Slovenija
381 ogledov

"Kmetijska in živilska industrija se je znašla na razpotju"

Panvita podpis kodeksa Panvita
Panvita podpisala zaveze Kodeksa ravnanja EU o odgovorni živilski dejavnosti in trženjskih praksah.

Skupina Panvita, ki letos obeležuje jubilejno 100. obletnico,  je kot prvo podjetje v Sloveniji podpisalo zaveze, ki jih opredeljuje evropski Kodeks ravnanja EU o odgovorni živilski dejavnosti in trženjskih praksah.

"Kmetijska in živilska industrija se je znašla na razpotju, kjer se bomo morali vsi deležniki po celotni prehranski verigi odločiti, kako naprej, od pridelovalcev, do končnih potrošnikov. Ali bomo popustili ter za ceno okolja in zdravja dali prednost ceneni in poceni hrani, ki prepotuje na tisoče kilometrov, ali bomo stopili korak naprej ter podprli lokalno pridelano in zdravo hrano, ki jo na police dajejo slovenska podjetja ter s tem podprli domača kmetijska in živilska podjetja, družinske kmetije in druge lokalne pridelovalce hrane," je od podpisu zavez izpostavil izvršni direktor Panvite Toni Balažič.

Kodeks EU o odgovorni živilski dejavnosti in trženjskih praksah, sprejet 5. julija lani, je Evropska komisija vzpostavila z namenom, da se podjetja, ki delujejo na področju proizvodnje, trgovine, predelave, promocije, distribucije in strežbe hrane, ter vsi drugi deležniki v prehranskem sistemu združijo na skupni aspiracijski poti k trajnostnim prehranskim sistemom.

Panvita se je skladno s pričakovanji Evropske komisije zavezala, da bo do leta 2030 v procesu proizvodnje hrane znižala emisije toplogrednih plinov za 40%, povečala obseg nabave trajnostno pridelanih surovin na vsaj 90%, še posebej žita in koruze, do leta 2030 vsaj 75% njenih izdelkov pakiranih v reciklirani embalaži, do leta 2030 v proizvodnem procesu znižala porabo vode na tono proizvedenih izdelkov za 20% v primerjavi z letom 2020, izboljšala sestavo živil  skladno s smernicami za zdravo in trajnostno prehrano ter spodbujala zdrav in aktiven način življenja ter poskrbela, da bodo njihove živali v celotni verigi rejene skladno s standardi dobrobiti živali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • naci 17:41 21.november 2022.

    v Sloveniji, od Cinkarne …, v kateri je bil Šrot dolga leta (dobro plačan) nadzornik, še hujše, na teh onesnaženih zemljiščih kmetje pridelujejo, svoje pridelke ( koruzo in travinjo za krmo živali za meso in mleko, zelenjavo, ajdo, pšenico, itd ...prikaži več ). Potem to tržijo na tržnici, v vrtcih in veselo po Sloveniji, kot »izbrana kakovost«. Nekaj časa je bil lastnik teh zemljišč Šrot, skupaj z direktorjem Celjske zadruge SLS, zato tukaj nič ne ukrepajo pristojne službe in še naprej zastrupljajo Celjane SL

  • pravičnik77 16:32 21.november 2022.

    podpisali so nekaj, kar bo na koncu plačal kupec, končni potrošnik, na katerega denar itak dobesedno prežijo vsi.. na srečo se zaenkrat ne bodo mogli odločati namesto nas, dejstvo pa je, da bo na koncu odločila cena in ne kilometri ...prikaži več od proizvajalca... na koncu bo ali propadel kupec, ali pa proizvajalec.. tretja možnost je životarjenje obeh