Slovenija
93 ogledov

Preprečite, da mikroogranizmi vdrejo skozi lupino

trdokuhana jajca lupine Profimedias
Kakovost jajc, ki so shranjena pri sobni temperaturi, se v enem dnevu poslabša bolj kot pri jajcih, ki so shranjena sedem dni v hladilniku. A neugodne so tudi temperaturne spremembe, zato jajca, ki so shranjena v hladilniku, iz trgovine domov odnesemo v izolirni vrečki ali hladilni torbi.


Hrvaški mediji so včeraj poročali o tragični smrti petletnega dečka, ki je domnevno umrl zaradi okužbe s salmonelo potem ko je zaužil okužena jajca. Obdukcija sicer še ni zaključena, zato vzrok njegove smrti uradno še ni potrjen. So pa potrdili, da so se s salmonelo okužili drugi družinski člani, starša in še dva otroka. Zdravstvena inšpekcija je potrdila prisotnost salmonele na jajcih, ki so bila kupljena v enem od trgovskih centrov v Samoboru, vendar, po novih podatkih ne le na jajcih, ampak tudi na kuhinjskih površinah in nekaterih drugih prehranskih izdelkih, ki so jih našli v kuhinji družine v Bregani ob slovenski meji. 

PREBERITE ŠE: 

Kljub temu, se postavlja vprašanje, kako nevarno je lahko uživanje surovih jajc zaradi okužbe s salmonelami, ki povzročajo črevesno nalezljivo bolezen salmenelozo. 

Za salmonelo najnevarnejša perutnina in jajca

Bolezen se prenaša z živali neposredno ali posredno, to pomeni ob stiku z živaljo ali zaužitjem njihovega mesa oz. jajc. Prav tako se lahko okužimo ob stiku z okuženimi in obolelimi osebami, ki salmonele izločajo z blatom, od koder lahko pridejo na roke oz. v okolje in na druge ljudi. 

S salmonelami je lahko okuženo surovo meso, najpogosteje perutnina in jajca. "Teoretično bi se lahko okužili tudi s pitjem vode, kar pa je v Sloveniji izjemno redko," pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. "Doba inkubacije, t.j. čas od okužbe do začetka bolezni, traja od šest do 72 ur, ponavadi od 12 do 36 ur." Okužba je nevarna zlasti za bolnike, starejše in otroke. 

Jajca prenesite v izolirni vrečki

jajca | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Da ne bi prišlo do okužbe z jajci, je pomembno njihovo pravilno shranjevanje. "Pri shranjevanju se izogibamo naglim temperaturnim spremembam, ker to povzroča površinsko rosenje jajc," razlagajo pri NIJZ. "V takšnih pogojih se pospeši rast mikroorganizmov na zunanji strani lupine in poveča možnost za za njihov vdor v notrajnost jajca skozi pore lupine."

Zato je pomembno, da v primeru, ko so jajca, ki jih kupimo v trgovini, shranjena v hladilniku, le ta domov odnesemo v izolirni vrečki ali hladilni torbi. "Doma jajca shranjujemo v hladilniku, na temperaturi in do roka uporabe," poudarjajo na NIJZ. "Kakovost jajc, ki so shranjena pri sobni temperaturi, se v enem dnevu poslabša bolj kot pri jajcih, ki so shranjena sedem dni v hladilniku."

Bolje v hladilniku kot pri sobni temperaturi

Ko jajca hranimo v originalni embalaži, se s tem izognimo izgubi mase jajc zaradi izhlapevanja vode in plinov, preprečimo, da bi se navzela tujih vonjem ter se izognemo navzkrižnemu onesnaženju drugih živil z zdravju škodljivimi mikroorganizmi zaradi onesnaženja delovnih površin, opreme in pribora. Kakovost in varnost jajc se z vsakim dnem shranjevanaj zmanjšuje, zato jih porabimo čimprej in sproti kupujemo sveža. 

jajca | Avtor: Profimedias Profimedias
Tveganje za zdravje predstavljajo tudi umazana jajca. "Morajo biti nepoškodovana in brez vidne umazanije," poudarjajo pri NIJZ. "Umazanih jajc ne smemo prati, lupina je namreč porozna, zato obstaja možnost onesnaženja vsebine jajca. Pri trenju pazimo, da se s prsti ne fotikamo notranjosti lupine jajca oz. jajčne vsebine."

Prazne embalaže ne uporabljajte

Svetujejo tudi, da ves pribor, posodo in delovne površine, ki so bile v stiku z jajci oz. embalažo za jajca. "Prazno embalažo takoj zavržemo in je ponovno ne uporabljamo," priporočajo pri NIJZ. "Pri rokovanju z jajci in embalažo za jajca si roke temeljito umijemo."

Odsvetujejo uporabo surovih jajc in živil, ki vsebujejo surova jajca, kot so doma pripravljena majoneza, sladoled, kreme, mehko kuhano jajce, jajce na oko ali rahlo zakrknjeno jajce. "Varna so le zadostno toplotno obdelana jajca oz. jedi iz jajc," poudarjajo pri NIJZ. "Jajca kuhamo toliko časa, da se strdi tudi rumenjak."

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • boksi 16:15 19.oktober 2016.

    Na vsak način nam hočejo vzeti še en vir naravnega vitamina B12, ki je menda presneto potreben za normalno rast in razvoj otrok, pa tudi funkcioniranje odraslih in nam ga menda kronično primanjkuje. Jajca bomo totalno prekuhavali, zraven pa jedli ...prikaži več sintetične vitamine kot prehranske dodatke. :-/ Bolano!

  • zdrej 16:15 18.oktober 2016.

    Zato, ker doma tudi niso in to že preko 30 let pa nikdar nobenega problema. Doma pa smo jajca pobrali, kjer so pač bila, in jih dali v temen malo hladnejši prostor hiše. Včasih se jih je nabralo preko ...prikaži več 30 kom. Včasih so pa kar zgnilile in jih je bilo zanimivo it metat na gnoj. Le polomiti se ti ni smela v roki ali tvoji bližini. Pa takrat nismo niti vedeli, kaj je to salmonela. Slišali smo, da so se ljudje tu pa tam zastrupili s sladoledom zaradi jajc.

  • Pepe007 13:15 18.oktober 2016.

    Kaka panika :)Najprej preverite, kje so na farmi tisti teden, ko čakajo na odvoz v skladišče in od tam k trgovskim verigam. Potem pa naprej po verigi. Če so jajca zadnjih par dni na trgovski polici v hladilniku ali ...prikaži več ne, nekega hudega vpliva nima.