Slovenija
3427 ogledov

Kobal še kar direktor in umetniški vodja gledališča

Boris Kobal Mediaspeed
Šentjakobsko gledališče bo o usodi direktorja in umetniškega vodje Kobala odločilo v ponedeljek.

Upravni odbor Šentjakobskega gledališča, ki se je po razkritju, da je njihov direktor in umetniški vodja Boris Kobal plagiator, sestal danes popoldne, je sejo po dveh urah prekinil. Kot je povedal predsednik društva Šentjakobsko gledališče Ljubljana Janez Vlaj, se bodo ponovno sestali v ponedeljek in skušali najti rešitev.

Po Vlajevih besedah bodo sejo nadaljevali v ponedeljek ob 15. uri. "Takrat pričakujem, da bomo mogoče uspeli poiskati končno odločitev," je povedal.

Seje se je udeležil tudi Kobal, ki je, kot je povedal Vlaj, "razgrnil svoj pogled na zadevo". Dodal, da se trudijo najti sporazumno rešitev, da bi zadevo rešili tudi "s čim manj škode za Šentjakobsko gledališče". Izrazil je upanje, da bodo uspeli takšno sporazumno rešitev doseči v ponedeljek.

Kobal, ki Šentjakobsko gledališče vodi od maja 2017, se je sicer medtem zaradi plagiata komedije Profesionalci espe že javno opravičil in, kot je zatrdil, Slovenskemu ljudskemu gledališču Celje tudi vrnil izplačani honorar.

boris kobal Magazin To Boris Kobal časti celjskemu gledališču

Kot je zapisal v opravičilu, ga je k temu dejanju prignala huda osebna stiska, v kateri se je znašel. Zapisal je, da mu je gledališče dalo nekaj zadoščenja, a da mu je povsem pobralo zasebnost. Dodal je, da je pred leti padel v težko depresivno stanje in da je moral poiskati pomoč.

Boris Kobal Plagiat Slovenija Boris Kobal se je pokesal zaradi plagiata

Celjsko gledališče je sicer javnost sredi tega meseca obvestilo, da je s sporeda umaknilo komedijo Profesionalci espe, ki so jo v režiji Jaše Jamnika premierno uprizorili v tej sezoni. Izkazalo se je namreč, da je komedija, ki jo je Kobal poslal na natečaj za izvirno slovensko komedijo leta 2017, prevod dela La prova generale (Generalka) italijanskega avtorja Alda Nicolaja. Z zadevo so tudi seznanili zakonite zastopnike avtorskih pravic Alda Nicolaja.

Gledališče je nato podalo kazensko ovadbo zoper Kobala, poleg tega so od njega terjali tudi povrnitev 13.000 evrov bruto, ki jih je prejel kot avtor sporne komedije. Ker so plagiat prijavili sami, je gledališče dobilo zgolj 3063 evrov avtorske kazni, ki jo morajo plačati agentu v Italiji.

Boris Kobal Plagiat Slovenija Kobala bodo kazensko ovadili
Komentarjev 11
  • massiartglass 16:49 02.februar 2019.

    Baraba pokvarjena

  • Janez_53 10:06 02.februar 2019.

    Tale Kobal pa res nima nobenih moralnih načel!!! Brez kakršnekoli debate bi moral odstopiti in konec! A če te ujamejo pri lumpariji, vrneš denar in se oprapravičiš, pa si že čist in pripravljen na nove "podvige"???

  • leonardo 08:32 02.februar 2019.

    Gledališče bo preživelo ob takšni ali drugačni odločitvi. Nekaj desničarjev, ki trenutno linčajo tega človeka ne more biti merodajnih. Bil je vedno dober igralec ne glede na okoliščine, zato nekaj ljudi, ki trenutno ne more preživeti dogajanja v Sloveniji ne ...prikaži več ne sme vplivati na glave, ki odločajo o njegovi usodi. Naj se ozrejo malo nazaj in se spogledajo ob vseh svinjarijah, ki so jih počeli njihovi vzorniki! Vsekakor pa ni poniževal polovice Slovencev. Nekje drugje si bodo morali prati svojo ves