Slovenija
19 ogledov

Karoserije za prisilno poravnavo

delavci Daša Purgaj
Vodstvo mariborskega podjetja Karoserije, ki se že dva meseca sooča s stavko delavcev, je na okrožno sodišče v Mariboru vložilo predlog za uvedbo postopka prisilne poravnave, ki pa ga mora še dopolniti.

Če vodstvo podjetja v 15 dneh po prejemu današnjega sklepa sodišča ne bo predložilo zahtevane dopolnitve predloga, bo sodišče zavrglo predlog za začetek postopka prisilne poravnave in izdalo sklep o začetku stečajnega postopka. Predlog je treba dopolniti s poročili o finančnem položaju in poslovanju, revizorjevim poročilom ter načrtom finančnega prestrukturiranja.

Odločitev presenečenje

Prisilna poravnava je po besedah sekretarja podravskega sindikata SKEI Martina Dularja presenečenje, saj je direktor Karoserij Stanislav Žuman pred dnevi v dopisu stavkajočim delavcem zapisal, da bo v ponedeljek vložen predlog za stečaj podjetja.

Žuman je v predlogu za uvedbo prisilne poravnave, ki ga je na sodišču vložil v četrtek, pojasnil, da je podjetje od 9. marca plačilno nesposobno. Iz priloženega poročila o finančnem položaju je razvidno, da je družba 30. junija letos izkazovala bilančno izgubo v višini nekaj manj kot 420 tisoč evrov in za 1,9 milijona evrov terjatev do kupcev. Vsota celotnih obveznosti je na omenjeni datum znašala nekaj manj kot 3,9 milijona evrov.

Stavkajo že od konca maja

V družbi Karoserije, ki se ukvarja z avtomobilsko industrijo, s presledki stavkajo od 24. maja. Število zaposlenih se je medtem s sto zmanjšalo na 58. Delavcem podjetje po navedbah sindikalnih predstavnikov dolguje plačo za junij, regrese za letni dopust in prispevke za zadnja tri leta ter jubilejne nagrade.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.