Slovenija > Komentarji in kolumne
26816 ogledov

"Gospa, spodaj je pa vse zanič!"

zdravnik, čakalnica Žurnal24 main
Na široko se je smejala v čakalnici dokler je niso poklicali v ordinacijo. Ven je prišla kot druga oseba. Bleda in vidno prestrašena.

Barbara Barbič | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Dentalni turizem. V veliki meri se ga poslužujemo tudi Slovenci, tej temi smo tudi na našem portalu že večkrat namenili pozornost. Zvečine se oglašajo takšni posamezniki, ki so s storitvami bodisi na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini ali v Srbiji, zadovoljni.
 
Poudarjajo, da so za svoje storitve plačali bistveno manj kot v Sloveniji ter pristavijo, da so materiali, s katerimi delajo zobozdravniki, vendarle isti. »Naši pa nimajo zlatih rok, s katerimi mi šarijo po zobovju, da bi bila cena zato lahko upravičeno višja,« sem slišala komentirati enega izmed koristnikov dentalnih uslug na območju nekdanje skupne države.

Seveda, če je cena tudi za tretjino ali več nižja, se človek upravičeno vpraša, ali se ne bi nemara za implantat ali podobne usluge odpeljal do Zagreba, Bijeljine, Beograda, kamorkoli pač se vozijo Slovenci. Na spletu sem zasledila celo ponudbo slovenske agencije, ki se ukvarja z organizacijo tovrstnih "zdravstvenih izletov".
 
Vendar ... prav lahko se vam pripeti usoda gospe, s katero sem si pred časom delila klop v čakalnici pred ordinacijo, kjer so nama slikali zobovje oziroma nama izdelali ortopan.

"Spodaj pa vse zanič"

Gospa, ki ne želi biti imenovana z imenom in priimkom, njeno ime pa hranimo v redakciji, je ena tistih, ki se je odločila za tako imenovani dentalni turizem. V Bosni in Hercegovini so ji opravili več posegov, z osveženim nasmehom je bila sila zadovoljna in na podlagi svoje izkušnje dentalne storitve v tujini priporočala tudi drugim.

Vse dokler je ni začelo nekaj »cukati«, pomalem boleti, dokler zaradi tega ni obiskala svojega zobozdravnika, ki jo je napotil na slikanje. Ortopan je pokazal, da res ni nujno vse zlato, kar se sveti, oziroma, da niso vsi zobje, ki so na videz zunaj bleščeči in predstavljajo tako imenovani hollywoodski nasmeh, tudi zdravi. Ne vem, kakšne vse težave so jo doletele, tehnik, ki nama je izdelal ortopan, je komentiral le, da je videl že več takšnih primerov pri ljudeh, ki so jim urejali zobe v tujini.

Seveda bi se kaj podobnega lahko zgodilo tudi pri zobozdravniku v Sloveniji; kolikor je ljudi, toliko je najbrž različnih izkušenj. Eni se v domovini pritožujejo zaradi dolgih čakalnih dob, drugi zaradi predragih storitev, tretji spet zaradi tega, ker je zobozdravnik preveč grob. Vsak se odloči zase in vsak ima svojo izkušnjo glede kakovosti storitve.

En teden proti nekaj mesecev

Dva izmed mojih prijateljev sta se pred časom soočala s precej hudimi zobozdravstvenimi težavami in k odločitvi glede izbire tistega strokovnjaka, ki jima bo pomagal, pristopila precej premišljeno. Zbrala sta predračune več zobozdravnikov v Sloveniji in tujini, se posvetovala in se na koncu odločila za kliniko v Zagrebu. Ta je od njunega doma še bližje kot Ljubljana.

S storitvami sta bila več kot zadovoljna. Ker sem se tudi sama soočala s podobnii težavami, ki sicer še niso bile pereče, so se pa kot takšne nakazovale, sem sledila zgledu. Zbrala sem nekaj predračunov zobozdravnikov v Sloveniji in dodala nekaj tistih s Hrvaške in enega iz Beograda. Naletela sem na različne ponudbe, razlikovale so se tudi za 600 evrov.

