Slovenija
93 ogledov

Korak k spravi: "Ta likvidacija je bila nepravična"

Janez Stanovnik je mlade pozval, naj stopijo pod prapor partizanstva. (Foto: IFP Žurnal24 main
Janez Stanovnik se je danes poklonil tako padlim partizanom, kot žrtvam "krivičnega" partizanskega poboja.

Častni predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Janez Stanovnik se je danes v Cerknem udeležil komemoracije v spomin na 47 ubitih udeležencev partijskega tečaja ob napadu Nemcev na Cerkno. Po poročanju Televizije Slovenija se je nato s cvetjem odpravil še na grobišče na Lajšah, kjer so partizani ustrelili 15 domačinov.

Partizani so v maščevanju po dogodku v Cerknem aretirali 13 domačinov in dva duhovnika ter jih ustrelili na Lajšah, eden od teh pa se je ranjen uspel rešiti, je poročala Televizija Slovenija.

"Krivična likvidacija"

Stanovnik je danes na komemoraciji v Cerknem dejal, da je dan po izvensodnem poboju na Lajšah partizanska oblast v Kočevju sprejela sklep o ukinitvi varnostne obveščevalne službe, ki sta ga poleg njega podpisala Ivan Vidmar in Boris Kidrič.

"Zato, ker je centralni komite Komunistične stranke Slovenije prišel do zaključka, da je bila ta likvidacija krivična," je po poročanju Televizije Slovenija pojasnil Stanovnik.

Stanovnik se je do spomenika na Lajšah podal ob pomoči sina ter tja položil tri vrtnice. Spominske slovesnosti za oba dogodka so sicer do letos potekale ločeno, je še poročala televizija.

Komentarjev 7
  • mph 12:25 27.januar 2014.

    Predvidevam, če bi naciji zmagali s podporo domačih izdajalcev, da bi ti mirno spali zaradi neštetokrat hujših stvari, ki bi jih zakuhali, ko bi zmagali.

  • mkmorfius 08:41 27.januar 2014.

    Prosim vas, drage starešine.... Zazrite se v prihodnost in ne živite več v preteklosti. Pokopljite mrtve, zmolite en al pa dva očenaša, kakšno zdravo marijo, morda še sveti angel pol pa gremo naprej. Naši otroci so GLAVNA STVAR!

  • mph 01:12 27.januar 2014.

    Tudi, če je en sam končal tam, je bil ta en preveč in bi morali krivce najti. Ni opravičila za uboj otroka. Velika večina pa je bila izdajalcev naroda krvavih rok in so dobili točno kar so zaslužili, prej preblago. ...prikaži več In prava malenkost, kaj bi ti izdajalci namenili ostalim, če bi zmagali skupaj z nacisti.