Slovenija
43034 ogledov

Ko je na MOL zatožil nevarnega dostavljavca, je sledilo to

dostava na dom Glovo Profimedia
Na nas se je obrnil razočaran Ljubljančan, ki je na Mestno občino Ljubljana (MOL) prijavil oštevilčenega dostavljavca na e-skiroju, ki je že večkrat grobo kršil prometne zakone. Še bolj je bil razočaran nad odgovorom, ki ga je dobil s strani MOL.

Župan Ljubljane Zoran Janković je 4. oktobra sporočil, da na ljubljanski občini v času od začetka oštevilčevanja dostavljavcev niso prejeli nobene pritožbe zoper prehitro vožnjo slednjih. To ne drži, pravi naš bralec, ki nam je v redakcijo posredoval pritožbo nad prehitro vožnjo določenega in oštevilčenega dostavljavca hrane in tudi odgovor, ki ga je prejel s strani MOL.

wolt Slovenija "Državljanke in državljani bi morali kar naenkrat postati lokalni šerifi"

Ne želim se z otrokom znajti pred njim

Kot nam je pojasnil bralec (ime hranimo v uredništvu), se je na MOL oglasil zato, ker so Ljubljančanom in Ljubljančankam sporočili, da so z vodstvi dostavnih služb vzpostavili dogovor, da se dostavljavce v izogib množičnemu kršenju prometnih predpisov oštevilčijo. Sam je želel prijaviti voznika dostavljavca. "Dostavljavca sem že večkrat videl, kako vozi nezakonit e-skiro, ki dosega hitrosti tudi 70 - 80 km/h. Zavestno krši številne prometne predpise. Vozi v nasprotno smer z veliko hitrostjo, tudi 50 km/h in več, da se mu stežka umakneš. Kot starš z majhnim otrokom se ne želim znajti v nevarni situaciji. Na dan 23. 9. 2022 ob 15:15 sem ga videl voziti po voznem pasu Šmartinske ceste. Ko je pršel do križišča s Topniško ulico pa je (ker je imel pred seboj rdeč semafor) vehementno zavil levo in pot nadaljeval na levem pločniku, nato pa ponovno zapeljal na vozišče in pot nadaljeval po sredini voznega pasu naprej. Koliko prekrškov je s tem naredil in koliko udeležencev spravil (in spravlja dnevno) v nevarnost, ne morem prešteti. Prosim, da ukrepate zoper takšne voznike."

Wolt dostava | Avtor: Profimedia Profimedia

wolt Slovenija Prek Wolta naročil izdelek za 1800 evrov

Razočaran nad odgovorom

Prejel je odgovor ljubljanskega Mestnega redarstva, kjer so zapisali, da nimajo zakonske podlage za izvedbo zakonitega ukrepa na podlagi posredovane številke dostavljavca. "Svetujemo vam, da o dogodkih neposredno obvestite ponudnika storitev". Bralec pravi, da je razočaran, ker morajo, kljub temu, da Župan Janković zagotavlja, da je z oštevilčenjem naredil red in pritožb niso prejeli, zdaj občani sami ukrepanje in klicati delodajalce.

Zoran Janković Slovenija Janković se bo moral zagovarjati pri Mescu

Na MOL smo se z vprašanjem obrnili tudi na zurnal24.si, kjer so nam z Odseka za pobude meščanov MU MOL ter Mestnega redarstva MU MOL odgovorili. "Od 1. septembra 2022 dalje smo na spletni aplikaciji Servis pobude meščanov prejeli zgolj eno vprašanje glede navedene tematike, v omenjenem obdobju tudi po telefonskih klicih ne beležimo pritožb zoper prehitro vožnjo dostavljavcev hrane. Meščana je zanimalo, kako poteka postopek prijave."

wolt | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kaj dovoljuje zakon?

Pojasnili so, da občinski redarji izvajajo nadzor nad glede na to, kar dovoljuje Zakon o pravilih cestnega prometa izključno s samodejnimi napravami in sredstvi za nadzor prometa, s katerimi se prekrški slikovno dokumentirajo, pri tem pa nimajo pravice ustaviti voznika. Prekrškovni postopek se vodi v skladu z Zakonom o prekrških.

Aleš Hojs Slovenija Hojs bi rad postal župan Ljubljane

V primeru kršitve 32. člena Zakona o pravilih cestnega prometa je potrebna osebna zaznava pooblaščene uradne osebe, ki začne prekrškovni postopek s kršiteljem, praviloma na kraju prekrška.
 

Komentarjev 20
  • h4ck3r 10:02 17.oktober 2022.

    Lep primer nabiranja predvolilnih točk, "vse smo ali bomo uredili"...mogoče mu nasede še kakšen novi volilec, vsi dosedanji bi pa že morali sprevideti, da vas farba kot velikonočne jajčke iz dneva v dan...pa kolikor izgleda vaš bo še naslednja 4 ...prikaži več leta. :-D Kar pa zadeva e-skiroje, obvezna registracija in tehnični pregledi o ustreznosti. Po EU direktivi bodo pa tako kmalu že morali biti zavarovani tisti, ki gredo 25+ km/h ali so težji od 25kg. Sicer pa večji nadzor policije, bi že zelo pripomogel.

  • sandi76 08:59 17.oktober 2022.

    Doživeto pred par dnevi. Sredi Celovške ceste je e-skiro letel kot sneta sekira. Hitrost zagotovo 60km/h ali več ! Kdaj se bo uredila anarhija e-skirojev ??? Kje so policaji, redarji ??

  • Johny 06:40 17.oktober 2022.

    Obvezna registracija in PLAČILO ZAVAROVANJA za e-skiroje pa bo. Če je udeležen v prometu MORA nositi tudi vso odgovornost in vse stroške !!