Slovenija
31110 ogledov

Konec provizij pri plačevanju s karticami! V Slovenji z zamudo ...

Romuni so uporabljali bianco kartice, na bankomatih pa so dvignili več kot 5000 Žurnal24 main
Med drugim trgovci ne bodo več smeli kupcu dodatno zaračunati provizije, če bo račun poravnal s katero od kartic. V Sloveniji bo na uveljavitev potrebno sicer še počakati ... Izjema je provizija pri letnih dajatvah, ki se ukinja že danes!

Na ravni Evropske unije s 13. januarjem - v Sloveniji najverjetneje z zamudo nekaj tednov - začenja veljati prepoved nadomestil za uporabo plačilnih kartic, ki jih zdaj podjetja zaračunavajo končnim kupcem, ki račun plačajo s kartico namesto z gotovino. Do zdaj je bila ta praksa zaračunavanja provizij razširjena predvsem na spletu, v Sloveniji pa smo jo poznali tudi na upravnih enotah.

Prepoved veljala za vse vrste transakcij s plačilnimi karticami - tudi za spletne nakupe - ne glede na to, ali gre za debetne ali kreditne kartice. Izjema so le plačila s komercialnimi karticami (kartični plačilni instrument izdan podjetjem), za dvige gotovine na bankomatih ali na okencu ponudnika plačilnih storitev.

Z uveljavitvijo direktive PSD2 prepovedujemo provizije pri plačevanju s potrošniškimi in kreditnimi karticami, kar bo potrošnikom EU omogočilo prihranek več kot 550 milijonov evrov na leto. Potrošniki bodo bolje zaščiteni tudi pri plačilih.

- Valdis Dombrovskis, podpredsednik Evropske komisije pristojen za evro in socialni dialog ter finančno stabilnost, finančne storitve in unijo kapitalskih trgov

Spremembe tudi v primeru zlorab in zaščite

Poleg ukinitve provizij evropska direktiva o plačilnih storitvah PSD2 državam članicam narekuje tudi zmanjšanje zneska, ki ga posameznik pokrije v primeru zlorabe kartice do trenutka prijave kraje oziroma zlorabe kartice iz 150 na 50 evrov. Ob zlorabi kartice boste tako po novem odgovarjali do največ 50 evrov. Izjema je huda zloraba potrošnika oziroma malomarnost.

Potrošniki bodo morali odslej tudi potrditi znesek rezervacije sredstev na kreditnih karticah, na primer pri rezervaciji hotelov, najemu avtomobilov ... Trgovec oziroma ponudnik bo lahko rezervacijo sredstev v določenem znesku opravil le, če bo potrošnik znesek pred tem odobril.

Evropska komisija pa si želi zagotoviti tudi večjo varnost pri spletnih plačilih, kjer bodo morali po novem vsi ponudniki plačilnih storitev, vključno z bankami, plačilnimi institucijami in drugi dokazati, da izpolnjujejo varnostne ukrepe, ki zagotavljajo varna in varna plačila.

Kdaj bodo pravila začela veljati v Sloveniji?

Vse novitete, ki so predvidene na evropski ravni, bodo začele veljati predvidoma čez nekaj tednov, saj mora zakon, ki bo v Slovenijo prenesel novo evropsko direktivo, potrditi še državni zbor. Kot smo že poročali, je vlada zakon o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih (ZPlaSSIED) vsaj v teoriji sicer potrdila dovolj hitro, a ga državni zbor ga ni uvrstil na spored za obravnavo na decembrskem sklicu, ampak ga bo obravnaval šele na januarski seji, ki se začne 22. januarja.

Pomagalo pa ni niti pismo finančne ministrice Mateje Vraničar Erman, ki je prvega med poslanci Milana Brgleza pozvala, naj predpis obravnavajo hitreje, saj je skupna uvedba predpisov pomembna tudi zaradi zagotavljanja enakih pogojev na enotnem plačilnem pogoju EU.  Po objavi prispevka, so se na poročanje Žurnala24 se odzvali tudi v državnem zboru in izpostavili, da finančno ministrstvo pozna postopke v državnem zboru, zato bi pričakovali, da bi predlog zakona v državni zbor poslali prej, če se tako mudi, a tega niso storili

Nalepka registracija | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Provizija pri plačilu letne dajatve se ukinja že danes!

Navkljub zamujanju zakonodajne veje oblasti pa bodo upravne enote pa bodo upravne enote - vsaj za plačilo letne dajatve za uporabo cest - zaračunavanje provizije končale na predviden presečni datum. Zakon o dajatvah za motorna vozila sprejet v septembru, ki je v pristojnosti ministrstva za infrastrukturo, je namreč določil, da stroški brezgotovinskega plačila letne dajatve za uporabo cest breme stranke le do 13. januarja 2018.
 
Upravne enote so sicer zaračunavale provizije pri kartičnem plačilu nalog, ki ne spadajo med upravne storitve (vrednotnice, cestnine, globe za prekrške). Znesek zaračunanih provizij, ki po navedbah ministrstva za javno upravo znaša okoli 20 tisočakov letno, bodo po novem pokrile upravne enote same. Podražitve na ta račun niso predvidene.
 
 

Izjeme, izjeme, izjeme!

Med opozorili o dodatnih skritih stroških pri plačilih ste nas bralci Žurnala24 posebej pogosto opzorili tudi na Pošto Slovenije, zato naj dodamo, da se bo praksa Pošte Slovenije v nekaterih poslovalnicah tudi po spremembi zakonodaje, še naprej uvrščala med izjeme. Nekatere pošte namreč ne omogočajo plačil s kartico, ampak le dvig gotovine na POS terminalu. Pri postopku za stranko ni razlike, je pa velika razlika pri proviziji. Koliko zaračuna za dvig gotovine na POS terminalu, določa vsaka banka posebej.
 
slovenija 27.10.11, postni nabiralnik, podkupnina, javni razpis, nabiralbik, Pos Slovenija Astronomska provizija za plačilo s kartico
Komentarjev 4
  • stary1 07:07 14.januar 2018.

    Prodam brejo svinjo težko cca 230 kg,,Svinja se nahaja v murgljah

  • Mali Miha 04:17 14.januar 2018.

    Nekdo pač mora plačati provizije, ki jih kasira banka. Torej bo trgovec zvišal ceno izdelka in bomo plačevanje s karticami plačevali vsi, tudi če ne plačaš s kartico. Oderuhi pač ne bodo prikrajšani.

  • Lovebites 21:32 13.januar 2018.

    Ne razumem poante zgornjega posta oziroma kaksno vezo ima s clankom.