Slovenija
6116 ogledov

Kaznovanje med prometnim kaosom. Je to res neizogibno?

podvoz dunajska Saša Despot
Obsežna gradbena dela v prestolnici otežujejo promet. Na mestu, kjer je spremenjen promet za pešce in kolesarje, naj bi policisti "čakali in kaznovali".

Na nas se je obrnila bralka, ki je izpostavila kaznovanje s strani policije na Dunajski cesti. Kot je znano, z novim letom so se na Dunajski cesti v Ljubljani začela obsežnejša gradbena dela, ki vplivajo na promet na širšem območju glavnega mesta, tako v samem centru kot na vpadnicah.

Pri zožanju ceste, kjer se gradi most, gledano iz postaje proti Bežigradu, morajo vsi pešci in kolesarji na levo stran. Njihov promet poteka do prvega semaforja dvosmerno, pri prvem semaforju bi morali čez cesto, a vsi ne gredo. Bralka izpostavlja, da policisti čakajo na tistem mestu in kaznujejo.

Je tega res treba? Zakaj se policisti odločijo za kontrole na takšnem mestu, kjer je na trenutke zaradi konic kaotično, ali kolesarji, če ne zamenjajo znova pasu, res predstavljajo hudo varnostno tveganje v prometu? 

Statistike ne vodijo

Za pojasnila smo se obrnili na ljubljansko Policijsko upravo in jih med drugim pobarali za statistiko kaznovanja oziroma morebitnih nesreč na tistem mestu in še za pojasnilo, zakaj se odločajo za policijske kontrole tam. 

Tomaž Tomaževic z omenjene uprave nam je odgovoril, da statističnih podatkov na upravi ne vodijo na način, da bi lahko podali informacije o ukrepih ali številu prometnih nesreč na konkretnem delu mestne ulice. Izpostavil je le, da policisti sprotno spremljajo situacijo na omenjenem območju, kar so tudi napovedali, ter tudi ukrepajo v primeru zaznanih kršitev cestno prometni predpisov.

Faze obnove

Obnova in zapora Dunajske ceste bo potekala v več fazah:
- do 21. februarja: popolna zapora obeh hodnikov za pešce in en pas vozišča (pešci in kolesarji na vozišču, vozni pasovi 2 + 2),;
- od 22. februarja do 30. marca: popolna zapora obeh hodnikov za pešce, odprejo se vozni pasovi (pešci in kolesarji na vozišču, vozni pasovi 3 + 3);
- od 1. aprila do 26. junija ostane samo še delna zapora hodnikov za pešce,
od 27. junija naprej se vse skupaj ponovi zaradi izvedbe del na severni strani.

Zaradi del policija opozarja na povečan promet na območju mesta Ljubljana, tako v samem centru mesta kot tudi na vpadnicah v mesto, saj se bo promet, ki je do sedaj potekal po Dunajski cesti, predvidoma preusmeril na ostale vpadnice. 

Angažirajo tudi dodatne policiste

V pomoč pri urejanju prometa med načrtovano obnovo so poleg rednih patrulj napoteni dodatni policisti iz vseh mestnih policijskih enot, ki ob prometnih konicah urejajo promet v različnih križiščih. Glede na kadrovske zmožnosti poskušajo vsakodnevno zagotavljati večjo pretočnost prometa tako v mestu, na obvoznici in avtocesti kot tudi drugje na območju PU Ljubljana, izpostavljajo na upravi.

Pri tem, dodajajo, se najprej usmerjajo na lokacije, kjer so zastoji največji in kjer lahko s svojim posredovanjem dosežemo največji učinek.

Popolna zapora Dunajske ceste Slovenija Tako je bilo zjutraj v okolici Dunajske ceste podvoz dunajska Slovenija Začelo se bo ob enih, na cestah bodo policisti z vseh postaj

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • ivo5 20:09 26.januar 2024.

    Praznoglavi ali leni osebki zavestno kršijo predpise in se pritožujejo ...na čelu s podpisnikom objavljenega sestavka. Halo, ali ste padli iz hruške.

  • pravičnik77 19:53 26.januar 2024.

    spoštuje naj predpise, pa ne bo problemov

  • andrej084 19:02 26.januar 2024.

    Janez je kriv...