Šport > Slovenija poka od ponosa
13891 ogledov

"Tonči bo sam klical, kdaj je zbor reprezentance"

Edo Murić Epa
"Ali lahko na hitro," je pred pogovorom za Žurnal24 dejal Edo Murić. Tako kot drugi reprezentantje ni spal že zadnje tri noči. "To je bila zame pravljica," sicer pravi o minulem evropskem prvenstvu.

Edo Murić v zadnjih dneh ni veliko spal, že jutri pa se vrača v Istanbul. "Ne samo, da se vračam v mesto, vračam se verjetno tudi v isti hotel. V njem so igralci Efesa. Že v četrtek letim v Atene, kjer bomo igrali proti Panathinaikosu. Nekega odmora ne bo," je dejal 25-letni slovenski reprezentant, ki je EuroBasket okusil že pred osmimi leti, ko je zaigral na revialni tekmi najboljših mladih košarkarjev v Evropi do 18 let. Slovenija se je leta 2009 prvič prebila v polfinale, nato sicer ostala brez kolajne, tokrat pa se je vse skupaj zaključilo povsem drugače.

Kako se vam je zdel sprejem v Ljubljani?
Rad bi se zahvalil vsem, ki so prišli. Res so nam dali neverjeten občutek, resnično smo se počutili kot šampioni. Mislim, da kaj podobnega še dolgo ne bo nihče doživel. Vesel sem, da sem bil del tega in da smo vsem pokazali, da lahko tudi Slovenija zmaguje. Upam, da bo zmagovala še čim večkrat. Dvignili smo se na nek višji nivo in želim, da bomo na njem ostali čim dlje.

sprejem zlatih košarkarjev Veličasten sprejem Šport Dragić razkril, zakaj so se v Slovenijo vrnili brez table

Ste že krenili v akcijo, da prepričate Gorana Dragića in Gašperja Vidmarja, da ostaneta?
Če se znova sestavi tako konkurenčna ekipa, če se zbere večina teh fantov in je tudi trener isti, potem zagotovo ne bo nobenega problema, da ne bi prišla nazaj. S to ekipo, s to kemijo, s tem načinom dela, bomo imeli tudi na svetovnem prvenstvu veliko možnosti za vrhunski uspeh. Tudi odličja. Vse ob svojem času. S tem se zdaj ne bi preveč ukvarjal. Že sama misel, da ne bi bilo Gogija in Gapija, me dela žalostnega. V teh trenutkih pa želim biti le vesel. Do svetovnega prvenstva je še veliko časa. Zdaj bom užival v tem trenutku, nato pa bomo razmišljali naprej.

Luka Dončić Edo Murić Slovenija Španija EuroBasket 2017 polfinale | Avtor: epa epa

Vsi si želite tudi, da bi ostal na klopi Igor Kokoškov. Kaj vam prinaša on?
Tako kot lani smo samo zmagovali. Vse je bilo pravzaprav enako, v ekipo pa je odlično povezal nove igralce. To je naredil v sekundi. Igralci so se vklopili v nenormalno kratkem času. Ostal je hladen, ko smo to najbolj potrebovali - v finalu in polfinalu. Delal je prave peterke na parketu, z nasveti nas je popeljal do naslova evropskega prvaka. Za vedno se je skupaj z nami zapisal v zgodovino. Vesel sem, da sem lahko igral pod njegovim vodstvom. Tako kot trener kot človek mi bo vedno ostal v najlepšem možnem spominu. Ne samo kot trener, tudi kot oseba je izjemen. Vem, da bomo še naprej v stikih. Upam, da bo čim dlje ostal v slovenski košarki. To bi bil velik plus za vse nas. Njegove izkušnje bi nam prišle še kako prav.

Omenili ste nove igralce. Tu je kot naturalizirani igralec Američan Anthony Randolph. Če bi se na KZS odločili za karakterno napačnega človeka, bi bilo lahko marsikaj drugače.
On se ni nikoli postavljal v ospredje. Ko je prišel, se je videlo, da ni blestel, a se ni silil naprej. Ni bil živčen, čakal je svoj trenutek, nato pa je zadnjih pet tekem odigral na takšni ravni, da sem prepričan, da ga bom kmalu znova gledal v ligi NBA. Enostavno je bil velika utež, ki je tehtnico nagnila v našo stran. Vem, da bo ostal z nami in še naprej igral. Komaj čakam, da se spet vidimo.

sprejem zlatih košarkarjev Šport Igor Kokoškov o ščipanju in vprašanju, ali bo še na slovenski klopi

Vam je že obljubil, da bo še naprej igral za Slovenijo?
Po takih rečeh, ki so se zgodile, ni treba nič obljubljati. Mislim, da bo sam klical, kdaj je zbor reprezentance. Kar smo naredili skupaj, je tudi zanj velika izkušnja. Takšen sprejem, kot ga je imel včeraj, mislim, da tudi on še ni doživel tam čez lužo. To je bila tudi zanj življenjska izkušnja in prepričan sem, da bo še z veseljem igral za Slovenijo.

Vam je na sprejemu dejal, kako se počuti?
Bil je vesel. Že iz Istanbula je imel let za Madrid. Njegova hči je danes šla prvič v šolo, tega se je želel udeležiti. Vseeno si je vzel čas in z nami prišel v Slovenijo. Ob šestih zjutraj je poletel iz Italije v Madrid. Že zdaj je pokazal, da mu je mar za Slovenijo in Slovence in da ni tukaj zaradi kakšnih poslovnih razlogov ali podobno. Enostavno je prišel nabirat izkušnje in spomine, na koncu se mu je to vsekakor obrestovalo.

Kako bi strnili ta dva tedna?
To je zame pravljica. Takšna, ki jo bom lahko pripovedoval otrokom, vnukom. Mislim, da bodo uživali v njej. Veste sami, bili ste z nami, to ste čutili. Ne bi izgubljal besed, karkoli bi dejal, ne bi znal opisati svojih čustev.

Dejali ste, da ste na EP dobili nove brate. Naslednjič pa tudi z bratom?
Upam. Dino se vrača in mislim, da bo v tej sezoni znova blestel v slovenski ligi. Ima vse, kar potrebuje tudi reprezentanca, predvsem pa srčnost. Skupaj sva trenirala in še vedno je isti košarkar.

Finale Eurobasket, Slavje Šport Italijanski komentator norel ob predstavi Slovencev

Nov klub?
Izkazalo se je, da sem imel prav, ko nisem hitel pred prvenstvom, zdaj pa sem član vrhunskega kluba. Da je prišlo do dogovora, je trajalo nekaj časa.

Kot član evroligaša morda ne boste mogli nastopiti v kvalifikacijah za SP?
Verjamem, da bodo vsi tisti, ki bodo zaigrali, pokazali pravo mero borbenosti. In to je pravzaprav vse, kar si želijo ljudje. Vseeno je, ali sem tu, važno je, da so tisti, ki igrajo s srcem pri temu. Le tako je možen uspeh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.