Šport
46 ogledov

Kozmus do olimpijskega srebra

Primož Kozmus
1/11
Reuters
Primož Kozmus je olimpijski podprvak! Marija Šestak je bila v troskoku 11., Rožle Prezelj je obstal v kvalifikacijah skoka v višino.

"Odlično. Sem vesel. Glede na vse kar se je dogajalo med sezono, je to lep vrhunec. Tekma je bila specifična, zanimiva. Tudi meni (smeh). Na koncu je zasluženo zmagal Krisztian Pars, jaz pa sem bil drugi," je po naslovu olimpijskega podprvaka za TVS dejal Primož Kozmus. To je bila njegova druga olimpijska kolajna po zlati v Pekingu. "Zadnje dni nisem več čutil bremena, saj sem vedel, da sem v dobri formi. Da sem konkurenčem. Sezona je bila naporna, a izteklo se je sanjsko. Težko je zdaj reči karkoli," je še povedal posavski atlet in dodal: "Zlato je bilo dosegljivo. A imel sem težave s tehniko. Če potegnem črto, je bilo odlično. Če bi izvedel perfekten met, bi zmagal, a ni šlo. Mislim, da je tako prav. Pars se že nekaj let bori za nekaj takega, sam pa sem tudi zelo zadovoljen s srebrom."

Metalci kladiva so sicer z meti zaključevali ravno ob finalu teka na 100 metrov. "Pred mano je bil ravno zadnji met, ko se je začel finale stotke. Moral sem se odločiti, ali Usain Bolt, ali zadnji met (smeh). Odločil sem se za met. Poskušal sem obdržati koncentracijo. Sem pa videl, da je Bolt zmagal."

Potek finala:

metu kladiva sta med favorite poleg Primoža Kozmusa sodila predvsem še Krisztian Pars in Koji Murofuši.

1. met:

Kozmus je z 78,97 prevzel vodstvo, nato pa ga je prehitel prvi favorit Madžar Pars z 79.14. Kozmus je v prvem metu že dosegel svoj najboljši rezultat v sezoni. Koji Murofuši je v prvo prestopil, Rus Kiril Ikonikov pa je kladivo vrgel do 77.86. Nihče od ostalih tekmovalcev ni presegel 77 metrov.

2. met:

V drugem metu je Kozmus zadel zaščitno mrežo in tako imel neveljaven poizkus. Na tretje mesto se je povzpel Ukrajinec Oleksij Sokirskij (78,25). Pars v drugo ni izboljšal svojega dosežka, četrtega mesta pa se je razveselil Murofuši (78,16).

3. met:

Kozmusu so v tretje dosodili prestop, Pars pa je kladivo vrgel do 80,59. Murofuši se je slovenskemu atletu, ki četrtič nastopa na olimpijskih igrah, približal na 26 centimetrov. Japonec je tretji z 78,71. Tudi zanj je to bil najboljši dosežek v sezoni.

4. met:

Še en neveljaven met, Kozmus pa je ostal na drugem mestu.

5. met:

Branilec olimpijskega naslova je prišel do novega najboljšega dosežka v sezoni. Ta je zdaj 79,36.

6. met:

Kozmus je bil pred svojim zadnjim metom že srebrn! Tekmeci ga namreč niso uspeli prehiteti. Slovenski atlet je kladivo vrgel 78,59. To je bila šele tretja Kozmusova tekma v sezoni.

Prezelj izpadel v kvalifikacijah

V kvalifikacijah skoka v višino je že nastopil slovenski rekorder Rožle Prezelj. Ta je letos že preskočil 232 centimetrov, uspešno pa je v prvem skoku v kvalifikacijski skupini B preletel letvico na 216 centimetrih. Na uvodni višini pa se je že moral posloviti Srb Dragutin Topić. V Londonu je nastopil pri 41. letih.

Prezelj, ki je pred štirimi leti nastopil v finalu olimpijskih iger v Pekingu in tam osvojil 12. mesto, je bil nato v prvo in drugo neuspešen na 221. centimetrih, v zadnjem poizkusu pa mu je le uspelo. Tekmovanje se je nadaljevalo pri 226 centimetrih, v konkurenci pa je bilo še vedno 24 atletov. Primorec višine žal ni zmogel.

Šestakova 11.

Marija Šestak je finale troskoka odprla z daljavo 13.84, veliko centimetrov pa je pustila na odskočni deski. Po prvi seriji je bila slovenska rekorderka deveta. Tudi v drugo je bila zelo nenatančna pri odrivu, ob protivetru 0,7 metra na sekundo pa je doskočila pri 13.98. Do najboljše osmerice, ki bo v finalu skočila še trikrat, jo je po drugi seriji ločilo 13 centimetrov (14.11). Šestakova je bila deseta. V tretje je Šestakova znova skočila 13,98, na koncu pa osvojila 11. mesto.

Marija Šestak London olimpijske igre 2012 | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA
"Uživala sem. Dala sem vse od sebe. Skakala sem dobro, glede na razmere. V prvem skoku sem imela močan veter v prsa, ki me je precej vrnil nazaj in sem odrinila pred odrivno desko. V drugem je bilo enako. Skoka sta bila verjetno dolga okrog 14,20 m. Ampak nimam kaj, to je šport. Včasih gre po tvojih željah, včasih ne. Generalno gledano pa London lahko zapustim zadovoljna. Glavni cilj je bil finale in izpolnila sem ga. Če bi mi nekdo pred dvema mesecema rekel, da bom finalistka olimpijskih iger, bi mislila, da me zafrkava. Ker sem tako slabo začela sezono, da sem razmišljala, da ne bi nastopila na olimpijskih igrah. Seveda, žal mi je, lahko bi bilo boljše, ampak to je šport. Bo pa drugič,“ je po svojem nastopu dejala Šestakova in dodala: "Razočarana sem, da nas na tekmovanju, kot so olimpijske igre, dajo zaradi televizijskega prenosa skakati z vetrom v prsa. Vse smo bile zelo presenečene. Očitno je televizijski prenos bolj pomemben od dobrih rezultatov. Veter je neugoden, sama imam zaradi tega precej težav, ker sem bolj lahka tekmovalka. Ampak nimamo kaj, tako je.“

Finale na 100 metrov

Vrhunec večera je za mnoge predstavljal finale v teku na 100 metrov, kjer naj bi se za zlato kolajno udarila Jamajčana Usain Bolt in Yohan Blake. Oba sta upravičila vlogo favoritov. Bolt je dosegel čas 9,63 in nov olimpijski rekord, Blake pa je pritekel do srebra.

Komentarjev 3
  • dd 11:06 06.avgust 2012.

    Bravo Kozmus, čestitke! Da, pa so športniki vedno tako negativno kritični do sebe so krivi trenerji in novinarji.

  • allstarr111 00:21 06.avgust 2012.

    Kva ga serje, sej ima srebro !! Tole so najbolj uspešne bilokatere igre do sedaj, tok medalj mislm da še nismo dobili.Zdej bi mogu Rovan uletet s palco in prekočt ene 10 metrov

  • zic 22:20 05.avgust 2012.

    kva ga zdej ta serje??????? že dvakrat nula