Slovenija
20225 ogledov

Po pravi komediji popoln preobrat v Državnem zboru, Janša odpira šampanjec

Janez Janša Vlada RS
V SDS in NSi so napovedali obstrukcijo, a na koncu so njihov predlog podprli tudi poslanci koalicije.

Po zapletu pri glasovanju o opozicijskem dopolnilu k zakonu o izvrševanju proračuna, ki bi prinesel polno uskladitev socialnih transferjev, so vodje poslanskih skupin danes znova poskusili najti rešitev, a neuspešno.

Ob morebitnem predlogu za ponovno glasovanje sta SDS in NSi že pred odločitvijo predsednice DZ napovedali obstrukcijo.

DZ je namreč v sredo pozno zvečer zaradi zapleta pri glasovanju o omenjenem dopolnilu prekinil delo. DZ je dopolnilo izglasoval s 34 glasovi za in 28 proti, več poslancev Svobode pa je za tem trdilo, da so pritisnili tipko proti, medtem ko so v sistemu zabeleženi kot odsotni ali vzdržani. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je zato sejo večkrat prekinila, vmes so preverili glasovalne naprave, se pogovorili s tehničnimi službami in opravili posvet vodij poslanskih skupin. Nazadnje se je odločila sejo prekiniti.

Do dogovora niso prišli

Vodje poslanskih skupin so nato posvet pri predsednici DZ nadaljevali še v četrtek in tudi danes. Konsenza o nadaljnjih korakih med poslanskimi skupinami niso dosegli, predsednica DZ Klakočar Zupančič pa se je naposled odločila, da glasovanje ponovijo.

V SDS so napovedali, da bodo pod vprašaj postavili tudi vsa nadaljnja glasovanja, je po po današnjem posvetu dejala vodja poslancev SDS Jelka Godec. "To pomeni, da lahko pride tudi do obstrukcije nadaljnjih glasovanj v državnem zboru, dokler se te stvari ne razjasnijo," je dejala.

Ob tem je kot nepojmljivo označila, da so se večkrat sestali na posvetu, dogovora pa niso dosegli. V SDS so sicer prepričani, da so glasovalne naprave delovale, a da je zaradi "povečane aktivnosti" poslancev prišlo do določenih anomalij.

V Gibanju Svoboda medtem zatrjujejo, da so glasovalne naprave delovale nepravilno, saj da ni bilo pravilno zapisano na ekranu, kar je zabeležil računalniški sistem. "Težave z glasovanjem so se v tej hiši že dogodile, vedno smo jih znali razrešiti na pameten, razumljiv, predvsem pa že prej dogovorjen in predpisan način," je danes dejal vodja poslancev Svobode Borut Sajovic. Poudaril je še, da poslancem Svobode popolnoma zaupa, dvomi v glasovanje pa se po njegovih besedah skladno z dogovorom poslanskih skupin iz leta 2004 lahko ovrže s ponovljenim glasovanjem.

Hecen epilog

Danes so tako poslanci ponovno glasovali o predlogu SDS in NSi, a kar preseneča, je, da so njihov predlog koalicijski poslanci dejansko podprli, medtem ko poslanci opozicije o predlogu na koncu sploh niso glasovali. Vodja poslancev Svobode Borut Sajovic je pozval prisotne poslance v dvorani, naj amandma podprejo. "Prepričan sem, da sta predsednik vlade Robert Golob in finančni minister Klemen Boštjančič našla rešitev in dodatna sredstva, da pomagamo tistim, ki jim gre težko," je dejal.

Nadaljnje glasovanje je potekalo po pričakovanjih. DZ je potrdil proračuna in novelo zakona o DDV, zakon o preoblikovanju Vzajemne in novelo zakona o štipendiranju.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 59
  • jan631 19:26 25.november 2023.

    Čeprav nisem fen JJ, moramo tokrat priznat, da je nesposobne levičarje tokrat peljal scat.

  • Naklonsky 11:31 25.november 2023.

    Blišč in komedije levakov. Uršula je že dala direktivo za zamenjavo vseh ekranov v državnem zboru.

  • jakec42 09:50 25.november 2023.

    Janez ima mokre sanje o ponovni oblasti!