Slovenija > Komentarji in kolumne
15518 ogledov

Pozdravljeni ponovno. So žabe že skuhane?

Janez Janša Vlada RS
Še katera od žab miga? Po letu in pol težko.

Minister, ki se je prelevil iz okoljskega v gospodarskega, ima očitno precej večje ambicije od "zgolj" ohranjanja okolja. Ceni iznajdljivost, inovativnost, podjetni duh. Zakaj bi človek plačeval davke, če je to res skrajno nepotrebno in imaš za seboj ves državni aparat, ki te podpira? Res se zdi "glupo", da se temu ne bi spretno izognil. 

Podobno se zdi "glupo", zakaj bi minister ob takšnih očitkih sploh kakorkoli, s konkretnimi argumenti in pojasnili, čeprav jih vseskozi obljublja, skušal ubraniti svojo čast. Je to v Sloveniji sploh še potrebno? Saj lahko le enostavno pove, da je vse skupaj konstrukt, lepljenka, hkrati pa podvomi v avtentičnost posnetka. Je torej posnetek lepljenka, ali gre za ponaredek? Notranji minister je namreč še uro pred ministrovo izjavo priznal, da je posnetek slišal že pred časom in je prepričan, da so ga njegovi politični nasprotniki hranili za "hude čase". Da ne govorimo o ironičnosti tega, kakšne težave imajo vladajoči s prevzemanjem sodne pošte. 

Naša toleranca pa je vse večja. Spomnimo se, kako zgroženi smo bili, ko je poslanec ukradel sendvič. Nepredstavljivo, smo si rekli. Zdaj pa se zdi, da ob tem, ko nekdo primerjalno ukrade ves Subway (velika ameriška korporacija, ki v svojih verigah prodaja sendviče), niti ne trznemo. Kaj se je spremenilo? 

Po letu in pol kuhanja so žabe ne le že skuhane, temveč tudi preperele.

Številne ne čutijo več, nič več jih ne gane, nimajo več občutka za moralo, če so ga kot preproste dvoživke sploh kdaj imele. Žabe so pač žabe - preprosta bitja, ki le iščejo vir za preživetje. Če nimajo lepega jezera, se bodo pa namakale v strupeni mlakuži. Vseeno bolje kot nasesti na suhem. Morda se tudi katera prilagodi in postane strupenovodna žaba, evolucija vendarle lahko naredi svoje. 

Najbolj žabaste od vseh žab se obenem še sprašujejo, kakšno integriteto imajo tiste žabe, ki so raje nasedle v blatu, kot da se namakajo v umazani, zastrupljeni vodi. Skrbi jih za vse drugo prej kot zase; najprej jih skrbi za tiste žabe, ki se nočejo namakati v umazani vodi, ker lahko morda najdejo drugo, bolj čisto mlako, hkrati pa se vselej raje sprašujejo, kdo je vodo sploh umazal, kot da bi si tudi same skušale poiskati čistejše okolje. Rade moralizirajo o tistih zavedenih žabah, ki ne verjamejo več vrhovnemu žabcu, ki udobno in brezbrižno sedi na lokvanju, medtem ko cunami spira druge žabe z obličja. Najraje pa s prstom kažejo na druge žabe, ki so po njihovi lastni oceni še slabše od njih.

Mogoče bi morale žabe pogledati v tujino. Relativno svetel zgled, kaj storijo politiki, ko jih dobijo s prsti v marmeladi, je denimo naša soseda Avstrija. Kancler Sebastian Kurz je po nekaj mesecih hude agonije na sodiščih, po tem, ko so se v njegovih pisarnah znašli preiskovalci, odstopil s položaja in se umaknil v ozadje. Britanski minister za zdravje Matt Hancock je odstopil zaradi kritik na račun kršenja ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa, saj so ga varnostne kamere ujele, ko je strastno poljubljal svojo pomočnico na ministrstvu.

Joširo Mori je odstopil s položaja predsednika Organizacijskega komiteja olimpijskih iger v Tokiu 2020 zaradi izjave, da ženske preveč govorijo. Ste kdaj preleteli Twitter profile naših politikov?

nina.sprohar@styria-media.si

 

Komentarjev 39
  • Monica_Coleman 15:05 09.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • Avatar R_D
    R_D 15:29 29.oktober 2021.

    Nina, ti očitno še nisi skuhana in nikoli ne boš. Komaj čakam, da ti Kordiš zapleni SP in kurnik v katerem živiš.

  • Ender3 14:24 29.oktober 2021.

    Takšni prispevki so prava hrana za aktiviste, prav hitijo z menjavo uporabnišlih imen, da bi bil njihov odgovor videti bolj množičen. Sramoto delate sebi in tistim, ki vas plačujejo.