Slovenija
17694 ogledov

Kdo gre v šolo in kdo ne? Ministrica pojasnjuje.

šola koronavirus učenci Profimedia
"V dani situaciji je to še najbolj varno," pojasnjuje ministrica za šolstvo Simona Kustec.

"V vrtce se vrača polovica otrok, polovica bo ostala doma. V šole se vračajo vsi učenci, kdor bo ostal doma, bo moral imeti ustrezna opravičila. Starši bodo lahko koristili delovnopravne možnosti, ki jih pripadajo," je na novinarski konferenci dejala ministrica za šolstvo. Gre za pravico do varstva zaradi višje sile za učence četrtih in petih razredov, ki je do zdaj omogočena do konca maja, a bodo predlagali, da se podaljšajo do konca junija.

Zaradi zdravstvenih razlogov bo ostalo doma med 15 in 20 odstotkov učiteljev.

"Ta hip preklic epidemije za delo v šolah in vrtcih ne pomeni nič. Navodila, ki so bila podana za čas epidemije, veljajo še naprej. Epidemije ni, ostaja pa nevarnost širjenja virusa. Tam, kjer so tesni odnosi, morajo biti restriktivni ukrepi še naprej v veljavi. Šole so večinoma zmožne odpeljati varen izobraževalni proces s približno polovico otrok. Če se bo izkazalo, da je mogoče ukrepe še sproščati, bom prva in najbolj vesela, če se bodo lahko v šole vrnili vsi otroci," je dejala. 

Na vprašanje, kakšna bo šola prvega septembra, je odgovorila: "Takšna, kakršno nam bodo narekovale epidemiološke razmere. Če se zgodi napol čudež in ne bomo več imeli nevarnosti oziroma ogroženosti zaradi virusa, se bomo vsi vrnili na enak način, kot vsa leta. Če ne, ravno zdaj pripravljamo smernice in rešitve, kakšen bo izobraževalni proces od jeseni dalje."

V ponedeljek v šole tretjina osnovnošolcev, sledi ...

V ponedeljek se v odpirajo vsi vrtci in osnovne šole za učence od 1. do 3. razreda. Po podatkih ministrice Simone Kustec se v šole vrača 64.497 učencev oz. 34,4 % vseh osnovnošolcev. Ponovno se odpirajo osnovne šole s prilagojenim programom, srednje šole za dijake zaključnih letnikov in posameznike, ki bodo opravljali maturo in zaključni izpit.  Šolska vrata se odpirajo tudi za vse, ki bodo opravljali izpite v skladu s šolskim koledarjem ter za kandidate za vpis v srednje šole v 2020/2021, ki morajo opraviti aktivnosti prijavno-vpisnega postopka in za udeležence izobraževanja odraslih. Odpirajo se tudi glasbene šole, zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter višje strokovne šole. Odpirajo se tudi vrata univerz ter visokošolskih zavodov, študentskih ter dijaških domov za dijake, ki se vračajo nazaj v šolske klopi.

Matura bo, datum je pred vrati, prosim in svetujem vsem maturantom, da se usmerijo v učenje.

Simona Kustec

Od 25. maja se odpirajo vrata za: - učence 9. razredov OŠ in OŠ s prilagojenim programom, - učence 4. do 8. razreda OŠ z učnimi težavami, ki potrebujejo prilagojene oblike in metode dela, - učence in dijake posebnih programov vzgoje in izobraževanja. Za vse ostale učence in dijake, ki niso bili posebej navedeni, se nadaljuje izobraževanje na daljavo.

Otroci iz sosednjih držav, ki se šolajo v Sloveniji, nadaljujejo z izobraževanjem od doma.

šola koronavirus učenci Slovenija Takšen režim čaka otroke, ko se vrnejo v šolo

Vsi zavodi morajo upoštevati priporočene smernice ministrstva za zdravje in NIJZ za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2. 
"Ves čas bomo budno in pozorno spremljali učinki odpiranja vrat vzgojno-izobraževalnih ustanov. Verjamem, da se bomo vsi vključeni na morebitne težave odzivali profesionalno, človeško z razumevanjem, potrpežljivostjo in strpno," je dejala ministrica.

"Nevarnost širjenja in možnost okužbe še vedno ostaja, zato je zelo pomembno, da se obnašamo preventivno in da spoštujemo vse higienske in vse ostale ukrepe. Ker je del procesa vezan na delo z ljudmi, vse odločitve ostajajo na takšen način, ker je to v dani situaciji še vedno najbolj varno. Ta trenutek je način dela v vzgojno-izobraževalnih zavodih, ki ga bomo aktivirali v ponedeljek, najbolj varen za zdravje otrok," je poudarila ministrica.

 

Vrtec Slovenija To pripada staršem otrok, ki ne smejo v šolo ali vrtec

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 1
  • primoz4 13:10 15.maj 2020.

    Bravo veleumi ,..glede na vaša pravila so očitno šole laboratoriji, kjer razvijajo najbolj smrtonosne viruse,..upam,da je mogoče celo kak vaš birokrat, šel pogledat kaj želite naredit otrokom. Odprite šole za vse in nehajte že enkrat bit v svojem svetu. Verjetno ...prikaži več bi otroci prve triade našli bolj pametne rešitve. Ostanite zdravi