Magazin > VIP
67312 ogledov

Erotični prizori Urške Klakočar Zupančič postali kamen spotike

Urška Klakočar Zupančič Saša Despot Urška Klakočar Zupančič
Sinoči je v Cankarjevem domu predsednica državnega zbora, pravnica in pisateljica Urška Klakočar Zupančič predstavila svoj drugi roman Sibilina sodba.

Tudi tokrat v rdečih čevljih, za katere pravi, da se ob njih nihče več ne "spotakne", kar jo veseli. A hudomušno pripomni, da morda potrebuje nov izziv, a ne zato, da bi le izzivala, temveč ker s pravim izzivanjem morda tudi koga "zbudiš". Ker je bila ta večer Urška Klakočar Zupančič predvsem avtorica in ne političarka, je njena iskriva narava res prišla v ospredje. Na trenutke celo tako, da voditeljice večera Vesne Milek sploh ne bi potrebovala, saj je pogovor simpatično vodila kar sama. Odlomke iz novega romana Sibilina sodba je brala Milena Zupančič in Urškine besede ter Milenina interpretacija so občinstvo dobesedno ponesle v 17. stoletje, kot bi ga skoraj lahko otipali in vonjali.

Tudi tokratna zgodba se dogaja v 17. stoletju, v času inkvizicije in čarovnic, čeprav čarovništvo tokrat ni osrednja tema romana. V romanu, ki ga je Klakočar pisala med počitnicami na Krku, se prepleta vera, mistika, revolucija, šege in navade 17. stoletja, erotika, prikrita spolnost, položaj žensk, družbeni napredek in bog, ki je ljubezen. Da avtorica vedno znova izbere 17. stoletje, ni naključje. Sama pravi, da gre za obdobje, ko se začne človeštvo prebujati, tako kot se v duhu kapitalizma prebuja tudi danes. Obstoječa oblast si tudi takrat ni želela, da bi človeštvo stopilo stopničko višje. S takratnimi in današnjimi časi pa vleče še druge vzporednice. Natančno opiše, na kakšne načine so se borili proti kugi, kot smo se nedavno borili proti kovidu. Pravi, da gre za obdobje, ki ima svoje svetle in temne plati. Kljub temu da gre za roman, pa je podprt z dejstvi, katere je avtorica našla v drugih delih, ki opisujejo življenje v 17. stoletju. Tako ne gre le za domišljijsko zgodbo, temveč povsem realističen prikaz 17. stoletja. 

Urška Klakočar Zupančič | Avtor: Saša Despot Urška Klakočar Zupančič Saša Despot

Klakočar se je dotaknila tudi svoje prve knjige Gretin greh, za katero je med drugim povedala, da je pri nekaterih vzbudila veliko pozornosti, predvsem zaradi čutno opisanih erotičnih prizorov. Avtorico čudi le, da se po drugi strani prav nič niso spotaknili od opise nasilnih prizorov "trganja človeškega mesa", kot opiše prizore mučenja. "Erotični prizori iz Grete so bili objavljeni na Novi24, zato predvidevam, da so zmotili tisto politično opcijo. Morda pa ne zmotili, ampak so se jim zdeli tako zanimivi, da so jih objavili in napisali, poglejte, s čim se predsednica ukvarja. A to sem dojela bolj kot malo posmehovanja in neodobravanja, dejansko pa imam v knjigi tudi prizore hudega mučenja, a jim to ni bilo moteče. V tem smislu sem to omenila," je Urška Klakočar Zupančič pojasnila za Žurnal24. Tudi v Sibilini sodbi ne manjka čutnih opisov, eden takih je poljub med glavno protagonistko in duhovnikom, a se je avtorica takrat bolj posvetila temi zatrte spolnosti. V tem duhu je občinstvu še položila na srce, da je za svoje telo treba skrbeti in mu dati, kar potrebuje, saj je to edino, s čimer nas pokopljejo. 

 

Komentarjev 40
  • Avatar lopov
    lopov 09:10 03.december 2023.

    kukibinina usoda

  • Milan59 10:48 30.november 2023.

    Hehe herkulus,a te boli,da je ženska na višjem položaju kot ti.?In to celo takšna,kakor jo opisuješ?Kako ničvreden moraš biti,da je ona boljša od tebe?

  • Kmodri 17:26 23.november 2023.

    Pač piše iz lastnih izkušenj!

Sorodne novice