Slovenija
9164 ogledov

Presenečenje: Vlada že preklicala epidemijo

Janez Janša, Žan Mahnič Saša Despot
Vlada je v četrtek pozno zvečer na dopsni seji presenetljivo preklicala epidemijo bolezni covid-19. Odlok o preklicu epidemije, ki je bil v uradnem listu objavljen v četrtek, začne veljati danes, uporablja pa se od 31. maja.

Po več kot dveh mesecih je vlada v četrtek pozno zvečer na dopisni seji presenetljivo preklicala epidemijo bolezni covid-19. Ob tem sicer v veljavi še ostajajo nekateri ukrepi, saj nevarnost širjenja okužbe z novim koronavirusom ostaja. Je pa vlada preprečila podaljšanje veljavnosti večine ukrepov iz mega protikoronskega zakona do konca junija.

Razlog za tako hitro odločitev tako lahko tiči v 2. točki 20. člena Zakona o interventih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo. Tam je namreč zapisano naslednje: "Če do 15. maja 2020 epidemija ni preklicana, se roki izteka ukrepov, ki so določeni do 31. maja 2020, podaljšajo za 30 dni". Vlada se je tako izognila možnosti podaljšanju ukrepov do 30. junija. 

Stroka svarila glede preklica

Še v četrtek je bilo iz vrst stroke slišati pomisleke glede preklica epidemije, saj da se trenutno šele sproščajo nekateri ukrepi, zato je težko oceniti, kaj bo to prineslo. Konca epidemije sicer še ni najavila nobena druga evropska država.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je ocenil, da vsi kazalniki kažejo na umirjanje širjenja koronavirusa v populaciji. Trenutna epidemiološka situacija tako omogoča sproščanje ukrepov, ki so bili nujni zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije, ne pa še njihove odprave v celoti, opominjajo in pozivajo k doslednemu izvajanju samozaščitnih ukrepov.

Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec, čigar vlada je v začetku marca epidemijo razglasila, se je na Twitterju že odzval.

Epidemija je bila razglašena še v času vlade Marjana Šarca oz. dan pred zaprisego vlade Janeza Janše. Kmalu po razglasitvi epidemije je začelo ugašati javno življenje, s čimer so želeli pristojni ustaviti širjenje virusa. Prvi primer potrjene okužbe je bil v Sloveniji zabeležen 4. marca, do 13. maja pa so našteli 1464 potrjenih okužbe, umrli pa so 103 bolniki s covidom-19. Največja žarišča so bila v nekateri domovih za starejše.

dom za upokojence Slovenija To je razlog, da domovi za starejše ne sprejemajo novih stanovalcev

Vlada je sprejela tudi Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja COVID-19, na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije. Spremenjena so tudi pravila glede karantene.

Vlada bo utemeljenost ukrepov tega odloka ugotavljala vsakih sedem dni. Na podlagi strokovnih razlogov se bo odločila, ali se ti ukrepi še naprej uporabljajo ali pa se jih spremeni oziroma odpravi. 

Novi koronavirus Srhljivo Zdravje WHO: Novi koronavirus najbrž nikoli ne bo izginil

Pripravljajo tretji protikoronski zakon

Delovna skupina pa se bo danes lotila priprave vsebine za tretji protikoronski zakon, ki naj bi med drugim zagotovil dodatno pomoč najbolj prizadetim gospodarskim sektorjem in vzpostavil shemo subvencioniranja skrajšanega delovnega časa. Zakon bo sledil prvima dvema, večina ukrepov iz mega paketa za blaženje posledic krize pa se bo iztekla konec maja. Če vlada do danes epidemije ne bi preklicala, bi se podaljšali za mesec dni.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 15
 • Franjo Erman 17:04 16.maj 2020.

  Zmanjkalo evrčkov

 • Avatar Leon
  Leon 09:17 15.maj 2020.

  Vsi na kolo za pravno državo

 • boris64 08:33 15.maj 2020.

  Do sedaj so bili "biciklisti plačani" sedaj pa bolan duh v bolnem telesu....