Slovenija
259 ogledov

Kdo stoji za skrivnostnimi nakazili Virantovim?

Jani Toroš Nino Verdnik
Janiju Torošu in Janku Jenku, visokima članoma Državljanske liste, je nekdo na račun nakazal skupno 8.200 evrov denarja. V ozadju naj bi bil po njunih besedah poskus diskreditacije in povezovanja s podeljevanjem licenc za igre na srečo.

Jani Toroš je vodja kabineta finančnega ministra iz strankinih vrst Janeza Šušteršiča in hkrati vodja Inštituta za inovativni managment (IIM), Janko Jenko pa je izvršilni direktor Državljanske liste.

Na račun IIM, odprt pri NLB, je pred nekaj tedni prišlo 3.200 evrov. "Na Inštitut je prispelo nakazilo, za katerega ni nihče nič vedel. Računovodstvo je poizvedovalo in ugotovilo, da nihče ni izstavil ne računa ne predračuna, zato je začelo poizvedovati, kam lahko denar vrne, saj so bili prepričani, da gre za pomoto," je za Žurnal24 z dopusta pojasnil Toroš.

Podobno o nakazilu 5.000 evrov trdi tudi Jenko. "Denar je na moj tekoči račun prišel 26. 7. Takrat sem bil na dopustu, vendar sem 30. 7. prek elektronske banke videl to nakazilo. Še iz tujine sem poslal na banko vprašanje ... Banka je svetovala, naj počakamo do konca dopusta, saj bo verjetno v tem času tisti, ki je denar nakazal, stopil v stik z mano. "

Jenko nadaljuje, da niti po vrnitvi z dopusta ni dobil nikakršnega stika pošiljatelja, zato je banki predlagal, naj denar vrne pošiljatelju, kar je banka po njegovih besedah storila prejšnji teden. Tako Jenko kot Toroš sicer pravita, da je bil kot nakazatelj na izpisku naveden obema neznan Kristjan Žagar.

Sledil je novinarski klic

Toroš sicer pravi, da je postal sam na nakazilo bolj pozoren prejšnji teden, ko ga je poklical novinar Slovenskih novic in ga povprašal, kakšne povezave ima s poslovnežem Sergejem Racmanom, znanem po lastništvu Koloseja, med drugim pa tudi družbe Onisac, ki je nedavno dobila koncesijo za opravljanje igralniške dejavnosti v Ljubljani. Ko je Toroš zanikal kakršnekoli povezave, je novinar začel omenjati nakazila na tekoči račun. "Šele takrat sem ugotovil povezavo med neznanim nakazilom na Inštitut in aktualno vsebino."

Jenko pa: "Da je zadeva politično motivirana, sem izvedel v petek, ko sem dobil klic novinarja, ki mi je zatrdil, da ima pred seboj kopijo nakazila iz Avstrije. Nakazilo naj bi opravilo podjetje iz Avstrije v lasti Sergeja Racmana. To sem mu kategorično zanikal in zagotovil, da gre za pomoto. V zadnjih letih zagotovo nisem dobil nobenega nakazila od kakega avstrijskega podjetja, s Sergejem Racmanom pa nimam nič." Jenko obenem ostro zavrača, da bi imel kakršnokoli vlogo pri podeljevanju koncesij za igralniško dejavnost, saj ni zaposlen na mestu, kjer bi lahko vplival na to, niti ni poskušal med postopkom vplivati v prid Racmana, ki ga je po lastnih besedah doslej bežno srečal le enkrat.

Komentarjev 5
  • Lionel 19:05 27.avgust 2012.

    Za tega Toroša ne vem, za Janka Jenka me pa mal čudi , da je takšno majhno spremembo na svojem računu sploh opazil. Človeka poznam in je tudi razlog, da sem se pred volitvami obotavljal, da bi glasoval za njihovo ...prikaži več stranko ampak sem izredno vesel, da tega nisem storil pa ne zaradi Jenka ampak njihovga dvoličneža Previranta. Jenko je, čeprav se v javnosti ne ve dosti o njem lahko povem, da je Jenko človek vreden občudovanja saj poznam njegovo pot od začetka, ko takorekoč ni imel za burek pa do zdaj, ko je mislim eden najbogatejših Slovencev pa to zelo dobro skriva. In kar je najpomembneje na svoji poti ni nikogar oškodoval. Kapo dol. Če bi bil on predsednik stranke takoj glasujem zanj.

  • multinet 17:47 27.avgust 2012.

    Kako 'komplicirano'? TRR odpreš z veljavnim osebnim dokumentom, torej se ve čigav je račun iz katerega je nakazilo prišlo.Če dobiš pomotoma nakazan denar, te noben ne ovira, da ga še isti dan vrneš na račun iz katerega si ...prikaži veči ga prejel.Tudi sam sem nekajkrat narobe nakazal ali prejel denar in vse rešil v istem dnevu. Potrebno je biti v medijih.

  • privat 17:47 27.avgust 2012.

    verjetno ni noben kriv...to je Slovenija..krivi so samo reveži