Slovenija
53361 ogledov

Legendarni napovedovalec vremena meni, da bo zima vztrajala še toliko časa

Popolna zima, Zlata FZS, bienale razstave Pokrajina 2021 Aleš Klabus Popolna zima. Zlata FZS.
Njegove napovedi vedno nestrpno čakajo.

Legendarni ameriški svizec Phil iz Punxsutawneyja v ameriški zvezni državi Pensilvanija je danes napovedal še šest tednov zime. Ko je zjutraj prišel iz svojega brloga na hribčku Gobbler's Knob, je namreč v soncu videl svojo senco, kar po tradicionalem vraževerju pomeni, da zime še ne bo kmalu konec.

Če sence ne bi videl, naj bi pomlad v ZDA prišla zgodaj.

Vsakoletni dogodek v Punxsutawneyju, ki leži nekaj več kot 100 kilometrov severovzhodno od Pittsburgha, izvira iz nemške legende. Dogodek vsako leto privabi na tisoče radovednežev, letos se jih je ob Philovem brlogu zbralo več deset tisoč.

Phil sicer ne daje zelo točnih napovedi. Nacionalna uprava za oceane in ozračja ZDA je izračunala, da je Phil doslej od leta 1887 zadel potek zime le v 40 odstotkih. V zadnjem desetletju je pravilne napovedi podal v letih 2013, 2014, 2016 in 2020.

Svižčev dan obeležujejo na svečnico po vseh ZDA, praznik v Punxsutawneyju pa je daleč najbolj znan. Svetovno slavo mu je prinesel film Neskončni dan iz leta 1993 z Billom Murrayjem v glavni vlogi.

Da bo zima še vztrajala nekaj časa, se strinjajo tudi meteorologi pri nas, zadnja napoved nakazuje dneve mrzlega polarnega zraka.

Zillertal Avstrija smučišče Slovenija Prihaja mrzel polarni zrak Mraz Slovenija Podrobna napoved: Takšno vreme bomo imeli do sredine februarja

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
 • Avatar Anion6anion
  Anion6anion 19:08 02.februar 2023.

  In potem svizec zavije čokolado.

 • Avatar Anion6anion
  Anion6anion 19:08 02.februar 2023.

  A ta svizec napove vreme za vsak kraj posebej?

 • Kmodri 18:50 02.februar 2023.

  Pri nas senco opazuje ARSO!