Slovenija
572 ogledov

Koordinator za covid postelje: "Ocenjujem, da bomo zdržali!"

Covid-19, UKC Maribor UKC Maribor Covid-19, UKC Maribor
Zdravstveno oskrbo dobijo vsi, ki jo potrebujejo.

Vzpostavili so pregleden sistem, ki očitno funkcionira

Koordinator za covid bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta je na današnji novinarski konferenci vlade povedal, da je sodelovanje med bolnišnicami izjemno dobro in poteka brez večjih težav. Sistem deluje preko aplikacije, vsi sodelujoči pa večkrat dnevno sproti sporočajo število prostih postelj na splošnem in intenzivnem oddelku, število odpuščenih bolnikov, število sprejetih bolnikov in število umrlih. Dostop do teh številk imajo vsi odgovorni, ki zdravijo covid paciente.

Koordinator za covid bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta | Avtor: STA STA
Ponedeljek je bil po njegovih besedah odločilen, saj je bilo po mirnem vikendu, ko je bil sprejem okuženih manjši, spet več kot 150 novih sprejemov v bolnišnice. A na srečo je bilo tudi približno 100 odpustov. "Veseli me tudi, da število mrtvih ne narašča, ker če bi šli po verjetnostnem računu, bi se moralo število umrlih večati, pa se ne," je dejal.

Zdravstveno oskrbo dobijo vsi, ki jo potrebujejo, poleg tega je transport bolnikov zdaj krajši, krajši pa je tudi čas od sprejema bolnika in priklopa na kisik, kar pomembno vpliva na potek zdravljenja in posledično smrtnost. 

Plato dosegla tudi Murska Sobota

Pred nekaj dnevi je plato zgornjih zmogljivosti dosegla tudi bolnišnica v Murski Soboti, a v sodelovanju z bolnišnicama na Ptuju in v Mariboru zaenkrat uspešno prerazporejajo vse bolnike, ki potrebujejo hospitalizacijo. "Kljub temu, da se približujemo 1200 hospitaliziranih, ocenjujem, da bomo zdržali," je optimističen Carotta. Povedal je, da so rezerve še možne, torej je število postelj možno še povečati. 

Gorenjska je zdaj samozadostna

Podobne težave s "prenatrpanostjo" je pred nekaj tedni imela tudi Gorenjska. Kot je povedal koordinator za covid bolniške postelje, je jeseniška bolnišnica premajhna, ima le 200 funkcionalnih postelj - po evropskih standardih bi jih glede na število prebivalstva morala imeti približno 600. "Stavba ne ustreza več sodobnim standardom medicinske oskrbe, vrata so preozka, sobe premajhne. Eni prvih so prenehali z izvajanjem elektivnih posegov," je dejal Carotta in pojasnil, da je bil na Jesenicah dejansko problem sam prostor, poleg kadrov.

Pred 14 dnevi so ob pomoči drugih bolnišnic uspeli premestiti bolnike - namestili so jih v kontejnerje, ki jih zdaj imenujejo kar "glamping naselje". "Kar bode v oči je, da so inštalacije v tem 'glamping naselju' bistveno boljše kot v stavbi bolnišnice," je poudaril. 

Ob dejstvu, da je Golnik uspel dvigniti kapacitete na 60 klasičnih postelj in 20 intenzivnih postelj, je po Carottovih besedah Gorenjska trenutno samozadostna.

"Se je pa ob epidemiji še dodatno pokazalo, da Gorenjska nujno potrebuje novo bolnišnico," je še dodal.

Covid-19, UKC Maribor COVID-19 V SLO Zdravje Nove številke nič kaj spodbudne

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • lulibuc 18:37 10.november 2020.

    Koordinator, kakšna je situacija? Koliko novih lažnih umrlih za covid ste našteli? Ja, saj res, jutri bodo novi epokaliptični podatki in fašistični ukrepi

  • lulibuc 16:32 10.november 2020.

    Za ovce in fašiste: https://www.facebook.com/101017414921399/videos/952210378641998

  • lulibuc 12:55 10.november 2020.

    Boste, boste ker veste, da je pol laži in zavajanj. Nekje se beleži tudi resnica.