Slovenija
24 ogledov

Kazen za zdaj nižja

parkomat, parkiranje, parkirišče Jošt Smolej
Parkirnina. Za neplačilo še ne boste ob 200 evrov, saj na MOL zadevo za zdaj proučujejo.

Glob v višini 200 evrov za neplačilo parkirnine na parkomatih mestni redarji do nadaljnjega ne bodo pisali, so povedali na Mestni občini Ljubljana (MOL). S svoje spletne strani so umaknili sporočilo o povišanju kazni, kako bodo ukrepali zaradi poziva prometnega ministrstva, pa bodo še sporočili.

Na ministrstvu so jih namreč opozorili, da lahko po členu novega zakona o pravilih cestnega prometa, ki se nanaša na upoštevanje prometne signalizacije, globo v višini 200 evrov izrečejo le, če gre na primer za neupoštevanje znaka prepovedana ustavitev in parkiranje. Člen zakona pa ne velja za neplačilo parkirnine, so pojasnili na ministrstvu.

Mestni redarji do zdaj z novo globo sicer niso kaznovali še nikogar. Tega tudi še ne bodo storili, čeprav so dobili šest predlogov za kaznovanje.


Predpiše lahko občina

Z mnenjem ministrstva se strinja tudi pravnik Rajko Pirnat, ki je dodal: "V konkretnem primeru ta kršitev ni določena z zakonom ali uredbo, plačilo parkirnine pa je predpisano z občinskim predpisom. Občina torej lahko za tako kršitev predpiše globo za prekršek, ki lahko znaša 200 evrov. Ne vem pa, ali je v konkretnem primeru navedena kršitev določena kot prekršek v kakšnem odloku MOL."

V odloku o cestnoprometni ureditvi tega dejansko ni, prav tako ne v prejšnjem zakonu o varnosti v cestnem prometu. Od kod torej podlaga, da so do zdaj za neplačilo parkirnine zaračunavali 40 evrov, bodo na občini še pojasnili, včeraj pa so povedali le, da so bile globe izdane v skladu z zakonom. Če so upoštevali člen prejšnjega zakona, ki se nanaša na prometno signalizacijo, to tako kot pri globi 200 evrov ni ustrezno, je sklenil Pirnat.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.