Slovenija
271 ogledov

Koliko vplačam in koliko dobim?

Zlom goleni Profimedias
Podatkov o tem, koliko zavarovancev, v zadnjih petih letih ni koristilo nobenih zdravstvenih storitev, zavarovalnice posebej ne zbirajo. Povprečno zavarovanec iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja porabi 290 evrov letno, najvišji zneski pa znašajo tudi več deset tisoč evrov.

Želeli smo izvedeti, koliko ljudi v zadnjih petih letih ni nikoli obiskalo zdravnika oz. koristilo zdravstvenih storitev, a podatkov o tem posebej ne vodi niti Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije niti zasebne zavarovalnice, ki ponujajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje. 

PREBERITE ŠE

"Pri zdravstvu se zaradi visokih stroškov nikoli ne moremo pogovarjati o posamezniku, ampak vedno govorimo o družbi kot celoti, saj bi sicer v primeru bolezni lahko vsak od nas bankrotiral," poudarjo pri Vzajemni. "Zdravstvena zavarovanja so oblikovana tako, da temeljijo na medgeneracijski solidarnosti in vzajemnosti, kar pomeni, da sistem mora vključevati mlade in zdrave, da lahko tisti, ki so bolj bolni, praviloma so to starejši, niso obremenjeni z visokimi stroški."

Stroški s starostjo naraščajo

Starejši od 60 let bodo tako po podatkih Vzajemne v dopolnilno zdravstveno zavarovanje letno vplačali nekaj več kot 300, porabili pa v povprečju okoli 700 evrov. "Predstavljajte si, da mladim ne bi bilo treba plačevati zavarovanja in da bi morali s tem toliko višjim stroškom obremeniti samo svoje (stare) starše," poudarjajo na Vzajemni. "Skratka, vse lepo in prav, dokler smo mladi in zdravi, a ko se zgodi prva resna nesreča, poškodba ali kronična bolezen, bi to lahko bil hud šok za posameznika, če ne bi imel zdravstvenih storitev porkitih iz zavarovanja, ki temelji na solidarnosti."

Naraščanje stroškov DZZ s starostjo (2014) | Avtor: Inštitut za ekonomska raziskovanja Inštitut za ekonomska raziskovanja

Študije Inštituta za ekonomska raziskovanja iz leta 2014 je pokazala, da ženske presežejo povprečno letno premijo dodatnega zavarovanja (332,4 evra letno) pri 37 letih, moški pa pri 43. "Povprečni letni izdatek 1.000 evrov presežejo moški pri 62, ženske pa pri 64 letih starosti," ugotavlja študija. 

Najvišji znesek 122.000 evrov

Pri zavarovalnici Triglav, ki je imela konec leta 2014 nekaj več kot 320 zavarovancev, je povprečni znesek na zavarovanca znašal nekaj manj kot 280 evrov. "Najvišji skupni znesek vseh škod za posameznega zavarovanca je bil v letu 2014 skoraj 70.000 evrov, pri čemer gre za vsoto vseh doplačil za različne zdravstvene storitve, zdravila in potrebno rehabilitacijo, ki jih je ta zavarovanec potreboval v enem letu," pojasnjujejo na Triglavu. "Najvišji letni znesek za posameznega zavarovanca, ki smo ga zabeležili v zadnjih petih letih, pa je celo presegal 122.000 evrov."

Dodajajo, da se največji delež sredstev iz naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja porabi za stroške zdravil (38 odstotkov), sledijo specialistične storitev v bolnišnični obravnavi (21 odstotkov), specialistične storitve v ambulantni obravnavi (12 odstotkov), zobozdravstvene storitve (12 odstotkov), primarna zdravstvena dejavnost (11 odstotkov), preostanek pa so stroški zdravilišč (6 odstotkov).

Poraba zdravil v Sloveniji po starostnih skupinah:

Poraba zdravil po starosti | Avtor: NIJZ NIJZ

Povprečna letna škoda 290 evrov

Pri zavarovalnici Adriatic Slovenica, kjer ima dopolnilno zavarovanje sklenjeno 297.000 zavarovancev, pravijo, da povprečna letna škoda, v kateri je upoštevana tudi izravnalna shema DZZ, znaša 290 evrov, najvišje pa znašajo več deset tisoč evrov. "Kot primer, v letu 2014 smo zavarovancu iz naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja doplačali vrednost zdravstvenih storitev v višini 95.000 evrov," pojasnjujejo pri Adriatic Slovenici. 

Iz dodatnega zdravstvenega zavarovanja se sicer plačujejo praktično vse storitve iz pravic obveznega zdravstvenega zavarovanja. Izjema pri doplačevanju so določene skupine oseb, kot so otroci in matere, ali določena stanja oz. obolenja, kot so maligne bolezni, živčno mišične bolezni, razvite oblike sladkorne bolezni ter zdravljenje in rehabilitacijo po poškodbi na delu. Vse ostale zdravstvene storitve in z njimi povezana zdravila in medicinski pripomočki se financirajo iz zasebnih sredstev, rizik zanje pa zavaruje dodatno zdravstveno zavarovanje. 

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • allstarr111 10:50 04.marec 2016.

    Točno tko, v času nekje 2008 ko je bil še janša gor, je prišlo prvo opozorilo da je ta sistem pravzaprav nelegalen, ampak nihče do sedaj ni tega ukinil, je pa res da vsak zdravstveni minister pravi da bo to ...prikaži več ukinil, čez 14 dni pa enostavno na to pozabi.

  • novispenjac 10:13 04.marec 2016.

    dopolnilno bi morali ukiniti že zdavnaj in že lep čas nam EU grozi, da nas bo zaradi tega kaznovala. Lobij v Sloveniji je pač premočen, ker je na razpolago ogromno denarja. Torej, dopolnilno ukiniti in na ta račun malo dvigniti ...prikaži več ceno osnovnega. Z izločitvijo komercialnih posrednikov se bo veliko prihranilo.

  • Ferluci 09:59 04.marec 2016.

    Posredniki so tako ZZZS kot dopolnilne zavarovalnice. Le da prva krije nujno zdravljenje, dopolnilne pa dodatne stroške, ki niso kriti iz ZZZS. Zato dopolnilno ni obvezno. Pa kaj ti ne štima?