Slovenija
25146 ogledov

Lekcija vsem, ki se spotikajo ob mehki č

Finale Eurobasket, Slavje
1/7
Epa
"Ugotovili smo, da ni nič narobe biti Slovenec, da s tem nikogar ne žalimo, da trdota č-ja v priimku nima nobene zveze z domoljubnostjo."

Žiga Turk je na svojem blogu zapisal:"Zadnja desetletja so nas učili, da ni primerno, da poudarjamo svoje slovenstvo. Bili smo državljanke in državljani, sramežljivo in le ob večjih praznikih tudi Slovenci in Slovenke ... To zanikanje človeške nravi je dobilo z zlato košarkarsko medaljo velikansko lekcijo. Dobili so jo najprej tisti, ki se imajo navado spotikati ob mehke č-je sogovornika ali se celo imajo za nekaj boljšega zaradi tega ali onega markerja v svojem DNA. Še posebej reprezentanti z mehkejšimi č-ji so demonstrirali tako stopnjo domoljubja in pripadnosti Sloveniji, da je, upam, za vse večne čase odpadel razlog, da se med Slovenci še kdaj dela razlika glede na obliko strešice na č ali da še kdo kdaj komu očita trenirko. 

Finale Eurobasket, Slavje | Avtor: Epa Epa

Lekcijo so dobili tudi tisti, ki so svoj odpor do domačega oblačili v plašč obzirnosti do »slovenskih državljanov po rodu iz Jugoslavije«. Nobene obzirnosti ne potrebujejo, samo enakopravnost in spoštovanje, ki gre vsem ljudem," je na svojem blogu zapisal nekdanji minister Žiga Turk.

Slovenci smo z zlato medaljo postali nacija

"Končno se je med Slovence, vse Slovence, na nezavedni ravni usedlo tisto, kar je bil rekel dr. Jože Pučnik: »Jugoslavije ni več, zdaj gre za Slovenijo«. Za Slovenijo je šlo v finalu evropskega prvenstva v košarki. Za Slovenijo je šlo Slovencem, ne glede na to, ali so slovenskega, srbskega, hrvaškega, bošnjaškega, italijanskega … rodu.

sprejem zlatih košarkarjev | Avtor: Anže Petkovšek Sprejem zlatih košarkarjev iz EP v Istanbulu na Kongresnem trgu. Anže Petkovšek

Pojma »biti Slovenec« in »pripadati skupnosti ljudi, ki se je organizirala v državo Slovenijo«, sta se stopila v eno in isto. Slovenci smo praktično pokazali, da smo nacija. Slovenca ne določa več genetika, kraj rojstva prednikov, veroizpoved, ampak pripadnost skupnosti, ki ima svojo državo in ki se ji reče Slovenija."

Dodal je, da so še 25 let po ustanovitvi lastne države "med nami živeli, tako smo govorili, Neslovenci. Menda lepše jim je bilo reči "državljani republike Slovenije, ki niso slovenskega rodu". Tako govori narod, ki ni nacija. Narod, ki je nacija, pravi, da v Sloveniji živijo tudi Slovenci, ki niso slovenskega rodu; morda celo Slovenci, ki jim slovenščina ni materin jezik. So pa pripadni skupnosti, ki se je organizirala v državo Slovenijo in zato so Slovenci. Nacija je sposobna take širine, ker ji okvir daje država," ugotavlja Turk.

Celoten blog lahko preberete na tej povezavi

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Marcel Pravnik 13:37 22.september 2017.

    Ja Slovenci smo s tem kdo je Slovenec in ne (v to skupino pa so naši politiki v prejšnjih dveh stoletjih uvrščali zgolj tiste, ki so skoraj popolno govorili slovensko, niso pa teh ljudi spraševali kaj se počutijo, npr. Istrane, ...prikaži veče, Medmurce, Kotarce, Žumbrek-čane itd.), naredili ogromno škodo narodu; dobesedno so jih naši politiki nasilno porinili Hrvatom. Zaradi tega imajo Hrvati še naprej mokre sanje, ki jih lahko vsakodnevno opazimo.

  • Lavdan 13:26 22.september 2017.

    Če znaš brcat ali metat žogo ali teči ali skakati. ti Slovenija hitro podari državljanstvo. V primeru da 40 let krampaš v Sloveniji, moraš pa najprej narediti izpit iz Slovenščine.

  • matermila 07:31 22.september 2017.

    Bi se kar strinjal s Turkom.Problem vidim samo in res samo v tem,da slovenščina v svoji abecedi ne pozna mehkega Ć.Torej bi z lahkoto napisali Dragič in ne Dragić,kar je v bistvu vseeno,le videti je bolj "slovensko".Tudi sam nosim priimek,ki ...prikaži več v preteklosti imel verjetno na koncu mehki ć,vendar so ga skozi čas spremenili v trdi č.Kdo?Ne bi vedel.

Sorodne novice