Slovenija
1022 ogledov

Kosilo pri Šarcu: Nikomur ni v interesu padec vlade

Marjan Šarec Profimedia
Zgovorna le Židan in Počivavšek, Bratuškova in Erjavec sta se medijem izognila.

Današnji pogovor koalicijskih partnerjev je bil po oceni premierja Marjana Šarca odkrit in konstruktiven. Kar se tiče predsednikov koalicijskih strank, so po njegovih besedah usklajeni in odločeni, da delajo naprej. "Predvsem smo se dogovorili, da nikomur ni v interesu, da vlada pade," je dejal predsednik vlade.

Predsednik vlade verjame, da bosta proračuna za prihodnjih dve leti in tudi predlog zakona o njunem izvrševanju v DZ sprejeta. "Če bi zakon o izvrševanju proračuna naknadno padel, potem tudi proračunskih dokumentov nimamo. To bi bilo pa zelo neodgovorno," je spomnil v izjavi za medije ob robu vrha gospodarstvenikov.

denar, euro, bankovci Slovenija Iz proračuna izginilo 114 milijonov evrov, ampak ni panike

Ministrstvo za finance je po njegovih besedah v danih razmerah pripravilo optimalen proračun, tudi vlada je svoje opravila: "Ne glede na to, da pri nas fiskalni svet ni nikoli zadovoljen, moram reči, da sta predloga proračunov dobra." Kot je dodal, pa je "odgovornost poslank in poslancev, da ju sprejmejo, da bomo tudi na državnem nivoju lahko rekli, da gre Slovenija naprej".

Na sprejem proračuna noče vezati zaupnice

Šarec na sprejem proračuna ne namerava vezati zaupnice. "Pričakujem, da je dovolj odgovornosti pri vseh, da bosta ta dva proračuna šla skozi. Če se to ne bi zgodilo, pa nima nobenega smisla govoriti, kdo bo odstopil in kdo ne bo. Ker potem se bomo pa morali vsi skupaj vprašati, kaj smo to leto delali. Tako državni zbor kot tudi vlada," je poudaril premier.

Dodal je, da so danes na sestanku tudi poudarili, da je vsak predsednik stranke odgovoren za svoje poslanke in poslance. Ne glede na to, da so po ustavi avtonomni v svojih ravnanjih, po besedah Šarca ni odveč pogovor z njimi o odgovornosti do države. "Poslanca ne sme voditi parcialni ali lastni interes, ampak je zdaj interes vseh, da sta proračuna sprejeta in da država lahko deluje naprej," je še dejal Šarec.

Marjan Šarec Stanovanja Slovenija Šarec okrcal odgovorne v Banki Slovenije zaradi novih pravil kreditiranja

Od preostalih udeleženih sta bila za medije zgovorna še Dejan Židan in Zdravko Počivavšek, ki sta povedala, da je koalicija dorekla boljše sodelovanje in prioritete ter se dogovorila za boljše timsko delo.

Koalicija | Avtor: Saša Despot podpis koalicijskega sporazuma o sodelovanju v vladi za mandatno obdobje 2018-2022 med partnericami LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS Saša Despot

"Vse, kar je dogovorjeno, je možno realizirati le, če bomo igrali z roko v roki," je v izjavi novinarjem po srečanju ocenil Počivalšek.

Na vprašanje, kako si predstavlja boljše timsko delo v koaliciji, pa je odgovoril na primeru košarke: "Če igrate košarko, veste, da je treba žogo podajati. Ne more imeti vsak svoje žoge in vsak zase igrati." Če se kolektivno igra, se da po njegovih besedah zmagati, "tu in tam pa je treba komu hrbet pokriti".

Za proračun bo dovolj podpore

Danes so se pogovarjali tudi o proračunu, ki ga bo DZ potrjeval predvidoma v četrtek. Po Počivalškovih navedbah koalicija računa, da bo rekorden proračun prejel dovolj podpore, da bo sprejet.

Marjan Šarec Slovenija To Marjan Šarec sporoča Luki Mescu in Levici

Židan je po srečanju v izjavi novinarjem skoraj dvourni pogovor partnerjev označil za zelo dobrega, na tej podlagi pa po njegovem mnenju obstaja resna namera, da koalicijsko pogodbo, ki da je dobra, uresničujejo tudi v prihodnje. Verjame, da bo v četrtek sprejet tudi proračun, v prihodnjem letu pa bodo pomembne zaveze iz koalicijskega sporazuma uresničevali naprej. Podporo bodo iskali pri vseh partnerjih, sam pa si želi, da je prva, pri kateri iščejo podporo, Levica.

Židan zadovoljen s pogovorom

Predsednik SD ugotavlja, da bodo nekateri današnji vrh koalicije verjetno razumeli kot pogovor ob kosilu. Po njegovih besedah pa so se zelo odkrito pogovorili o prvem letu skupnega delovanja in o prioritetah za prihodnje leto. Židan je zadovoljen, tudi z dogovorom, da se bodo v prihodnje sestali pogosteje.

Levica Slovenija Levici je uspel veliki met

Glede prioritet je opozoril na tiste, ki jih izpostavlja SD, in sicer na vzpostavitev sistema dolgotrajne oskrbe starejših, skrajšanje čakalnih dob v zdravstvu in spremembe na področju okoljsko-podnebne politike. "Sem optimist," je dejal in dodal, da so se danes pogovarjali tako, kot se morajo pogovarjati "tovariši na skupni poti, zelo odprto". Rezultat današnjega sestanka je po Židanovih ocenah bolj čvrsta koalicija petih strank.

Bratuškova in Erjavec skrivnostna

Predsednica SAB Alenka Bratušek in predsednik DeSUS Karl Erjavec sta se medijem po srečanju izognila, premier Marjan Šarec pa utegne srečanje komentirati danes ob robu udeležbe na vrhu gospodarstva.

Zdravko Počivalšek Slovenija Šarec povabil koalicijske partnerje na kosilo

Erjavec je pozneje v pisnem odzivu glede kosila pri Šarcu navedel, da ni bilo nič posebnega. Je pa srečanje označil za koristen pogovor med koalicijskimi partnerji.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 00:15 21.november 2019.

    Ne boš ti meni dinarčke jemal,načelo naše blabla vlade.

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 23:20 20.november 2019.

    Vsi se bojijo padca vlade zato,ker voplitev ni mogoče prirediti tako kod javno mnenske raziskave!!

  • Avatar praufo
    praufo 21:30 20.november 2019.

    ja seveda ni nikomur v interesu, da pa de vlada, naj zdrži do krize ko bo dejasnko zmanjkal dnarja, pa da jih ta krat slišimo ... ne vem pa kateri je nasledenj kloven iz noabora murgelj, me prav zanima