Slovenija
13776 ogledov

Konec nadomestil pri plačevanju s kartico!

Pri pogojih za pridobitev revolving kartice so banke navedle le redne mesečne pr Žurnal24 main
Danes stopa v veljavo zakon, ki določa prepoved zaračunavanja nadomestil pri plačevanju s karticami. Gre za ureditev, ki velja v vsej Evropski uniji.

Odslej prepoved zaračunavanja nadomestil za plačila s karticami velja tudi v Sloveniji. Zakon o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih, ki ga je državni zbor sprejel 25. januarja, med drugim namreč določa, da velja prepoved zaračunavanja nadomestil pri plačilih z vsemi plačilnimi karticami, ki jih potrošnikom v Sloveniji izdajajo ponudniki plačilnih storitev.

Prepoved zaračunavanja nadomestil pa ne velja v primeru PayPala, a tudi v tem primeru provizija ne bo smela preseči neposrednega stroška, ki ga zaradi sprejetja kartičnega plačila nosi prejemnik plačila oz. trgovec.

Prepoved zaračunavanja nadomestil se ne nanaša tudi na dvige na bankomatih ali na bančnih okencih.

Zato naj dodamo, da se bo praksa Pošte Slovenije v nekaterih poslovalnicah tudi po spremembi zakonodaje, še naprej uvrščala med izjeme. Nekatere pošte namreč ne omogočajo plačil s kartico, ampak le dvig gotovine na POS terminalu. Pri postopku za stranko ni razlike, je pa velika razlika pri proviziji. Koliko zaračuna za dvig gotovine na POS terminalu, določa vsaka banka posebej.

Zakon v slovensko zakonodajo prenaša evropsko direktivo, ki bi jo morale vse države članice Evropske unije v svojo zaknodajo vnesti do 13. januarja.

Poleg ukinitve provizij evropska direktiva o plačilnih storitvah PSD2 državam članicam narekuje tudi zmanjšanje zneska, ki ga posameznik pokrije v primeru zlorabe kartice do trenutka prijave kraje oziroma zlorabe kartice iz 150 na 50 evrov. Ob zlorabi kartice boste tako po novem odgovarjali do največ 50 evrov. Izjema je huda zloraba potrošnika oziroma malomarnost.

Del novosti, ki jih predvideva zakon, pa bo v veljavo stopil z zamikom. Evropska komisija mora na podlagi predloga Evropskega bančnega organa še pripraviti regulativne tehnične standarde za zagotavljanje varnosti pri odpiranju dostopa do finančnih podatkov. Ko bodo ti objavljeni, bodo imele banke in drugi ponudniki plačilnih storitev na voljo 18 mesecev za uveljavitev v praksi.

Komentarjev 2
  • Danilo Merdaus 15:04 22.februar 2018.

    Ja naj tudi trgovcom to ukinejo ker plačilo z kreditno kartico se ne šteje za plačilo z gotovino in ni popusta

  • puys 14:52 22.februar 2018.

    Tudi pri PayPalu trgovec ne sme obesiti provizije kupcu! Sicer krši pogodbo.

Sorodne novice