Slovenija
1462 ogledov

Koronavirus odnesel obvestila o vrednosti nepremičnin

Andrej Šircelj Saša Despot
Finančni minister Andrej Šircelj je predstavil finančni vidik novega megazakon.

"V paket sta vključeni gospodarska in socialna nota. Z zadnjo se pomaga najšibkejšim, gospodarska nota pa je namenjena pomoči gospodarstvu, da ohranja mesto na trgu, da ne odpušča delavcev in da ta čas, ko imamo epidemijo, preživi. Ko bo konec epidemije, bo imelo gospodarstvo zadovoljivo podlago in bo bolj konkurenčno," je o paketu, ocenjenem na tri milijarde evrov povedal minister za finance Andrej Šircelj.

Vsota je odvisna o tega, kako hitro in s kakšno močjo se bo širila epidemija. "Ta vsota je določena za dobra dva meseca, v tem času je potrebno narediti vse, da se epidemijo ustavi," je poudaril minister. Državni proračun bo kril vse dodatne odhodke pokojninski in zdravstveni blagajni. Prav tako bo iz njega preneseno nekaj denarja tudi občinam, kjer zdaj nastajajo dodatni odhodki.

Gospodarstvo bo oproščeno plačila akontacij davkov dohodkov pravnih oseb in akontacij dohodnin. Prav tako bodo samostojni podjetniki oproščeni plačila akontacij iz dejavnosti. Vse to z namenom, da se gospodarstvo obdrži in da bo po epidemiji štartalo hitro in učinkovito ter ostalo na podobnem nivoju kot zdaj.

Ukrepi so enostavni, vse te prejemke posamezniki in podjetja lahko dobijo na podlagi prijave. Poslovanje bo s tega kota enostavno, brez dodatnih administrativnih in birokratskih težav oziroma zahtev.

minister Andrej Šircelj

Zdravko Počivalšek Ukrepi Slovenija Zaposleni, ki delajo, bodo dobili 200 evrov kriznega dodatka

"V zakonu so tudi ukrepi, ki se nanašajo na banke. Dano je poroštvo bankam, v višini 25 odstotkov za vse kredite. Poroštvo seveda za tiste kredite, za katere bo ugotovljeno, da je to upravičeno. 50 odstotkov poroštva pa za tiste kredite, ki so jih prejeli podjetniki in prebivalstvo. Predvsem podjetniki, ki jim je bilo onemogočeno poslovanje z občinskimi ali državnimi ukrepi," je dejal Šircelj. Minister pričakuje, da se bodo banke aktivno vključile v reševanje gospodarstva in prebivalstva na kreditnem področju. Celotno poroštvo je ocenjeno na 200 milijonov evrov. 

Naslednje področje, ki se rešuje s tem zakonom, je področje vrednotenja nepremičnin. Vsi lastniki nepremičnin ne bodo dobili obvestila o novem vrednotenju, predvsem zaradi tega, ker je prišlo do sprememb na tem področju. "Tržne razmere se namreč spreminjajo in na tej podlagi bo to obvestilo dejansko prestavljeno, s tem tudi vrednost nepremičnin ne bo vplivala na kakršnekoli prejemke, ki jih posamezniki dobivajo od države," je pojasnil minister.

Minister je pojasnil, da bo glavnina virov za omenjene ukrepe iz Evrope, evropskih institucij, Evropske centralne banke ter ostalih institucij, ki plasirajo denar na trg.

Janez Janša Slovenija Janša: Najtežje obdobje boja proti virusu šele prihaja, gibanje bomo še zaostrili

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar nadine20
    nadine20 17:46 11.avgust 2020.

    POSEBNA PONUDBA POSOJIL Pozdravljeni, sem posameznik, ki ponuja posojila. Ima kapital, ki se bo uporabljal za odobritev posojil med kratkorocni in dolgorocni posamezniki od 5.000 do 5.000.000 EUR do vsi resni ljudje, odvisno od zahtevane kolicine v realne potrebe, obrestna ...prikaži veča mera je 2% na leto. To pocnem noter naslednja podrocja: - financno posojilo - Hipoteka - Naložba v posojilo - Posojilo za avto - konsolidacija dolgov - Odkup kredita Kontakt: leydifinance@gmail.com MARIA LEYDI