Slovenija
34325 ogledov

Kdaj lahko na pošti zahtevajo dokument in kdaj ne?

položnica nusz bralka
Plačilo položnic po novem.

Na poštah po novem pri plačilu preko UPN z gotovino zahtevajo osebni dokument. A, kot pravijo, le, če ne plačujete državi ali je znesek višji od tisoč evrov.

"Konec preteklega tedna sem bil dvakrat na pošti in so za plačilo položnice, četudi je bil znesek nižji od tisoč evrov, zahtevali osebni dokument," pravi bralec. "Prvič sem moral v avto ponj, preden je gospa mojo položnico sploh pogledala. Drugič sem plačeval zamudnino za knižnico, ki seveda ni presegla tisočaka, in sem moral uslužbenki za šalterjem predložiti osebno izkaznico, s katere je prepisala več podatkov."

Konec preteklega meseca je uporabnike razburila nova praksa Pošte, ko so začeli za plačilo položnic z univerzalnim plačilnim nalogom zahtevati osebni dokument in kraj rojstva. Razlog za spremembo je bila nova uredba evropskega parlamenta in sveta o informacijah, ki je stopila v veljavo 26. junija in spreminja prenose sredstev ter od ponudnikov plačilnih storitev zahteva evidentiranje podatkov, za namene preprečevanja, odkrivanja in preiskovanja pranja denarja in financiranje terorizma.

Izjeme, če se plačuje državi

Na Združenju bank Slovenije so pojasnili, da je osebni dokument res potrebno predložiti, a hkrati, da uredba predvideva izjeme. "Ponudnik plačilnih storitev plačnika mora zagotoviti, da prenose sredstev spremljajo nekatere informacije o plačniku," so pojasnili pri ZBS. "Država članica se lahko odloči, da te uredbe ne uporablja za prenose sredstev na svojem ozemlju na plačilnem računu prejemnika plačila, s katerega je mogoče plačevati izključno dobavo blaga ali storitev, kadar so izpolnjeni pogoji, določeni v 5. točki 2. člena."

tzdenar 29.10.2007, odrezki od poloznic, poloznice, racuni, placevanje, foto: BO Dolge vrste zaradi novih pravil Slovenija Plačilo odslej možno le z osebnim dokumentom Položnica za RTV-prispevek Zahteva tudi v nekaterih trgovinah Slovenija Osebni dokument, a le nad zneskom tisoč evrov

Ti pogoji predvidevajo, da lahko ponudnik plačljivih storitev prejemnika plačila z enolično identifikacijsko oznako transakcije prek

Dodaja, da uredba opredeljuje nekaj izjem, kjer se identifikacija ne izvede, in sicer (1) kadar plačnik izvede plačilo z UPN nalogom, ki ima QR kodo z vsemi podatki (obrazec UPN QR) ali OCR vrstico in zneskom do vključno 1.000 evrov, ne glede na to, ali je za plačilo predložila gotovino ali drug plačilni instrument ter (2) v primeru plačil na račune proračunskih uporabnikov (namen plačila je poravnava davkov, kazni ali drugih dajatev javnim organom na proračunski račun) do vključno 1.000 evrov. 

"V primeru, da pa UPN nalog ne vsebuje QR kode ali OCR vrstice, pa je identifikacija plačnika potrebna tudi pri vplačilih zneskov do 1.000 evrov," poudarja Jarčeva. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Danijela111 22:38 09.marec 2018.

    20.02 sem na pošti plačala položnico za šolo za otroka in danes sem dobila opomin da poloznico sploh nisem plačala,in pogledam zdej odrezek od položnice in mi na deo katerega imam jst sploh ni ziga da sam placala kako je ...prikaži več to možno kam je šo ta denar..hvala

  • šrauf 13:18 17.avgust 2017.

    ne samo pri okencu, oseb.dok- morate predložiti poštarju tudi takrat, ko ti prinese paket "plačilo po povzetju" znesek 28,30€, baje iz dveh razlogov: eden je ta, da preveri če si prijavljen na tem naslovu, drugi pa borbe proti terorizmu- ker ...prikaži več je lahko slov.podjetje iz Semiča povezano z njim. vse skupaj bi lahko bilo smešno, če ne bi bilo groteskno.

  • Tine123 23:09 07.avgust 2017.

    Vse skup je navadna manipulacija in nadzor nad boječimi ljudmi. Čez meje se pa še vedno zgrinja horda "doktorjev in profesorjev" in to brez kontrole.