Slovenija
17198 ogledov

SDS in NSi nad vladni zakon: Črtali bi vse po spisku

Evidentiranje delovnega časa Profimedia
Potem ko je vlada sporočila, da se bodo novosti na področju evidentiranja delovnega časa v ponedeljek začele uporabljati kljub nasprotovanju delodajalcev, so poslanci SDS v DZ vložili predlog novele, ki črta vse zakonske spremembe.

Novela zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki je bila lani jeseni usklajena na ravni Ekonomsko-socialnega sveta, je v veljavi že od 20. maja, prehodno obdobje, v katerem so imeli delodajalci čas za priprave na spremembe, pa se izteka v ponedeljek.

V gospodarstvu je ta teden završalo, češ da so spremembe neživljenjske, zato se je minister za gospodarstvo Matjaž Han v sredo in četrtek javno zavzel, da bi izvajanje novele zamrznili, dokler ne bi zakonodaje ustrezno popravili.

Minister za delo Luka Mesec je po četrtkovi seji vlade poudaril, da to ni mogoče, saj so za to potrebni določeni procesi, bo pa ministrstvo odprlo poseben elektronski naslov evidence.mddsz@gov.si, na katerega bodo lahko vsi, ki bodo naleteli na kakršnekoli težave pri izvajanju zakona, sporočali komentarje, opažanja, predloge. "Naše strokovne službe bodo to pregledale in po potrebi bomo zakon čez tri mesece spet odprli in ga popravljali," je napovedal.

V SDS za odpravo nepotrebne birokracije

vlada janez janša | Avtor: Vlada RS Vlada RS
Na zaplet so se odzvali tudi v opoziciji. Prvak SDS Janez Janša je že v četrtek sporočil, da je njihova poslanska skupina v DZ vložila predlog novele zakona, ki črta vse člene. "S tem se bo slovenskemu gospodarstvu omogočilo, da se bo namesto z nepotrebno birokracijo ukvarjalo z rešitvami za ustvarjanje večje dodane vrednosti," so danes v sporočilu za javnost zapisali v največji opozicijski stranki.

Kot so navedli, se z osnovnim namenom zakona sicer strinjajo, so pa "že v razpravi med sprejemanjem omenjenega zakona opozarjali na prezahtevne birokratske ovire, ki bodo onemogočile njegovo izvajanje. Zakon, ki je danes tik pred uveljavitvijo, je tako med delodajalci kot delojemalci sprožil veliko kritik, saj se je potrdilo, da njegovo izvajanje v praksi ni izvedljivo," so poudarili.

Slovenija po njihovih navedbah glede na druge države EU že danes zaostaja v razvoju, dodatne birokratske obremenitve pa bodo težave slovenskega gospodarstva še poglobile.

NSi: V vladi ministri, "ki nimajo ene ure dela v gospodarstvu"

Sprejeto novelo želijo ustaviti tudi poslanci NSi, ki so v četrtek vložili predlog dopolnila k predlogu zakona o izvrševanju državnega proračuna za leti 2024 in 2025, s potrditvijo katerega bi DZ lahko zadržal izvajanje sprememb. Predlog bo sicer na pristojnem parlamentarnem odboru v soboto.

Poslanec NSi Aleksander Reberšek je v četrtkovi izjavi za medije spomnil, da so v njihovi poslanski skupini spomladi nasprotovali sprejemu novele. Po njegovih besedah je do zapleta v zvezi z novelo tik pred začetkom njenega izvajanja prišlo, ker so v vladi ministri, "ki nimajo ene ure dela v gospodarstvu".

"In zato me ne čudi, da je koalicija sprejela takšen neživljenjski zakon. Sam zakon o evidencah ne prinaša ničesar, tista podjetja, ki so že do sedaj kršila delovno zakonodajo, jo bodo kršila tudi v prihodnje. In kot sem rekel, zakon ne prinaša ničesar," je navedel. Kot je dodal, bi bilo v resnici treba povečati nadzor, ki bi zaščitil delavce in kaznoval podjetja, ki kršijo pravila.

Kaj prinaša novela?

Novela zakona o evidentiranju predvideva beleženje dodatnih podatkov o delovnem času, obveščanje delavca o podatkih iz evidence, obvezno trajno hrambo evidenc, obvezno vodenje elektronskih evidenc za kršitelje zakonodaje ter višje globe in pooblastilo inšpektorjem za izrekanje glob v razponu.

Spremembe zakona sledijo dolgoletnim opozorilom Inšpektorata RS za delo, da zakonodaja ne omogoča učinkovitega nadzora in kaznovanja kršiteljev, kršitve, vezane na delovni čas, odmore in počitke, pa so med najpogostejšimi na področju delovnih razmerij.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 71
  • rafal 22:06 17.november 2023.

    Kaj se imata ta dva kriminalca za oglašat, jansari bi moral biti že davno v čuzi, dokazov da glava boli, celo pravnomočno obsojen, ministrant pa naj gre iskat kamion, njegova mami pa vrne provizije, ki jih je dobila v času ...prikaži več korone banda cerkvena .

  • drugačen 21:24 17.november 2023.

    Sicer pa imamo ustavno sodišče in naj odloči , če so določbe tega zakona neustavne. Mogoče si ustavno sodišče v tej sestavi res misli, da je njihova edina naloga , da je na oblasti njim ljuba levica in, da prevzame ...prikaži večame vse vodilna mesta. Ampak nad njimi ni le nebo. Je pa res, da bomo morali še malo počakati na odločitve evropskega sodišča. In imam občutek, da bodo njihove odločitve padale kot so odloki Janševe vlade. Seveda teh podpovprečnih sodnikov ne bo niti malo prizadelo

  • Soljatar 21:11 17.november 2023.

    na planetu zemlja v tem trenutku ni bolj nesposobne vlade kot je golobova in to je dejstvo, ki je dokazljivo na sodišču.