Slovenija
17 ogledov

Lekcija krize na delniških trgih

Ohladitve gospodarstva lahko trajajo od nekaj mesecev pa vse do nekaj let. Žurnal24 main
Padec delniških tečajev v višini od 15 do 30 odstotkov je letos vlagateljem nagnal strah v kosti. A kljub temu so padci glede na finančne razmere nenavadno plitki.

Dejstvo je, da trenutni padec na delniških borzah po svetu glede na prejšnjo rast ne preseneča. Še več, letošnji padci so glede na finančne razmere v svetovnem gospodarstvu nenavadno plitki.

Stoletna zgodovina govori, da lahko take ohladitve trajajo od nekaj mesecev pa vse do nekaj let. Ta dejstva vlagatelje spodbudijo k iskanju drugačnih pristopov. V skladu s tem je bila v zadnjih šestih mesecih po vsem svetu zabeležena nadpovprečna rast internetnega trgovanja s strani posameznikov. To še posebej drži, če primerjamo rast vplačil v vzajemne sklade, ki je v enakem času dramatično upadla. Neredki so se odločili vzeti usodo svojega denarja v lastne roke. Čeprav v nobenem primeru to ne zagotavlja končnega boljšega uspeha, je res, da vlagateljem dandanes ni težko najti načina za samostojno trgovanje. Že z relativno nizkim zneskom lahko odpre račun, kjer se lahko iz domačega naslonjača prek interneta spozna neposredno s trgom.

"Online trejderji" oponašajo sklade
Vedenje nekaterih "on-line trejderjev" je zelo iznajdljivo, saj precejkrat posnemajo naložbene odločitve upravljavcev skladov. Stroški takega posnemanja politike skladov so lahko mnogo nižji, saj jim ni treba plačevati provizij, ki jih zaračunavajo skladi. Posredniške provizije za nakup papirjev na razvitih trgih prek internetnih platform redko presegajo nekaj desetink odstotkov od vrednosti nakupa, je pa res, da niso ravno primerne za najnižje zneske. Na drugi strani nizki stroški trgovanja pomenijo tudi, da se ljudem ni treba osredotočati zgolj na velike dolgoročne premike na trgu. Več kot 90 odstotkov naložb na razvitih trgih se konča v manj kot mesecu.

Omenjene posameznike dodatno privlači možnost vlaganja v smeri padanja trga. Institut kratke prodaje (efektivna stava na padec tečajev) je na zahodu uveljavljen že dolga leta, prav tako pa ga omogoča večina internetnih trgovalnih platform. To vlagatelju omogoča, da lahko "stavi" na padec cen na trgu. V takem primeru ima ob dejanskem padcu dobiček, medtem ko rast tečaja zanj prinaša izgubo.

Čeprav gre za relativno napredne koncepte v finančnem svetu, je dejstvo, da bo javnost vedno iskala izhode iz zagat. Čeprav je trg tudi s temi orodji nevaren mehanizem, je verjetno, da se bo migracija vlagateljev v to smer nadaljevala. Pomembno je, da vlagatelji razumejo trg v pravem pomenu besede. Dobra obveščenost in izobraževanje lahko že v fazi preventive zaščitita posameznika. Do učinkovitejšega vlaganja tudi v času padanja tečajev pa od tu naprej ostaja samo še korak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.