Slovenija
1212 ogledov

Kriza je pred vrati, a tokrat imamo boljše izhodišče kot prejšnjič

Recesija Profimedias
Prvi gospodarski kazalci potrjujejo, da se gospodarske razmere na prehodu v drugo četrtletje v evrskem območju zaradi pandemije koronavirusa naglo zaostrujejo. Podobno je tudi v Sloveniji, kjer beležimo predvsem velik padec pričakovanega povpraševanja podjetij in začetek zaostrovanja razmer na trgu dela, je ocenila Banka Slovenije.

Velika negotovost glede trajanja pandemije

Banka Slovenije je v danes objavljeni publikaciji Gospodarska in finančna gibanja zapisala, da je Slovenija za razliko od prejšnje krize v to vstopila z ugodnimi makroekonomskimi kazalci.

V primerjavi z gospodarskim šokom v letih 2008 in 2009 bodo zaradi narave ukrepov za preprečevanje širjenja bolezni razmere tokrat slabše predvsem v številnih storitvenih dejavnostih, kar že nakazujejo anketne ocene prihodnjega povpraševanja podjetij. Ob hitrem širjenju pandemije in veliki negotovosti glede njenega trajanja se napovedi gospodarskih gibanj v zadnjih tednih hitro znižujejo, zato bi bila lahko letošnja recesija še močnejša od trenutnih ocen.

koronavirus Koronavirus Svet Svet že v recesiji, ki naj bi bila hujša kot zadnja

Cene so padle

Zaradi šoka v povpraševanju se je nafta občutno pocenila, v četrtek je bila medletno cenejša za več kot 60 odstotkov, hkrati pa so se znižale tudi cene drugih surovin, zato se v mednarodnem okolju krepijo deflacijski pritiski.

"Tudi Slovenija se že sooča z globoko krizo, kjer pa razpoložljivi anketni podatki še ne kažejo vseh njenih razsežnosti. Gospodarska klima se je marca močno poslabšala, vendar je vrednost kazalnika še precej nad dnom iz prejšnje krize. Podjetja so marca trenutno moč povpraševanja ocenjevala kot še razmeroma ugodno, prvi resnejši obrisi težav, s katerimi se danes soočajo, pa so se pokazali v njihovih ocenah pričakovanega povpraševanja," so poudarili.

Vse več je brezposelnih

Pojavljajo se že tudi prvi znaki močnejšega poslabšanja razmer na trgu dela. Marca se je število novoprijavljenih registriranih brezposelnih medletno povečalo za več kot 56 odstotkov, močno so se znižali tudi kazalniki pričakovanega zaposlovanja v podjetjih. V storitvenih dejavnostih (brez trgovine) je bilo mesečno znižanje kazalnika pričakovanega zaposlovanja največje po začetku prejšnje krize novembra 2008.

Padec inflacije v marcu je bil zaradi pocenitve elektrike močnejši kot v povprečju evrskega območja. Inflacija se je v primerjavi s februarjem znižala za 1,3 odstotne točke in je bila 0,7-odstotna. Tolikšna je bila tudi evrska inflacija, ki se je glede na februar znižala za 0,5 odstotne točke.

Evropska centralna banka Hiter odziv Svet Evropa očitno ne bo ponovila napak iz prejšnje krize

"Močnejši padec slovenske inflacije je predvsem posledica cenejše električne energije, ki se je v okviru ukrepov za blaženje socialnih in gospodarskih posledic epidemije novega koronavirusa marca pocenila za skoraj 30 odstotkov," so zapisali.

V krizo smo vstopili v dokaj dobrem položaju

Zaradi padca svetovnih cen nafte so bila spet nekoliko cenejša tudi goriva, vendar pa je večji vpliv nižjih cen nafte na slovensko inflacijo po ocenah Banke Slovenije mogoče pričakovati v aprilu.

Slovenija je v tokratno krizo vstopila z dobrimi makroekonomskim kazalci, v boljšem položaju sta tako podjetniški kot finančni sektor. Zadolženost podjetij in gospodinjstev je nizka in precej pod povprečjem evrskega območja. Prav tako je bil lani s 66,1 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) precej pod povprečjem slovenski javni dolg, ki pa ostaja v primerjavi z začetkom prejšnje krize (22,5 odstotka) precej višji.

Imamo dobro izhodišče za boj

V primerjavi s prejšnjo krizo je z 19,3 odstotka BDP bistveno ugodnejša neto dolžniška finančna pozicija države. Stopnja anketne brezposelnosti je ena najnižjih med članicami, tudi finančni sektor je v dobri kondiciji, so našteli v Banki Slovenije.

Kapitalska ustreznost in likvidnostna pozicija bank sta ugodni. Glede na obdobje pred zadnjo krizo se je bistveno izboljšala tudi struktura financiranja bank. Večina teh kazalnikov se bo v krizi bistveno poslabšala, vendar njihove trenutne ravni dajejo dobro izhodišče za boj s krizo, so še dodali.

Sadje in zelenjava Slovenija Podražitve? Trgovci ponujajo to pojasnilo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar praufo
    praufo 15:17 10.april 2020.

    po mojem je situacija dokaj mizerna in sicer iz razloga, da se je s to državo 30 let delalo po nemarnem ... nobene pripadnosti, nobene zavesti, edini cilj biti pri koriti in si nagrabit, vse ostalo je nepomembno ... ne ...prikaži več moremo pričakovat razcveta, dokler se zavest ne dvigne, narod je grešen , pohlep, zavist, nevošljivost, napuh in še kaj ... tako je država potonila, pa brez tega cirkusa, vizije ni, načrta ni, edino, da vsak baše svoje žepe, kjer more

Sorodne novice