramba pod vodstvom odvetnice Nine Zidar Klemenčič vztraja, da je bilo najprej treba ugotoviti, kaj je bil vzrok za povišan amoniak. "Amoniak je kot vročina. Ne moreš je zdraviti, ne da bi vedel, zakaj je narasla. Amoniak se je zniževalo skladno s tem, kar je zdravnica ocenila kot najverjetnejši vzrok za njegov porast," je pojasnila odvetnica in dodala, da ko se je izvedelo, kaj je pravi vzrok, otrok ni bil več v oskrbi Kaničeve.

Na sodišču so danes zaslišali tako Zlatko Kanič kot Roberta Pogorevca. Zdravnikoma očitajo neustrezno zdravljenje takrat 12-letnega Bora Nekrepa. Dvanajstletnik je umrl marca 2008 po obravnavi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor zaradi previsoke ravni amoniaka v krvi. Njegovi starši so prepričani, da zdravnika, ki sta otroka obravnavala, nista ustrezno opravila svoje naloge, saj naj bi opustila vrsto nujnih ukrepov, ki bi mu lahko rešili življenje. Grozi jima od šest mesecev do pet let zapora.

Zavrnila očitke

Kaničeva je zavrnila vsa očitana dejanja. Med drugim je povedala, da je imela omenjeno noč na oddelku intenzivne terapije še petnajst hudo bolnih otrok, a da se je kljub temu na različne načine vso noč trudila, da bi ugotovila pravi vzrok Borovih težav. Dodala je, da je šlo za zelo zapleten primer in na koncu je bil na podlagi vseh razpoložljivih informacij po njenih besedah najbolj verjeten zaključek, da gre za Reyev sindrom.

Zavrnila je očitke na račun njenega odnosa do Borovih staršev. "Vem, da je smrt otroka nekaj najhujšega, kar se lahko zgodi staršem. A tudi za nas zdravnike je to velik poraz, čeprav smo s tem velikokrat soočeni. To, da smo bogovi v belem, si nismo nadeli sami," je zatrdila zdravnica. "Staršem in sestri Bora sem pripravljena vedno pomagati, a tega ne morem narediti tako, da prevzamem krivdo za nekaj, kar nisem storila," je dejala in spomnila, da je deček umrl kasneje v Ljubljani.

Zatrdila je še, da prevzema odgovornost za napačno diagnozo, nikakor pa ne pristaja, da je bila pri svojem delu malomarna in lahkomiselna. "Za dečka sem naredila vse, kar je bilo v moji moči," je poudarila.

Želita zadoščenje

Starša pokojnega Matjaž in Tatjana Nekrep Perc sta morala med branjem obtožnice in zaslišanjem Kaničeve zapustiti sodno dvorano. Ob prihodu na sodišče sta povedala, da se zavedata, da jima obsodba zdravnikov Bora ne bo vrnila, a želita, da bo "zadoščeno pravici". "To je naša dolžnost do Bora, da se resnica izkaže," je dejal oče. "Nekaj takega se mora jasno in povsod, s strani vseh organov, označiti za slabo in edino to lahko povzroči, da se takšne stvari ne bodo dogajale," je dodal.

Kriminalisti podali ovadbo

Kriminalisti so Kaničevo in Pogorevca ovadili že pred več kot dvema letoma, okrožno državno tožilstvo v Mariboru pa je obtožnico vložilo decembra lani. Odvetniki obeh zdravnikov so podali ugovor na obtožnico, a ga je sodišče zavrnilo in razpisalo glavno obravnavo, ki se bo začela danes ob 9. uri in nadaljevala 8. julija.

Primer je močno odmeval, saj sta starša z njim podrobno seznanila javnost ter ob tem opozorila na domnevno nedotakljivost slovenskih zdravnikov. Največ očitkov je letelo na račun Zdravniške zbornice Slovenije, ker naj bi bili njeni postopki ugotavljanja krivde zdravnikov prepočasni in pristranski.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.