Slovenija
3988 ogledov

Nekateri ga ukinjajo, Slovenske železnice ga bodo zdaj šele omogočile

železnice Saša Despot
Dostop do WiFi omrežja v javnem prometu že omogočajo nekateri avtobusni prevozniki.

Uporaba brezžičnega internetnega omrežja WiFi, ki je po Evropi ponekod že na voljo, bo na voljo tudi pri nas. Slovenske železnice so v začetku novembra podpisale pogodbo s konzorcijem izvajalcev, so nam sporočili iz železnic. Dodali so, da razpis od izvajalcev zahteva, da mora tehnična rešitev na vlaku omogočati vsaj 2 različna mobilna operaterja, ki bosta delovala sinhrono in zagotovila boljšo pokritost.

vlak Slovenija Slovenske železnice končno pobegnile iz srednjega veka

Rok, do katerega morajo podjetja vzpostaviti brezžično omrežje na 32 vlakih, je leto in pol. Konzorcij izvajalcev, ki bodo omrežje vzpostavili, sestavljajo Telekom Slovenije, SRC sistemske integracije in Mrežne tehnologije Verso iz Zagreba. Skupno bodo od železnic prejeli nekaj manj kot 1,5 milijona evrov. Kakšno pa je stanje pri naših avtobusnih prevoznikih?

Problem je v signalu

Iz prevoznika Nomago so nam sporočili, da je WiFi potnikom na voljo na njihovi mednarodni liniji od Ljubljane do beneških letališč in v obratno smer. Na avtobusih, s katerimi opravljajo občasne prevoze, omogočajo povezavo WiFi po naročilu in ob doplačilu, vendar ob tem opažajo, da marsikje, kjer vozijo, signal ni dovolj močan, da bi zagotavljal nemoten prenos podatkov, kar seveda povzroča slabo voljo potnikov. ''Ker redne linije opravljamo tudi po območjih, kjer signala sploh ni ali pa je zelo šibek, in zaradi nekaterih drugih tehničnih omejitev, povezave WiFi na rednih linijah zaenkrat še nimamo,'' so še dodali.

Pokrita tretjina regionalnih avtobusov

avtobusna postaja | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Skupina Arriva Slovenija, naša največja skupina avtobusnih podjetij, WiFi omrežje omogoča na mestnih avtobusih v Piranu in na mednarodni liniji, ki pelje od Ljubljane do Trsta. Opremljenih je tudi 183 regionalih avtobusov, kar predstavlja dobro tretjino vseh avtobusov.

''Na avtobusih skupine Arriva Slovenija je nameščena centralna enota mobilnega interneta, ki omogoča istočasen dostop do mobilnega interneta za 50 potnikov. Hitrosti prenosa podatkov so vsaj 20 Mb/s ali več. Dostop je omogočen brez gesla.''

Skupina Arriva Slovenija

WiFi ukinili, ker ni več potreben

Mariborski prevoznik Marprom je v preteklosti na vseh mariborskih mestnih avtobusih omogočal brezžično internetno omrežje, od lani pa to ni več na razpolago. V zadnjem času se je v praksi izkazalo, da brezžična internetna povezava na mestnih avtobusih ni več tako potrebna kot pred leti, saj sedaj ponudniki storitev mobilne telefonije skoraj v vsakem paketu zagotavljajo tudi zadostno količino mobilnih podatkov. Ob tem so bili stroški brezžičnega interneta na mestnih avtobusih nesorazmerno visoki glede na storitev. ''Je pa brezžično internetno omrežje še vedno na voljo potnikom na naših turističnih avtobusih, s katerimi opravljamo prevoze na daljših relacijah,'' so še sporočili iz Marproma.

Komentarjev 3
  • Žan 08:10 21.julij 2020.

    wifi je TOTALNO POKVARJEN

  • mari87 17:03 22.november 2018.

    Naredil bom 86 evrov na uro od doma. Bil sem šokiran, ko je moj sosed rekel, da je povprecje 95 dolarjev, vendar vidim, kako to pocne zdaj. Zdaj imam toliko svobode, ko sem sam šef. obiščite tukaj=====>>>> www.WebJob33.Com

  • Avatar praufo
    praufo 16:39 22.november 2018.

    namesto da se ukvarjate z wifi signalom, raje okrepite javni prevoz