Še bolj kot cena pa me je za kliniko, za katero sem se odločila, prepričala njihova očitna strokovnost. Medtem ko sem pri vseh ostalih zobozdravnikih dobila odgovore v smislu, da večjih težav ne bo, da se da vse urediti v kakšnem tednu, so me le pri tej kliniki opozorili, da je vendarle potreben še 3D posnetek prizadetega zoba ter pri tem dodali, da imam nad zobom povešen sinus (kar se vidi z ortopana, ki sem ga poslala vsem ostalim), kar lahko vpliva na odločitev, kakšno rešitev bi mi ponudili.

Pa še to. Pri njih storitev nikakor ne bo opravljena v tednu dni (kar so mi obljubljali nekateri drugi ponudniki v tujini), pač pa se bo potrebno nekajkrat pripeljati, saj je za takšne posege potreben čas, med drugim je potrebno počakati in videti, če se zadeva vraste v kost, če moj organizem sprejme tujek in podobno. Skratka, do končnega rezultata bo potrebno počakati nekaj mesecev. Ne nekaj tednov ali celo dni, kot so mi obljubljali nekateri drugi ponudniki.

Zobozdravnik Zdravje Dentalni turizem: V tujino po lep nasmeh, cena edino merilo

Bi kavo, čaj, tablete, led?

Torej za odločitev, komu bi zaupala (in ja, za to plačala) poseg v svojem zobovju, sem si vzela potreben čas, se posvetovala, premislila.

Kako bo vse skupaj na koncu izpadlo, ne vem, upam seveda na najboljše, že na tej točki pa lahko ocenim kakovost obravnave. Se vam je že kdaj zgodilo, da bi se vam zdravnik predstavil, se rokoval z vami, natanko obrazložil čisto vsak korak vsakega posega? Meni ne.

So vam v čakalnici kdaj ponudili kavo ali čaj? Pred posegom vprašali, če bi nemara tablete za pomiritev (očitno mi na čelu piše: s-t-r-a-h), po posegu pa vas posedli v poseben prostor, vas oskrbeli z ledom in vas vsakih nekaj minut prišli vprašat, kako se počutite?

Vem, da so naši zdravniki in zobozdravniki (tako opozarjajo) preobremenjeni tudi z birokacijo, ki da jim krade čas za obravnavo s pacienti, vendar to, oprostite, ni moj problem.

Kot pacientka si želim le zaupanja, kakovostne obravnave in storitev, ki bo štimala tako na prvi kot na drugi kot milijonti ugriz in, seveda, da ne bom za to storitev potrebovala plačati ravno nekaj sto evrov več, kot bi jih doma. Če se za to potrebujem odpeljati v Zagreb, tudi prav. Nekajkrat? Prav!

V čakalnici sem spoznala celo nekaj Italijanov, ki so se organizirano v Zagreb pripeljali z avtobusom ... Tudi oni so mi povedali, da poznajo nekoga, ki pozna nekoga, ki ima slabo izkušnjo z zobozdravnikom na območju nekdanje Jugoslavije in da so se pri odločitvi, kje odpreti usta, odločili premišljeno.

V ta namen torej očitno res velja odmeriti nekaj časa, saj si seveda nihče v življenju ne želi slišati prej omenjenih besed: "Gospa, ampak spodaj je pa vse zanič."

ženska, nasmeh, zobje Magazin Po nove zobe na morje

barbara.barbic@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • primc 07:49 15.april 2019.

    ko grem k svoji zobozdravnici, enako ne zna slovensko in dela enako grobo kot marsikje čez mejo, tako da....:-)

  • kapibara 10:38 22.marec 2019.

    Hudiča, čista reklama, samo še imena klinike ni napisala