Slovenija
40533 ogledov

V teh krajih bo do sobote zapadlo največ snega

Sneg na ljubljanskih ulicah. Anže Petkovšek Kidanje in pluženje snega na Ljubljanskih ulicah.
Sneženje se bo okrepilo in razširilo nad večji del države. Kje lahko pričakujete največjo pošiljko snega?

Spletni portal Neurje.si je izdal napoved glede predvidenih količin snega, ki naj bi do sobote zjutraj zapadle po Sloveniji. Ciklonsko območje se pomika proti našim krajem, kar pomeni, da bo jutri in v soboto več padavin. Ob morju bo pihala burja, ki pa bo še močnejša kot v teh dveh dneh v nedeljo. 

Četrtek in petek bosta oblačna z občasnim sneženjem, ki bo pogostejše na vzhodu. "V četrtek in petek bo oblačno z občasnim sneženjem, ki bo pogostejše v vzhodni polovici države. Sneženje bo občasno intenzivnejše v hribovitih predelih vzhodne Slovenije. To velja predvsem za območje Pohorja, Kozjaka, Slovenskih Goric, Haloz, Kozjanskega, Gorjanc, Kočevja in Ribnice. Na teh izpostavljenih območjih lahko do sobote zjutraj zapade od 25 do 40 cm novega snega. Najmanj snega je pričakovati na območju Ljubljanske in Celjske kotline, v Šaleški dolini ter na Primorskem. Drugje po državi bo zapadlo nekje od 5 do 20 cm novega snega," napovedujejo. V notranjosti Slovenije bo pihal severovzhodni veter, ki bo ponekod gradil snežne zamete. 

snow map | Avtor: neurje.si neurje.si

Mraz po Evropi Slovenija Pozor, ponavlja se leto 2005!

V nedeljo bo pritisnil mraz

"Po nižinah bodo najnižje temperature predvidoma v prvi polovici prihodnjega tedna. Trenutni izračuni meteoroloških modelov nam takrat na ploskvi 850 hPa napovedujejo temperature med -17 in -20 °C, kar pomeni, da bi se ob pravih pogojih tudi po nekaterih nižinah lahko jutranje temperature spustile do takšnih vrednosti," pojasnjujejo. 

In kakšni pogoji morajo biti, da se v nižinah temperature spustijo tako globoko pod ničlo? "Poleg čim nižjih temperatur v višinah, predvsem jasno nebo brez vetra, nizka vlaga in prisotnost snežne odeje," pravijo pri Neurje.si. "Trenutne napovedi nakazujejo možnost takšnih pogojev med 26. februarjem in 1. marcem vendar pa je za točne napovedi, kje bi se lahko temperature spustile do -20 °C še prezgodaj."

Pojavi, kot sta nekajurna oblačnost ali pojav lokalnega vetra, lahko ustvarijo razmere, ki ustvarijo razliko med jutranjo temperaturo -15 ali -20 °C. "Največ možnosti za mrzla jutra imajo mrazišča na Notranjskem in Ribniško-Kočevskem, predvsem na Blokah, v Babnem Polju in ostalih mraziščih bi se lahko jutranje temperature spustile tudi pod -25 °C. Možnost za kakšno mrzlo jutro (ob prej omenjenih izpolnjenih pogojih) obstaja tudi na ostalih kraških poljih, na Ljubljanskem barju, v severnem delu Ljubljanske kotline, v Celjski in Slovenjgraški kotlini, v Krški kotlini, na Dravskem in Ptujskem polju ter v ravninskem delu Prekmurja. Manj možnosti za nizke jutranje temperature je v večjih mestih zaradi učinka toplotnega otoka," dodajajo.

Sneg na Ljubljanskih ulicah. Pripravite se! Slovenija Ponoči se bo začelo: Najprej sneg nato polarni mraz

dezurni@zurnal24.si 
 

Komentarjev 4
  • iza 09:03 23.februar 2018.

    pa ta vremenska slika s snegom je čisto narobe, pri nas kaže 1-5 cm, padlo pa ga je cca 15 cm...se mi zdi, da noben bog več ne ve kakšno bo vreme.

  • Avatar Darko Capek
    Darko Capek 08:14 22.februar 2018.

    jebo vas panika za 5 cm ki ga je padlo, bebci