Slovenija
10036 ogledov

Kljub sodbi ima še vedno roditeljske pravice

Jeseniška deklica Saša Despot
Otrok za zdaj ostaja v rejništvu.

Kranjsko sodišče je Sando Alibabić in Mirzana Jakupija konec septembra spoznalo za kriva za smrt dveletne deklice iz Jesenic in jima dodelilo 23 in 21 let zaporne kazni.

Obsojena ima še vedno roditeljske pravice za otroka, ki ga ji je z začasno odločbo marca letos odvzel Center za socialno delo Jesenice in ga namestil v varno okolje. Alibabićeva v upravnem sporu, ki ga je v zvezi s tem vložila na upravno sodišče, ni bila uspešna. 

Čakajo na pravnomočno sodbo

Upravno sodišče je pritrdilo začasni odločbi centra za socialno delo, ki lahko začne s postopkom za odvzem roditeljskih pravic. "Predloga CSD še ni posredoval, pred tem želimo pridobiti pravnomočno sodbo," je pojasnila Anita Bregar, direktorica CSD Jesenice. 

Jeseniška deklica Jeseniška deklica Slovenija Mati in očim jeseniške deklice za več kot 20 let v zapor

Pojasnila je, da so z namenom nadaljevanja postopka na sodišču zaprosili za posredovanje sodbe. "Ta predstavlja pomembno novo dejstvo za izvajanje nadaljnjih aktivnosti," je povedala Bregarjeva. "Sodišče nam sodbe ni moglo posredovati, ker je bila podana pritožba in sodba ni pravnomočna. Na centru kljub temu nadaljujemo s postopkom odvzema in izdajo dokončne odločbe." 

Otrok ostaja v rejništvu

CSD sicer vseskozi spremlja otroka, ki ostaja v rejništvu. "CSD opravlja naloge skrbnika za otroka, kot je skrb za otroka v rejniški družini, spremljanje njegovega napredka v razvoju ter urejanje zadev, ki so pomembne za otroka," pojasnujejo pri CSD Jesenice. 

Sanda Alibabić Mati jeseniške deklice Slovenija Mami pokojne jeseniške deklice odvzeli novorojenega otroka Jeseniška deklica Odločitev Slovenija Še en udarec za mamo jeseniške deklice

V primeru, da bodo materi odvzete roditeljske pravice, bo CDS nadaljeval z urejanjem življenja otroka v trajnejšem smislu, kar pomeni tudi možnost posvojitve. "Vendar pa ne gre za avtomatizem," o posvojitvi pove Bregarjeva. "Potrebno je preveriti pogoje na strani otroka in pogoje na strani kandidatov primernih za posvojitev otroka. Pri vseh aktivnostih izhajamo in oblikujemo načrte za konkretnega otroka, kar pomeni, da upoštevamo njegove potrebe, okoliščine in življenjsko situacijo."

Gre za občutljive zadeve in tudi morebitno prehajanje v posvojiteljsko družino je proces, ki zahteva dobro pripravo, tankočutno načrtovanje z namenom, da otrok občuti kar najmanj stisk in morebitne škode ter, da v otrokovem življenju ohranjamo ljudi, ki so za otroka pomembni.

Anita Bregar, direktorica CSD Jesenice

Na vprašanje, ali bo otrok v primeru posvojitve zamenjal družino ali ostal v isti rejniški družini pri DSC odgovarjajo, da v takih primerih obstaja možnost, da bi bil otrok posvojen v rejniški družini. "Seveda, če bi rejniška družina izrazila pripravljenost in bi tudi sicer izpolnjevala pogoje za posvojitev," o postopkih še pove Bregarjeva. "Pri vseh odločitvah je vodilo iskanje kar najboljše rešitve in s tem odločitve v dobrobit otroka."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Rado Stajnko 16:07 26.december 2017.

    kuzlača. Ko bo gnoj enkrat prišel ven, se bi moral najti dobrotnik in ji totalno preštet kosti. Na ta dogodek bi se pilo.

  • leonardo 15:24 26.december 2017.

    Takšna mati ( no ja v resnici se ne more imenovati mati) ne bi smela imeti nikakršnih pravic. Če je lahko tako prijetnega otroka, kot je bila ta umorjena deklica, fentala, ne sme dobiti v roke niti mačka, kaj šele otroka.

  • Majazmaja 14:24 26.december 2017.

    ''... da otrok občuti kar najmanj stisk in morebitne škode ter, da v otrokovem življenju ohranjamo ljudi, ki so za otroka pomembni.'' In kdo točno iz izvorne družine je primeren za ohranjanje stikov? Skoraj odrasle sestre, pri katerih je ubiti ...prikaži veči otrok preživljal marsikateri vikend in 'niso opazile ničesar nenavadnega?!' Morda stari starši, ki prav tako pri ubitem otroku niso opazili ničesar, kar bi namigovalo na zlorabo? 400 ljudi čaka na posvojitev, vsaj polovico jih je ocenjeno pozitivno!