Slovenija
12274 ogledov

Še toliko ljudi pocepimo, pa bomo sprostili ukrepe

Milan Krek Saša Despot
Če bi se trend cepljenja nadaljeval, bi lahko po petih tednih odpirali državo, ocenjuje direktor NIJZ MIlan Krek.

"Manjka nam samo še 600 tisoč cepljenih, to pa ni taka naloga, da je mi Slovenci ne bi zmogli," je na današnji novinarski konferenci vlade sporočil direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek. Če bi število cepljenih povečali torej še za 600 tisoč, bi po mnenju direktorja NIJZ, dosegli preobrat v epidemiji covid-19.

Obvezno cepljenje za državno upravo

Da bi vspodbudila k cepljenju, je vlada sprejela nov odlok, s katerim bodo zaposleni v državni upravi na delovnem mestu delali lahko le, če bodo cepljeni ali bodo imeli dokazilo, da so covid-19 preboleli. Več TUKAJ. 

"To lahko uredimo v štirih, petih tednih"

Z obema odmerkoma je v Sloveniji trenutno cepljenih 958 803 ljudi, oziroma 45 odstotkov odraslega prebivalstva.  V zadnjih dneh se dnevno cepi med 10 in 20 tisoč ljudi. "Če se cepimo tako, kot se cepimo zdaj, bomo to v štirih ali petih tednih uredili in potem je naslednja faza odpiranje družbe," pravi Krek.  

Če bi bili cepljeni vsi, bi bilo danes v bolnišnicah okoli 60 bolnikov

"Če bi danes bili v Sloveniji vsi cepljeni, bi imeli hospitaliziranih okoli 60 covid pacientov, od tega 10 v enotah intenzivne terapije. Mislim, da danes ne bi bilo tiskvne konference in bi se pogovarjali o tisočih izzivih, ki jih Slovenija ima in jih je imela že pred epidemijo," pa dodaja minister za zdravje Janez Poklukar.  

Danes je v bolnišnicah sicer 386 bolnikov, na intenzivnih oddelkih 86. 

 

 

Komentarjev 20
  • Avatar jate
    jate 16:33 17.september 2021.

    kaj spet bluzi KREKIČ,saj se jih je v zadnjih 2 dneh ogromno cepilo,tako da razmišljam odpret popoldansko dodatno S.P. dejavnost pogrebno službo,v roku 5 let ne bodo sfolgali tedanji pogrebniki,bo gužva :-)) se kdo javi,ki ni cepljen,da bo moj poslovni partner ? hehe

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 15:37 17.september 2021.

    Krekizem nov v vrsti. Kdo ti bo to verjel? Ko in če dosežemo se to kar pravi bo pa spet kak nov virus različica ž

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 14:35 17.september 2021.

    Ja, Mehičanka 76, sem pogledal današnje podatke...Na novo okuženih jih je nekaj pod 30 000, si pa pozabila povedati podatek, da je zaradi Covida umrlo od 14. do 16. septembra 359 ljudi..Bodi torej dosledna, če že navajaš uradne podatke..