Slovenija
20527 ogledov

Klicala sestro, sistem jo je povezal z neznanim moškim

telefoniranje, mobitel, jeza Boštjan Tacol
Ko je odgovorila na zgrešeni klic svoje sestre, se je javil neznani moški.

"Imela sem zgrešeni klic svoje sestre. Ko sem jo poklicala nazaj, se je javil neznan moški," nam je povedala bralka, ki je trenutno na dopustu na Hrvaškem. Enako se je zgodilo tudi njeni sestri, ki jo je klicala iz Slovenije na Hrvaško. Na klicnem centru A1 so ji povedali, da je podobnih prijav več in da imajo očitno neke tehnične težave. Kakšne, so še ugotavljali. 

"V A1 smo v četrtek, 1. 8. 2018, zabeležili prijave par posameznikov, ki so imeli težave pri odhodnih klicih v gostovanju ali pri odhodnem mednarodnem klicu, kjer so namesto klicane osebe dobili tretjo osebo. Tehnična napaka je bila na manjšem delu mednarodnih povezav in je bila takoj odpravljena," so nam pojasnili v A1.

Zanimalo nas je tudi, kako lahko pride to takšne napačne usmeritve klica. "Isto številko imam že 15 let," pravi bralka.

"Za zagotavljanje klicev v gostovanju in mednarodnih klicev imamo operaterji s tujimi operaterji fizično povezavo in ob klicu v tujino ali iz tujine komunikacija poteka po tej povezavi. Te povezave in centrale so pomembne, saj omogočajo klice tako rekoč po celem svetu," pojasnjujejo v A1.

Ko gostuješ, dobiš posebno začasno številko

"Centrala za vsak dohodni klic dodeli začasno številko MSRN (mobile subscriber roaming number), ki služi za usmerjanje klica do druge centrale (MSC – mobile switching center), v kateri je naročnik trenutno prijavljen. Na koncu povezave je centrala, ki procesira vse klice, tako je na eni strani naša, na drugi strani partnerjeva. Do tehničnih težav pride v primeru redkih napak na prenosni poti ali v centrali," pravijo v A1.

Komentarjev 7
  • jakec1575 15:06 04.avgust 2018.

    Taksne preumseritve se dogajajo, ce nekdo resno posega v infrastrukturo in zajema promet. Od tavelikih prisluskovalcev naprej, ki radi zajemajo ves promet, klice in smse. Ocitno je na hrvaskem trenutno dovolj evropskih politikov na morju, da je to potrebno.

  • leonardo 13:54 04.avgust 2018.

    Dobro jutro ŽURNAL! Kaj stevsi zadremali, da nimate nič novic. Samo stare vice klatite!

  • Laznivi 12:39 04.avgust 2018.

    Narocil sem malo natakar pa prinesel veliko toceno..... Tudi to bi lahko bila zgodba za naslovnico..... ubogo zensce zaradi enega klica joce v medijih.......konec je z tem narodom...same zgube